Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο καταρρίπτει η παγκόσμια αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών, η οποία – με τη συνδρομή της πανδημίας – συνεχίζει και το 2021 το ανοδικό της σερί. Το 1ο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, οι πωλήσεις αυξήθηκαν, σε παγκόσμιο επίπεδο, κατά 55% σε ετήσια βάση, αγγίζοντας τα 82,7 εκατ. τεμάχια.
 

Τα υψηλά του 2012 συνάντησε το 1ο τρίμηνο η αγορά: αύξηση πωλήσεων 55%, με 82,7 εκατ. συσκευές
Πρόκειται για την ισχυρότερη επίδοση, που έχει σημειωθεί στις πωλήσεις σταθερών και φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών, εδώ και εννέα χρόνια και συγκεκριμένα από το 2012. Αν και η σύγκριση γίνεται με ένα πολύ αδύναμο τρίμηνο, το 1ο τρίμηνο του 2020, όταν η πανδημία μπήκε στη ζωή μας, η επίδοση της αγοράς παραμένει εντυπωσιακή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Canalys, οι ανεκτέλεστες παραγγελίες του 2020, ειδικά για φορητούς υπολογιστές, ήταν ο βασικός παράγοντας για την ισχυρή άνοδο των πωλήσεων κατά το 1ο τρίμηνο του 2021. Μάλιστα, οι πωλήσεις στις επιμέρους προϊοντικές κατηγορίες της αγοράς των ηλεκτρονικών υπολογιστών δίνουν ακόμη πιο εντυπωσιακά ευρήματα.

Εκτοξεύθηκαν οι πωλήσεις φορητών

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για παράδειγμα, οι πωλήσεις φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών και φορητών σταθμών εργασίας αυξήθηκαν κατά 79% σε ετήσια βάση το 1ο τρίμηνο του 2021 και έφτασαν τα 67,8 εκατ. μονάδες.
 

Αλλά και στην αγορά των επιτραπέζιων υπολογιστών υπήρξε βελτίωση, καθώς – σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα – επιβραδύνθηκε ο ρυθμός πτώσης. Έτσι, το εξεταζόμενο διάστημα οι πωλήσεις desktops και επιτραπέζιων σταθμών εργασίας μειώθηκαν κατά 5% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν σε 14,8 εκατομμύρια μονάδες.

Ανοδικό momentum
 

Η ισχυρή ανάκαμψη – σε σύγκριση με ένα αδύναμο 1ο τρίμηνο το 2020 – αφορούσε και τους πέντε κορυφαίους κατασκευαστές της αγοράς, οι οποίοι – χωρίς καμία εξαίρεση – είδαν τις πωλήσεις τους να αυξάνονται. Η Lenovo διατήρησε την πρώτη θέση στην αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών κατά το 1ο τρίμηνο του 2021, εξασφαλίζοντας μερίδιο αγοράς 25% και σημειώνοντας ετήσια αύξηση 61%, με τις πωλήσεις να φτάνουν τα 20,4 εκατ. τεμάχια.
 

Η HP κατέλαβε τη δεύτερη θέση της παγκόσμιας αγοράς με συνολικές αποστολές 19,2 εκατομμυρίων μονάδων, που συνιστά αύξηση κατά 64% έναντι του 1ου τριμήνου του 2020. Η Dell βρέθηκε για το εξεταζόμενο διάστημα στην τρίτη θέση της παγκόσμιας αγοράς, αυξάνοντας τις πωλήσεις της κατά 23% από έτος σε έτος, οι οποίες ανήλθαν σε 12,9 εκατομμύρια μονάδες.
 

Η Apple και η Acer συμπλήρωσαν το 1ο τρίμηνο την κορυφαία πεντάδα των κατασκευαστών στη διεθνή αγορά, με πωλήσεις 6,6 εκατομμύρια και 5,7 εκατομμύρια μονάδων αντίστοιχα, απολαμβάνοντας την υψηλότερη και τη δεύτερη υψηλότερη ετήσια ανάπτυξη αντίστοιχα. Αθροιστικά, οι πέντε πρώτοι κατασκευαστές αντιπροσώπευαν το 78,5% όλων των πωλήσεων υπολογιστών το 1ο τρίμηνο του 2021.
 

Πηγή: sepe.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης