Η Apple αφαίρεσε το δημοφιλές βιντεοπαιχνίδι Fortnite από το App Store της πριν μερικές ώρες, αφού η εταιρεία ανάπτυξης του παιχνιδιού, Epic Games εισήγαγε μια επιλογή άμεσης πληρωμής προς την Epic, παρέχοντας έκπτωση, για τις εκδόσεις iOS και Android, κάτι που παραβιάζει τις πολιτικές των ψηφιακών καταστημάτων της Apple και της Google.

Σε ανάρτησή στο blog της, η Epic Games σημειώνει ότι η Apple και η Google εισπράττουν το 30% επί των αγορών που πραγματοποιούνται μέσω των εφαρμογών τους, αλλά “προσφέροντας μια επιλογή άμεσης πληρωμής, η Epic είναι σε θέση να εξοικονομήσει για τους ίδιους τους παίκτες”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Epic Games προσέφερε για σύντομο χρονικό διάστημα μια έκπτωση 20% στην τιμή των παιχνιδιών που πωλούνται μέσω των marketplaces της Google και της Apple.

Η Apple εξήγησε την απόφασή της να απομακρύνει το παιχνίδι από το App Store, χαρακτηρίζοντας την κίνηση της Epic Games “ατυχή” και δηλώνει ότι θα συνεργαστεί με την εταιρεία για την επίλυση της κατάστασης.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Η Epic Games απάντησε άμεσα με αγωγή, κατηγορώντας την Apple για «ασφυξία στο iOS οικοσύστημα» και ζητά μέσω νομικών οδών να σταματήσει η εταιρεία την επιβολή των «παράλογων περιορισμών» για να διατηρήσει το μονοπώλιο των πληρωμών εντός περιβάλλοντος iOS.

Η εταιρεία στη συνέχεια ανέλαβε επίσης νομική δράση εναντίον της Google, αφού η τελευταία ακολούθησε το παράδειγμα της Apple, αποκλείοντας την Epic Games από το Play Store.

Η Epic Games επισήμανε το αρχικό μότο της Google “μην είσαι κακός”, υποστηρίζοντας ότι η εταιρεία σήμερα “χρησιμοποιεί το μέγεθός της για να κάνει κακό στους ανταγωνιστές” και σημειώνει συχνές αναφορές της Google που ήθελε να κάνει το Android τη “βάση για ένα ανοιχτό οικοσύστημα”.

Η Google και η Apple γενικά επιβάλλουν τη χρήση συστημάτων πληρωμών εντός εφαρμογής και όχι μέσω τρίτων συστημάτων. Αλλά στην ανάρτησή της, η Epic Games υποστήριξε ότι «χιλιάδες εφαρμογές στο App Store που έχουν εγκριθεί από την Apple δέχονται άμεσες πληρωμές», συμπεριλαμβανομένων των Amazon και Grubhub, προσθέτοντας ότι «όλοι οι προγραμματιστές θα πρέπει να είναι ελεύθεροι να υποστηρίζονται από άμεσες πληρωμές σε όλες τις εφαρμογές».

Η Epic Games είναι μόνο μία από τις πολλές εταιρείες που ζητούν επανεξέταση των πρακτικών των καταστημάτων εφαρμογών, καθώς η Apple ερευνάται από επιτροπές ανταγωνισμού σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Επιμέλεια: Παύλος Κρούστης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης