Στο σημερινό διαδικτυακό event, Facebook Connect, ο CEO της εταιρείας, Mark Zuckerberg, παρουσίασε τα νέα βήματα του ομίλου στον τομέα της εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας προς αυτό που ονομάζουν οι ίδιοι “metaverse”.
 

Συγκεκριμένα, η ομάδα του Zuckerberg εισήγαγε την “κοινωνική εικονική πραγματικότητα” με το “Horizon Home”, όπως ονομάζεται, μια πλατφόρμα διασύνδεσης, που χρησιμοποιεί το VR headset της εταιρείας, Oculus Quest 2, για να ψυχαγωγεί τους ανθρώπους σε συνδεδεμένους χώρους VR, ενώ ανακοίνωσαν ότι θα μπορούν επίσης οι χρήστες να πραγματοποιούν κλήσεις Messenger εντός περιβάλλοντος VR, ανάμεσα σε άλλες δραστηριότητες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβάστε επίσης: Metaverse ή αλλιώς το ψηφιακό άλμα στο άγνωστο Matrix
 

H Facebook συνεχίζει να επενδύει στην εικονική πραγματικότητα, σημειώνοντας πώς το τμήμα του Facebook Reality Lab —το οποίο περιλαμβάνει την Oculus— θα επενδύσει περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος στο “metaverse”. Το Facebook σχεδιάζει επίσης να προσλάβει περισσότερα από 10.000 άτομα στην Ευρώπη για το συγκεκριμένο τμήμα.

Ψώνια μαζί με φίλους εντός του metaverse

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Zuckerberg ανέφερε για το “metaverse” τα εξής: «Βασικά πιστεύουμε ότι το metaverse είναι ο διάδοχος του mobile internet, με την έννοια ότι το mobile internet δεν αντικατέστησε πλήρως όλα όσα προηγήθηκαν. Δεν είναι ότι το metaverse θα αντικαταστήσει εντελώς κάτι που έρχεται πριν από αυτό. Αλλά είναι η επόμενη πλατφόρμα. Υπό αυτή την έννοια, δεν είναι κάτι που χτίζει μια εταιρεία. Είναι μια ευρύτερη πλατφόρμα, στην οποία όλοι πιστεύω πως μπορούμε να συμβάλουμε με τρόπο ανοιχτό και διαλειτουργικό».
 

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Σκεφτόμαστε το metaverse ως ένα “υλικό” Διαδίκτυο. Έτσι, αντί να κοιτάτε το Διαδίκτυο ή τα διάφορα έγγραφα, τα οποία νομίζω απεικονίζουν την εμπειρία που έχουμε σήμερα, είναι ένα Διαδίκτυο στο οποίο θα είστε μέσα και μέρος αυτού, κάτι που θα έχει ποιοτικά διαφορετική αίσθηση. Και το καθοριστικό χαρακτηριστικό που πιστεύουμε ότι θα υπάρχει εδώ, στο metaverse, είναι αυτό το αίσθημα παρουσίας, σαν να βρίσκεσαι εκεί με άλλο άτομο ή σε άλλο μέρος».

Πώς θα μπορούσε να είναι ένας εικονικός χώρος εργασίας στο metaverse

H πρώτη εικόνα του metaverse θυμίζει κάτι σαν το βιντεοπαιχνίδι “Second Life” σε VR μορφή. Πρόκειται για ένα παιχνίδι τύπου life sim, που έχουμε δει δεκαετίες νωρίτερα. Η πρόταση του Zuckerberg είναι δύσκολο να αποκτήσει το εύρος μιας πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook, ειδικότερα εφόσον η εικονική πραγματικότητα ακόμη δεν έχει γίνει mainstream, μέσω των headsets σαν το Oculus Quest 2, που προωθεί η εταιρεία με μόλις μερικά εκατομμύρια πωλήσεις.
 

Είναι δύσκολο το εγχείρημα του ομίλου, όμως αν κάποιος μπορεί να μεταφέρει την… κοινωνική δικτύωση σε εικονική μορφή, τότε ίσως η Facebook να είναι ο επικρατέστερος υποψήφιος για τη δουλειά αυτήν. Δεν φαίνεται να αλλάζει τον κόσμο όμως ακόμη.

Επιμέλεια: Παύλος Κρούστης

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης