Η Nvidia ανακοίνωσε πλέον επίσημα ότι εξαγοράζει την Arm από την SoftBank Group για 40 δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς η πρώτη θα εισχωρήσει για πρώτη φορά και στην αγορά των ημιαγωγών φορητών συσκευών. Η συμφωνία δεν περιλαμβάνει τη μονάδα υπηρεσιών IoT της Arm και θα απαιτήσει κανονιστικές εγκρίσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ και την Κίνα, οι οποίες αναμένεται να διαρκέσουν περίπου 18 μήνες.
 

Η Nvidia τόνισε ότι η Arm θα παραμείνει ανεξάρτητη και θα διατηρήσει το ανοιχτό μοντέλο αδειών για τη σχεδίαση των chip (με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο), ενώ θα επεκτείνει το χαρτοφυλάκιο της με τη δική της τεχνολογία. Σχεδιάζει επίσης να επεκτείνει την παρουσία του R&D (έρευνα & ανάπτυξη) της Arm στο Ηνωμένο Βασίλειο, δημιουργώντας ένα κέντρο έρευνας και εκπαίδευσης AI και κατασκευάζοντας έναν υπερυπολογιστή με τεχνολογία και των δύο εταιρειών.
 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αμερικανική εταιρεία σχεδιάζει να καλύψει 21,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετοχές με 12 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά. Επιπλέον, η SoftBank μπορεί να λάβει έως και 5 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά ή μετοχές βάσει ρήτρας κέρδους, υπό την προϋπόθεση ότι η Arm ικανοποιεί συγκεκριμένους χρηματοοικονομικούς στόχους. Η Nvidia θα εκδώσει επίσης 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε ίδια κεφάλαια στους υπαλλήλους της Arm. Η SoftBank δήλωσε ότι θα παραμείνει αφοσιωμένη στη μακροπρόθεσμη επιτυχία της Arm ως σημαντικός στρατηγικός μέτοχος, με το μερίδιό της να αναμένεται να μειωθεί σε λιγότερο από 10%.
 

Ο CEO της Nvidia, Jensen Huang

Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Nvidia, Jensen Huang, δήλωσε ότι η ενοποίηση των δυνατοτήτων υπολογιστικής τεχνητής νοημοσύνης με το τεράστιο οικοσύστημα της Arm θα «προωθήσει το computing από το cloud (υπολογιστικό νέφος), τα smartphones, τους υπολογιστές, τα αυτοκίνητα, τη ρομποτική και το IoT και θα επεκτείνει την υπολογιστική τεχνητή νοημοσύνη σε κάθε γωνιά του πλανήτη».
 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

»Για το οικοσύστημα της Arm, ο συνδυασμός θα ενισχύσει την ικανότητα R&D της Arm και θα επεκτείνει το χαρτοφυλάκιό της με την τεχνολογία επεξεργασίας γραφικών και την τεχνητή νοημοσύνη της Nvidia.»
 

Σε ένα ερευνητικό σημείωμα, ο αναλυτής μετοχών της Jefferies Atul Goyal σημείωσε ότι η συμφωνία θα αντιμετωπίσει ρυθμιστικές προκλήσεις λόγω του μεγάλου φάσματος εταιρειών που χρησιμοποιούν τα σχέδια της Arm. Η εταιρεία μετρά την Apple, την Qualcomm, τη Samsung και την Intel μεταξύ των πελατών της και οι επεξεργαστές της βρίσκονται σχεδόν σε κάθε smartphone που κυκλοφορεί.
 

Η SoftBank είχε εξαγοράσει την Arm τον Σεπτέμβριο του 2016 έναντι 32 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
 

Επιμέλεια: Παύλος Κρούστης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης