Το Facebook είναι εκτός λειτουργίας εδώ και αρκετές ώρες, περίπου πέντε, από τις 18:50 το απόγευμα, υποδεικνύοντας ότι αυτό δεν αποτελεί κάποια απλή βλάβη για την εταιρεία. Οι πλατφόρμες του ομίλου, WhatsApp, Instagram και Messenger είναι επίσης εκτός λειτουργίας. Ακόμη και η Oculus, η δημοφιλής πλατφόρμα εικονικής πραγματικότητας που ανήκει στη Facebook, έχει πέσει.
 

Με απλά λόγια, όσον αφορά το διαδίκτυο, το Facebook.com έπαψε να υπάρχει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Το Facebook βασικά έχει αποχωρήσει από τη δική του πλατφόρμα”, έγραψε ο ειδικός στον τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, Κέβιν Μπόμοντ, σε ένα tweet. “Ακόμα και τα εσωτερικά εργαλεία και οι πλατφόρμες επικοινωνίας του Facebook δεν υπάρχουν. Κανείς δεν μπορεί να κάνει καμία δουλειά”, έγραψε σε tweet ο δημοσιογράφος της New York Times, Ράιαν Μακ.

Διαβάστε επίσης: Εκτός λειτουργίας τα Facebook, Messenger και Instagram
 

Αναλυτές του Διαδικτύου γρήγορα αντιλήφθηκαν ότι επρόκειτο για πρόβλημα με τον διακομιστή DNS του Facebook, την υποδομή δηλαδή που είναι υπεύθυνη για τη δρομολόγηση κάθε χρήστη στην τοποθεσία του Facebook.
 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο δημοσιογράφος Brian Krebs επιβεβαίωσε σε ένα tweet ότι “οι εγγραφές DNS που λένε στα συστήματα πώς να βρίσκουν το Facebook.com ή το Instagram.com αποσύρθηκαν σήμερα το πρωί από τους παγκόσμιους πίνακες δρομολόγησης. Μπορείτε να φανταστείτε να εργάζεστε στο Facebook αυτήν τη στιγμή, όταν το email σας δεν λειτουργεί πλέον και όλα τα εσωτερικά σας εργαλεία που βασίζονται στην πλατφόρμα να αποτυγχάνουν;”

Ακόμα δεν έχουμε ιδέα τι προκάλεσε το χάος. Ο Krebs πρότεινε σε ένα tweet που συνέχισε ότι “θα μπορούσε να είναι το αποτέλεσμα μιας εσωτερικής αλλαγής ή ενημέρωσης σε όλο το σύστημα που πήγε στραβά”, αλλά παραδέχτηκε ότι “όλα είναι εικασίες σε αυτό το σημείο”.
 

“Για όσους ρωτούν-τις περισσότερες φορές σε αντίστοιχες περιπτώσεις, δεν είναι κυβερνοεπίθεση, αλλά ευθύνεται κάποιος που έκανε κάποιο λάθος”, εξήγησε ο Beaumont.
 

Όταν ρωτήθηκε αν το “λάθος” θα μπορούσε να ήταν σκόπιμο, ο Beaumont υποστήριξε ότι “μπορεί να είναι, αλλά πιθανότατα δεν είναι.”

Μια μαζική διακοπή των Amazon Web Services (AWS) το 2017 προκλήθηκε από ανθρώπινο λάθος. Μια διακοπή τον Ιούλιο του 2020, που κατέστρεψε ένα τεράστιο φάσμα δημοφιλών ιστότοπων, προκλήθηκε επίσης από μια αναστάτωση που σχετίζεται με το DNS.

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με έρευνα του 2018 από την Information Technology Intelligence Corp, το “ανθρώπινο λάθος” αναφέρθηκε ως η νούμερο 1 αιτία μη προγραμματισμένου χρόνου διακοπής.

Μια δημοσιογράφος των Times επίσης ισχυρίστηκε σε ανάρτησή της στο Twitter ότι μίλησε με συνεργάτη της εταιρείας, ο οποίος ανέφερε πως δεν είχαν πρόσβαση στα γραφεία τους οι υπάλληλοι, καθώς δεν δούλευαν, όπως υποστηρίζει, τα ηλεκτρονικά κλειδιά τους.

Επιμέλεια: Παύλος Κρούστης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης