Η  Vodafone δήλωσε ότι θα αφαιρέσει εξοπλισμό της κινεζικής Huawei από κομβικά σημεία των δικτύων της στην Ευρώπη και η διαδικασία αυτή θα κοστίσει 200 εκατ. ευρώ μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.
 

Το Vodafone group, που έχει αυτή τη στιγμή 111 εκατ. πελάτες σε όλη την Ευρώπη, προέβη στην παραπάνω ανακοίνωση, έπειτα από την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να περιορίσει τη χρήση του εξοπλισμού 5G της Huawei στο Ην. Βασίλειο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

O CFO της Vodafone, Nick Read, ανέφερε ότι θα έχει “μικρό οικονομικό αντίκτυπο” στις επιχειρήσεις τους στην Αγγλία, καθώς ήδη ήταν “σχεδόν σύμφωνοι” με τα νέα μέτρα της κυβέρνησης.

Ο Chief Financial Officer της Vodafone, Nick Read

Παρόλα αυτά, ο κ. Read ανέφερε ότι αν τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη ακολουθήσουν το όριο του 35% του Ην. Βασιλείου για τη χρήση του εξοπλισμού της Huawei, τότε αυτό θα καθυστερήσει σημαντικά την πρόοδο των 5G δικτύων σε αυτές τις χώρες περίπου 2 με 5 χρόνια. Στο Ην. Βασίλειο, ο εξοπλισμός της Huawei δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κομβικά σημεία του 5G δικτύου, όπου περνούν δεδομένα που αφορούν σε πυρηνικές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Read ανέφερε ότι εάν ακολουθήσουν και άλλες χώρες με αυτά τα όρια, τότε οι επενδύσεις που γίνονται για την επέκταση των 5G δικτύων θα δαπανηθούν για την αντικατάσταση του εξοπλισμού της Huawei.

Συνέχισε, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως θα ακολουθήσουν κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά η Vodafone θέλησε να αποσαφηνίσει τη θέση της.

“Χρειάζεται να επεκτείνουμε τα 5G δίκτυα για να υποστηρίξουμε το ανταγωνιστικό πεδίο που υφίσταται στην ψηφιακή κοινωνία. Οι ΗΠΑ και η Κίνα αγωνίζονται μεταξύ τους. Δεν μπορούμε να κρατήσουμε πίσω την εξέλιξη του 5G και τα όρια αυτά θα είναι περιοριστικά για την εξάπλωση”, ανέφερε.
 

Όλοι οι πάροχοι στην Ευρώπη που χρησιμοποιούν τον 5G εξοπλισμό αναφέρουν ότι η τεχνολογία της Huawei είναι η πιο σύγχρονη εκ των τριών εταιρειών, που μπορούν να παραδώσουν 5G εξοπλισμό. Οι άλλες δυο είναι η Nokia και η Ericsson. Η πίεση των ΗΠΑ για την αντικατάσταση του εξοπλισμού της Huawei φαίνεται ότι πιάνει τόπο, παρόλο που δεν έχουν παρουσιαστεί αποδείξεις για την κακόβουλη δράση, όπως διατείνονται οι Αμερικανοί.
 

Σε πρόσφατη συνάντηση, αρχές Ιανουαρίου, του Έλληνα πρωθυπουργού, Κ. Μητσοτάκη, με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, στις ΗΠΑ, ένα από τα βασικά θέματα τα οποία συζητήθηκαν ήταν τα 5G δίκτυα και συγκεκριμένα “η ασφάλεια του 5G”. 
 

Η ελληνική πλευρά αναμένεται να αποφασίσει για την επέκταση των 5G δικτύων και συγκεκριμένα για τον εξοπλισμό που θα χρησιμοποιηθεί κυρίως στις κεραίες, συνυπολογίζοντας την ευρωπαϊκή θέση.
 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης