Προστασία της ιδιωτικότητας από παραβιάσεις ιδιωτικών drones

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2019, 19:43
Προστασία της ιδιωτικότητας από παραβιάσεις ιδιωτικών drones

Το 2018, η παγκόσμια αγορά τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών εκτιμήθηκε ότι άξιζε $14.000.000.000 και αναμένεται να φθάσει τα $43.000.000.000 μέχρι το 2024. Η αύξηση αυτή καθοδηγείται από τις δυνητικές ευκαιρίες και τις θετικές αλλαγές που μπορεί να επιφέρει η χρήση μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων – από την παράδοση αγαθών και τον έλεγχο των προτεινόμενων τόπων εξόρυξης, μέχρι την οικοδόμηση κατασκευών και την εκπλήρωση ψυχαγωγικών εμπειριών. 


Ωστόσο, η μαζική υιοθέτηση αυτής της επαναστατικής τεχνολογίας μπορεί να επηρεαστεί από κάποια αρνητικά γεγονότα που συχνά σχετίζονται με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Στην πραγματικότητα, μέσω μίας πρόσφατης μελέτης που πραγματοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, διαπιστώθηκε ότι μόνο το 31% των ερωτηθέντων βλέπουν θετικά τα drones. Αυτή η αντίληψη προκύπτει σε μεγάλο βαθμό από περιπτώσεις ανάρμοστης ή παράνομης χρήσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Μπορούν να χρησιμοποιούνται για κατασκοπεία, να τραυματίζουν ανθρώπους, να προκαλούν ζημιές σε κρίσιμες υποδομές, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών σταθμών, ή να διαταράσσουν τις κανονικές λειτουργίες ενός αεροδρομίου, όπως συνέβη όταν ο διάδρομος του αεροδρομίου στο Γκάτγουικ του Λονδίνου έκλεισε λόγω των ιπτάμενων τηλεκατευθυνόμενων.


Για τους λόγους αυτούς, είναι σημαντικό να οικοδομηθεί και να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη σε αυτήν την τεχνολογία και να διαφυλαχθεί ο ρόλος της ως βασική καινοτομία για τις επιχειρήσεις και τα άτομα, διασφαλίζοντας ότι δεν αποτελεί κίνδυνο για την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια. Η Kaspersky έχει αναπτύξει τη δική της antidrone λύση με σκοπό να βοηθήσει τη χρήση των συστημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών να γίνει ασφαλέστερη, να μειώσει τους σχετικούς κινδύνους και να αυξήσει την ευθύνη του χειριστή.Το λογισμικό KasperskyAntidrone, συντονίζει το έργο αρκετών hardware που παρέχονται από συνεργάτες και διακρίνει τα drones από άλλα αντικείμενα. Η κύρια μονάδα ανίχνευσης αναζητά drones που χρησιμοποιούν βιντεοκάμερες σε συνδυασμό με ραντάρ, LIDAR και αισθητήρες ήχου – ανάλογα με τις ανάγκες και το περιβάλλον. Χρησιμοποιώντας ένα σαρωτή λέιζερ για να προσδιορίσει τη θέση του drone, η λύση που προσφέρει η Kaspersky αποτελεί τη μοναδική στο είδος της, καθώς δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ στο παρελθόν κάτι παρόμοιο.


Όταν ανιχνεύεται ένα κινούμενο αντικείμενο στον ουρανό, οι συντεταγμένες αποστέλλονται σε έναν αποκλειστικό server, ο οποίος στη συνέχεια τις στέλνει σε μια ειδική μονάδα. Σύμφωνα με τα δεδομένα από την κύρια μονάδα εντοπισμού, αυτή η μονάδα περιστρέφεται προς το αντικείμενο, το παρακολουθεί και στη συνέχεια η κάμερα εστιάζει σε αυτό. Την ίδια στιγμή, ένα νευρωνικό δίκτυο, εκπαιδευμένο να εντοπίζει drones μεταξύ άλλων κινούμενων αντικειμένων, αναλύει μέσω καμερών το στοχοποιημένο αντικείμενο. Εάν χαρακτηριστεί ως drone, ο serverστέλνει την εντολή στην αποκλειστική λειτουργική μονάδα για να μπλοκάρει την επικοινωνία μεταξύ της συσκευής και του χειριστηρίου της. Ως αποτέλεσμα, το drone είτε πετάει πίσω στο μέρος που απογειώθηκε ή προσγειώνεται στην τοποθεσία όπου έχασε το σήμα με το χειριστήριο. Αυτό σημαίνει ότι η συσκευή δεν θα καταστραφεί, καθώς δεν υπάρχει φυσική επαφή ή επίθεση προς το drone.


«Πολλά μέλη της ομάδας του Kaspersky Antidrone, κι εγώ μεταξύ αυτών, είμαστε εδώ και καιρό “πιλότοι” drones. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μπορούν μερικές φορές να δημιουργήσουν πραγματικό κίνδυνο. Για παράδειγμα, έχω παρακολουθήσει κάποιες επικίνδυνες καταστάσεις κατά τη διάρκεια δημόσιων εκδηλώσεων. Προκαλεί σαφώς κάποια αμφιβολία σχετικά με τη χρήση της τεχνολογίας. Δυστυχώς, ως “πιλότοι”, συχνά δεν γνωρίζουμε ποιες τοποθεσίες απαγορεύονται, οπότε όταν το drones σας απροσδόκητα συνθλίβεται ή δέχεται φυσική επίθεση από εχθρικά μέτρα προστασίας, είναι πολύ απογοητευτικό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, κατά την ανάπτυξη του προϊόντος μας, λάβαμε υπόψη τα συμφέροντα των ιδιοκτητών drones, καθώς και τις απαιτήσεις και τις ανησυχίες περί ασφάλειας. Αυτό μας βοήθησε να αναπτύξουμε έναν τρόπο να διασφαλίσουμε ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη δεν εισέρχονται σε απαγορευμένες περιοχές, χωρίς καταστρέφονται», σχολιάζει ο Vladimir Turov, Υπεύθυνος του προγράμματος Kaspersky Antidrone.
 

Το λογισμικό παρέχεται ως αυτόνομη λύση στοhardwareτρίτων κατασκευαστών, ως φορητή έκδοση (για παράδειγμα, να χρησιμοποιηθεί στην κορυφή οχημάτων off-road) ή να ενσωματωθεί σε άλλα συστήματα παρακολούθησης, συμπεριλαμβανομένης της «έξυπνης» οικιακής υποδομής.
 

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2019, 19:44