Στον κόσμο της ψηφιακής εποχής, μία νέα γενιά παιδιών βρίσκουν δημιουργικά χόμπι μέσω του διαδικτύου. Ο λόγος για τους ανήλικους vloggers, τα παιδιά που δημιουργούν τα δικά τους βίντεο και τα ανεβάζουν στο ίντερνετ.

Ένα τέτοιο κορίτσι είναι και η Νίκι Χρίστου, 12 ετών, από τη Μεγάλη Βρετανία, η οποία δημιουργεί βίντεο για τη μαγειρική, το μακιγιάζ, αλλά και για την σπάνια ιατρική κατάσταση με την οποία έχει διαγνωστεί από όταν ήταν μόλις έξι ετών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η 12χρονη έχει διαγνωστεί με αρτηριοφλεβώδη δυσπλασία, η οποία της έχει προκαλέσει σοβαρή παραμόρφωση στο πρόσωπο, ενώ η ζωή της βρίσκεται συνεχώς σε κίνδυνο. Η Νίκι, η οποία χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο Nikki Lilly, δεν έχει πολλούς «haters» στο κανάλι της στο YouTube, όπως δήλωσε η ίδια στο βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC, αλλά παραδέχεται ότι όταν άρχισε το vlogging, τα σκληρά σχόλια την είχαν επηρεάσει βαθιά.

Η Nikki Lilly

«Σίγουρα με επηρέαζε στην αρχή και είχα κλάψει ορισμένες φορές, αλλά μεγαλώνοντας ως vlogger έμαθα να μην δίνω σημασία, αφού τα σχόλια των haters είναι στην ουσία όλα τα ίδια», δήλωσε η 12χρονη στο BBC, προσθέτοντας ότι «μπορεί να κάνουν σχόλια όπως “είσαι άσχημη” αλλά στην ουσία δεν αγαπούν τον εαυτό τους και δεν έχουν κάτι καλύτερο να κάνουν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Νίκι έχει σήμερα τουλάχιστον 200.000 συνδρομητές στο κανάλι της και ευελπιστεί ότι κάποια στιγμή θα ξεπεράσει τους 1 εκατομμύριο. Η ενασχόλησή της με τη δημιουργία βίντεο ξεκίνησε ως χόμπι και άρχισε να τα αναρτά στο YouTube το 2013. Έτσι, έγινε και αυτή μέρος μιας νέας γενιάς παιδιών, τους tweenagers -παιδιά ηλικίας μεταξύ 8 και 13 ετών που έχουν δημιουργήσει τα δικά τους κανάλια στο YouTube. Η ίδια συμβουλεύει τους αρχάριους να «δείχνουν πάντα στους γονείς τους τι κάνουν και το περιεχόμενο των βίντεο που αναρτούν».

Αρχικά, οι γονείς της Νίκι ανησυχούσαν για τις αντιδράσεις που μπορεί να λάβει και επέμεναν στην απενεργοποίηση της ενότητας των σχολίων. Ωστόσο, η μητέρα της δήλωσε ότι όταν είδε πόσο πολύ ήθελε η Νίκι να μαθαίνει τι σκέφτονταν άλλοι χρήστες για τα βίντεό της, άλλαξε γνώμη.

Η Σόνα Πόμεραντζ, καθηγήτρια στο τμήμα Παιδικών και Νεανικών Σπουδών του πανεπιστημίου Μπροκ στο Οντάριο του Καναδά, δήλωσε στο BBC ότι η Νίκι αποτελεί ένα σπουδαίο παράδειγμα για τα νεαρά κορίτσια. «Είναι ένα μη τέλειο κορίτσι, αλλά αποτελεί έμπνευση για οποιονδήποτε την παρακολουθήσει. Καταλαβαίνω γιατί οι άνθρωποι την αγαπούν -είναι ήρωας για όσους νιώθουν ότι βρίσκονται στο περιθώριο».

Η ίδια συνέχισε λέγοντας, ότι υπάρχουν χιλιάδες κορίτσια vloggers στο YouTube, τα οποία φαίνεται να είναι όμορφα, αδύνατα και από «ανώτερη τάξη». Όχι όμως η Νίκι, η οποία έχει κερδίσει τις καρδιές των θαυμαστών της με τον δικό της ξεχωριστό τρόπο. Όπως εξηγεί η Πόμεραντζ, αυτός ο τρόπος έκφρασης των παιδιών μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα σημαντικός, αφού έχουν τη δυνατότητα να συναναστραφούν με άλλα παιδιά από όλο τον κόσμο και να ανταλλάξουν απόψεις, μέσα όμως από την ασφάλεια του σπιτιού τους.

«Σε αυτό το περιβάλλον δεν υπάρχουν ενήλικες και είναι φανταστικό για τα παιδιά να βλέπουν έναν κόσμο όπου αυτά έχουν το πάνω χέρι», δήλωσε η ίδια. «Αυτά που παρουσιάζουν μέσω των βίντεό τους είναι πολύ πλούσια σε περιεχόμενο, αν και οποιοσδήποτε ενήλικας τα έβλεπε θα βαριόταν μέσα σε μόλις λίγα δευτερόλεπτα. Αυτά τα παιδιά vloggers προσκαλούν τους θαυμαστές τους να εξερευνήσουν μαζί τις ντουλάπες τους, τους δείχνουν πώς να φτιάξουν μια ωραία αλογοουρά και τι αλλαγές μπορεί να έχουν κάνει στο δωμάτιό τους».

Η Πόμεραντζ εξηγεί ότι κάτι τέτοιο σημαίνει πως τα παιδιά που βλέπουν αυτά τα βίντεο μπορούν εύκολα να ταυτιστούν με τους «σταρς», με τέτοιο τρόπο που οι παλαιότερες γενιές δεν μπορούσαν. Ωστόσο, η ίδια συμβουλεύει ότι ο ρόλος των γονιών σε τέτοιου είδους δραστηριότητες θα πρέπει να είναι ενεργός, προκειμένου να προστατεύσουν τα παιδιά τους όσο το δυνατόν περισσότερο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης