Πέντε Έλληνες επιλέχτηκαν να παρακολουθήσουν το εργαστήριο και τις διαλέξεις του κέντρου εκπαίδευσης του Ευρωπαϊκού οργανισμού Διαστήματος (ESA) στο Λέιντεν της Ολλανδίας. Το εργαστήριο παρακολούθησαν 50 συμμετέχοντες από όλη την Ευρώπη και περιλάμβανε διαλέξεις από κορυφαίους διαστημικούς εμπειρογνώμονες.

Η Ελληνική συμμετοχή αποτελούνταν από την Κλεοπάτρα Αλαμανταριώτου υπεύθυνη του οργανισμού Βιομιμητισμού Ελλάδος έρευνα και Καινοτομία, και από τους δασκάλους, την Κυριακή Ζέρβου (6ο Διαπολιτισμικό Δημοτικό Ελευθερίου-Κορδελιού Θεσσαλονίκης), την Παναγιώτα Νικήτα (Δημοτικό Σχολείο Ορμύλιας Χαλκιδικής), τον Γεώργιο Πριμεράκη (1ο δημοτικό Χαλάστρας Θεσσαλονίκης), και την καθηγήτρια Μαρία Πολυκαρπούλου (3σ Γενικό Λύκειο Σερρών).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα διαστημικά θέματα που εκπαιδεύτηκαν ήταν η εισαγωγή στο πρόγραμμα ESA, η παρατήρηση της Γης, οι Δορυφόροι και οι Πύραυλοι , η Διαστημική Εξερεύνηση, πως δημιουργούνται οι πύραυλοι και τα διαστημόπλοια, και άλλα ποικίλα θέματα. Το εργαστήριο, το ίδιο προσέφερε σε εκπαιδευτικούς και υπεύθυνους οργανισμών και ερευνητικών κέντρων μια έμπνευση για επαγγελματική ανάπτυξη και μέσω των εκπαιδευτικών σεμιναρίων, οι συμμετέχοντες κατανόησαν το πώς μπορούν να διδάξουν STEM μαθήματα στη χώρα τους μεταφέροντας τεχνογνωσία.

Στο τέλος του εργαστηρίου οι συμμετέχοντας είχαν την δυνατότητα να επισκεφτούν το Ευρωπαϊκό Κέντρο Διαστημικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ESTEC) στο Noordwijk της Ολλανδίας και το μουσείο διαστήματος το οποίο ανοίγει για το κοινό μόνο μία φορά το χρόνο. Το ESTEC είναι το εκκολαπτήριο της ευρωπαϊκής διαστημικής προσπάθειας όπου γεννιούνται τα περισσότερα διαστημικά έργα και καθοδηγούνται από τις διάφορες φάσεις της ανάπτυξης.

Οι συμμετέχοντες είχαν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν τους τύπους αποστο-λών που είναι σε εξέλιξη, εξερεύνηση, τηλεπικοινωνίες, ανθρώπινη διαστημική πτήση, δορυφορική πλοήγηση και παρατή-ρηση της γης. Επίσης ξεναγήθηκαν στις διευθυντικές και τεχνικές εγκαταστάσεις και στην έναρξη και διαχείριση της ανάπτυ-ξης διαστημικών συστημάτων και τεχνολο-γιών στο κέντρο δοκιμών διαστημικών οχημάτων, με υποστηρικτικά μηχανολογικά εργαστήρια που ειδικεύονταν στην τεχνική συστημάτων, και σε ένα μεγάλο δίκτυο εγκαταστάσεων και εργαστηριών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

H ΕSA (o Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ΕΟΔ) στα ελληνικά) αποτελεί την πύλη της Ευρώπης στο διάστημα. Αποστολή του είναι η διαμόρφωση της ανάπτυξης των δυνατοτήτων της Ευρώπης σχετικά με το διάστημα και η εξασφάλιση συνεχιζόμενων επενδύσεων στο διάστημα, ώστε να προκύπτουν οφέλη για τους πολίτες της Ευρώπης.

Δουλειά της ESA είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του Ευρωπαϊκού διαστημικού προγράμματος. Τα προγράμματα του Οργανισμού σχεδιάζονται με σκοπό τον εμπλουτισμό της γνώσης μας σχετικά με τη Γη, το άμεσο διαστημικό της περιβάλλον, το Ηλιακό Σύστημα και το Σύμπαν, όπως και την ανάπτυξη βασισμένων στους δορυφόρους τεχνολογιών και υπηρεσιών και την προώθηση των Ευρωπαϊκών βιομηχανιών. Η ESA συνεργάζεται επίσης στενά με διαστημικούς οργανισμούς εκτός Ευρώπης, ώστε να επωφελείται όλη η ανθρωπότητα από το διάστημα.

Τα 22 Κράτη Μέλη της ESA είναι η Αυστρία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Δανία, η Ελβετία, η Ελλάδα, η Εσθονία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, η Νορβηγία, η Ολλανδία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Σουηδία, η Τσεχία και η Φινλανδία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης