Το Facebook θα ηγείται ενός νέου συνασπισμού εταιρειών και οργανισμών, οι οποίες θα λανσάρουν ένα νέο κρυπτονόμισμα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία. Το νέο κρυπτονόμισμα, το οποίο θα ονομάζεται Libra, θα υποστηριχθεί από άλλα συμβατικά νομίσματα και αντικείμενα σταθερής αξίας, κάτι που θα αποτρέψει τις βίαιες μεταβολές των τιμών από τις οποίες “υποφέρει” το bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα.
 

Το νέο ψηφιακό νόμισμα θα χρησιμεύσει ως βάση για τη νέα δυνατότητα πληρωμής μέσω Facebook Messenger και Whatsapp. Το Facebook δημιούργησε μια νέα θυγατρική εταιρεία που ονομάζεται Calibra για να επιβλέπει τις διαδικασίες αυτών των πληρωμών. Φυσικά, κάτι τέτοιο γίνεται εν μέρει για να καθησυχαστούν οι χρήστες που ανησυχούν για την ιδιωτικότητά τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Εκτός από συγκεκριμένες περιπτώσεις, η Calibra δεν θα μοιράζεται τις πληροφορίες του λογαριασμού ή τα οικονομικά στοιχεία με το Facebook ή οποιονδήποτε τρίτο, χωρίς τη συγκατάθεση του πελάτη”, λέει το Facebook. “Αυτό σημαίνει ότι οι πληροφορίες του λογαριασμού και τα οικονομικά στοιχεία των πελατών της Calibra δεν θα χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση της στόχευσης διαφημίσεων στην οικογένεια προϊόντων του Facebook”.

Το Facebook ακολουθεί τα βήματα της κινεζικής εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων WeChat, η οποία έχει συμπεριλάβει δυνατότητες πληρωμής εδώ και αρκετά χρόνια. Η δυνατότητα πληρωμής μέσω WeChat χρησιμοποιείται ευρέως στην Κίνα, τόσο για την πληρωμή λογαριασμών, όσο και για την αποστολή χρημάτων σε φίλους. Το Facebook επιδιώκει να φέρει την ίδια λειτουργικότητα με τις δικές του υπηρεσίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για να βοηθήσει στην υιοθέτηση αυτών των νέων υπηρεσιών, το Facebook κάνει διαθέσιμη την πλατφόρμα blockchain που βρίσκεται στο παρασκήνιο, σε ένα ευρύ φάσμα εταιρειών και οργανισμών. Περίπου 25 οντότητες έχουν υπογράψει ως ιδρυτικά μέλη του οργανισμού Libra, συμπεριλαμβανομένων των Visa, MasterCard, Uber, Lyft, eBay και Spotify. Εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων, όπως η Andreessen Horowitz και η Union Square Ventures, αλλά και μη κερδοσκοπικές οργανώσεις όπως η Kiva και η Mercy Corps βρίσκονται επίσης μέσα σε αυτές.

Αυτές οι μη κερδοσκοπικές ομάδες αντικατοπτρίζουν ένα από τα “ελκυστικά” σημεία για το Libra: προσπαθεί να δημιουργήσει ένα ανοικτό παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό δίκτυο το οποίο θα είναι προσβάσιμο από τους χρήστες του αναπτυσσόμενου κόσμου.

“Η πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες είναι περιορισμένη ή περιορισμένη για εκείνους που την χρειάζονται περισσότερο – εκείνους που επηρεάζονται από το κόστος, την αξιοπιστία και τη δυνατότητα να στέλνουν χρήματα απλά”, υποστηρίζεται στην ανακοίνωση του Libra. “Σε όλο τον κόσμο, οι άνθρωποι με τα λιγότερα χρήματα πληρώνουν τα περισσότερα για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες”.

Από τεχνικής απόψεως, το δίκτυο Libra θα είναι ένα εξουσιοδοτημένο δίκτυο τύπου blockchain. Κάθε ένα από τα 27 μέλη του προγράμματος (αριθμός που το Facebook ελπίζει να επεκταθεί σε 100 έως το επόμενο έτος) θα λειτουργεί έναν δικτυακό κόμβο που θα επεξεργάζεται και θα επαληθεύει τις συναλλαγές του δικτύου.

Η “Ένωση Libra” στοχεύει να το κάνει διαθέσιμο σε όποιον θέλει να συμμετάσχει, όμως η τεχνολογία δεν είναι ακόμη έτοιμη για αυτό. Τα υπάρχοντα δίκτυα blockchain είναι πολύ αργά για ένα καθολικό παγκόσμιο δίκτυο πληρωμών. Ωστόσο, το Facebook λέει ότι οποιοσδήποτε θα είναι ελεύθερος να αναπτύξει λογισμικό πάνω στο δίκτυο Libra.

Το Facebook λέει ότι δεν θα έχει τον έλεγχο του δικτύου Libra, μόλις αυτό ξεκινήσει. Οι αποφάσεις θα λαμβάνονται μέσω ψηφοφορίας των μελών της Ένωσης Libra, ενώ η ψήφος του Facebook θα έχει το ίδιο βάρος με αυτή των υπολοίπων μελών.
 

Επιμέλεια: Παύλος Κρούστης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης