Το WikiLeaks πιστό στο ραντεβού του και όπως είχε υποσχεθεί, έδωσε στη δημοσιότητα και το τρίτο μέρος των αρχείων του «Vault 7», όπως ονόμασε την τεράστια αυτή διαρροή αρχείων της CIA το site του Τζούλιαν Ασάνζ.

Το τρίτο μέρος, με την κωδική ονομασία «Marble» εστιάζει στις τακτικές και τα εργαλεία που χρησιμοποιούσε η CIA για να εμποδίσει ερευνητές και εταιρείες προστασίας που κατασκευάζουν anti-virus προγράμματα από το να εντοπίσουν τα malware και λοιπά εργαλεία, που χρησιμοποιούσε Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χρησιμοποιώντας συγκεκριμένους αλγόριθμους στα malware που χρησιμοποιούσαν μπορούσαν να καλύψουν την προέλευση αυτών των εργαλείων. Η τελική έκδοση του Marble ξεκίνησε να χρησιμοποιείται στη CIA από το 2015, ενώ ήταν σε χρήση μέχρι και το 2016.

Ο πηγαίος κώδικας έδειχνε ότι εκτός από τα Αγγλικά, η Υπηρεσία χρησιμοποιούσε Κινέζικα, Ρώσικα, Κορεάτικα, Αραβικά, αλλά και Φαρσί ως κάλυψη και για να εμποδίσει τον εντοπισμό από ερευνητές και anti-virus εταιρείες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Marble Framework, όπως αποκαλύπτει το WikiLeaks, είχε ως σκοπό και μόνη λειτουργία την κάλυψη της προέλευσης των malware/ιών/εργαλείων της Υπηρεσίας.

Επιμέλεια: Παύλος Κρούστης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης