Σε κυβερνο-επίθεση οφείλεται η διακοπή ρεύματος που έπληξε τον Δεκέμβριο το Κίεβο

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2017, 18:50
Σε κυβερνο-επίθεση οφείλεται η διακοπή ρεύματος που έπληξε τον Δεκέμβριο το Κίεβο
Μία διακοπή ρεύματος που έπληξε τον Δεκέμβριο την πρωτεύουσα τη Ουκρανίας, Κίεβο, φαίνεται πως οφείλεται σε κυβερνο-επίθεση και το περιστατικό διερευνάται από τις αρχές. Το μπλακάουτ διήρκησε λίγο παραπάνω από μία ώρα και έλαβε χώρα πριν από τα μεσάνυχτα της 17ης Δεκεμβρίου.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC, η εταιρεία κυβερνο-ασφάλειας Information Systems Security Partners (ISSP) υποστηρίζει ότι το περιστατικό συνδέεται με ένα άλλο μπλακάουτ που είχε συμβεί το 2015 και οφειλόταν σε επίθεση από χάκερς και το οποίο είχε επηρεάσει τουλάχιστον 225.000 οικοδομήματα. Ανέφερε επίσης, ότι μια σειρά από άλλες πρόσφατες κυβερνο-επιθέσεις στην Ουκρανία σχετίζονται με το περιστατικό.Η διακοπή ρεύματος του Δεκεμβρίου αναλογούσε σε απώλεια του ενός πέμπτου της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας του Κιέβου τη συγκεκριμένη ώρα της νύχτας, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εθνική εταιρεία ενέργειας Ukrenergo.

Η διακοπή επηρέασε τον υποσταθμό Pivnichna, που βρίσκεται λίγο έξω από την πρωτεύουσα, αφήνοντας χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα μεγάλο μέρος της πόλης και των γύρω περιοχών και διήρκησε μέχρι τη 01:00.

«Οι επιθέσεις του 2016 και του 2015 δεν διαφέρουν πολύ μεταξύ τους. Η μόνη διαφορά είναι ότι οι επιθέσεις του 2016 έχουν γίνει πιο περίπλοκες και είναι καλύτερα οργανωμένες», δήλωσε ο Ολέκσι Γιάνσκι, επικεφαλής των εργαστηρίων της ISSP.Ο ίδιος τόνισε επίσης, ότι διαφορετικές εγκληματικές ομάδες φαίνεται πως συνεργάζονται προκειμένου να δοκιμάσουν τεχνικές που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν σε επιθέσεις και σε άλλα μέρη του κόσμου.

Η ερευνήτρια στην εταιρεία κυβερνο-ασφάλειας Honeywell Industrial Cyber Security Lab, Μαρίνα Κροτόφιλ, η οποία βοήθησε στην έρευνα, πρόσθεσε ότι «η επίθεση του Δεκεμβρίου 2016 δεν είχε σκοπό να προκαλέσει δραματικές συνέπειες».

«Θα μπορούσαν να είχαν κάνει πολύ περισσότερα, αλλά προφανώς δεν είχαν αυτή την πρόθεση», δήλωσε η ίδια στην ιστοσελίδα τεχνολογίας Motherboard. «Ήταν περισσότερο κάτι σαν επίδειξη των δεξιοτήτων τους».Στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, είχε δηλώσει ότι χάκερς είχαν πραγματοποιήσει περίπου 6.500 κυβερνο-επιθέσεις σε κρατικά ιδρύματα κατά τους τελευταίους δύο μήνες του 2016. Είχε αφήσει επίσης αιχμές κατά του Κρεμλίνου, υποστηρίζοντας ότι η Ρωσία έχει εξαπολύσει κυβερνο-πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

«Πράξεις τρομοκρατίας και σαμποτάζ σε σημαντικές υποδομές συνεχίζουν να πραγματοποιούνται ακόμα και σήμερα», είχε δηλώσει ο Ποροσένκο κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας και Άμυνας.

«Η διερεύνηση μιας σειράς περιστατικών υποδεικνύουν την άμεση ή έμμεση ανάμειξη των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας», είχε προσθέσει ο ίδιος.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2017, 18:50