Είναι δύσκολο να σκεφτεί κανείς πλέον έναν κόσμο, όπου δεν θα μπορείτε να στείλετε GIFs, memes, videos ή απλά μηνύματα σε φίλους, συγγενείς και συναδέλφους. Προφανώς, δεν ήταν πάντα εφικτό αυτό και ο κόσμος έπρεπε να βασιστεί σε απλές τηλεφωνικές κλήσεις για την επικοινωνία του.

Πριν από 25 χρόνια όμως είχαμε μια επανάσταση: την αποστολή του πρώτου μηνύματος σε κινητό τηλέφωνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο προγραμματιστής Neil Papworth εργαζόταν στην Vodafone, όταν έγραψε «Καλά Χριστούγεννα» στον διευθυντή της εταιρείας, Richard Jarvis. Ο 22χρονος (τότε) δημιούργησε έτσι το Short Message Service (SMS) για την εταιρεία και δοκίμασε την τεχνολογία αυτήν σαν σήμερα, το 1992.

Έναν χρόνο αργότερα, η Nokia προσέθεσε την ειδοποίηση μέσω ήχου για να ενημερώνει τον χρήστη ότι έλαβε μήνυμα. Η υπηρεσία μηνυμάτων όμως άργησε να διαδοθεί στις εταιρείες τηλεπικοινωνιών, ώστε να βρουν τις λεπτομέρειες για τις χρεώσεις, αλλά και τις αποστολές μηνυμάτων σε δίκτυα τρίτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσοι χρησιμοποιούσαν τα SMS τότε, θα θυμούνται ότι υπήρχε όριο στους 160 χαρακτήρες και αν το υπερβαίνατε, θα χρεωνόσασταν με δεύτερο μήνυμα. Αυτό οδήγησε στις συντομογραφίες που χρησιμοποιούνται στα μηνύματα σήμερα. Εκφράσεις όπως τα “lol, brb” κλπ.

Ο Neil Papworth λέει σήμερα: «Είναι δύσκολο να αντιληφθώ τον αντίκτυπο της υπηρεσίας. Το 1992, δεν είχα ιδέα πόσο δημοφιλές θα γινόταν το texting και ότι αυτό θα οδηγήσει στη δημιουργία των emojis και των εφαρμογών μηνυμάτων, που χρησιμοποιούν σήμερα εκατομμύρια άτομα. Μόλις πρόσφατα ανέφερα στα παιδιά μου ότι εγώ είχα στείλει το πρώτο μήνυμα. Τώρα πλέον μπορώ να αντιληφθώ ότι ήταν κομβικό σημείο για την εξέλιξη της κινητής τηλεφωνίας εκείνο το μήνυμα που έστειλα το 1992.»

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το 2007 αποστέλλονταν 66 δισ. SMS κάθε χρόνο, ενώ πλέον αυτό το νούμερο έχει φτάσει τα 151 δισ., σύμφωνα με το SkyNews.

Επιμέλεια: Παύλος Κρούστης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης