Νέα εφαρμογή για το γραφένιο οδήγησε στην παραγωγή πιο δυνατού μεταξιού. Η συγκεκριμένη εξέλιξη Θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα νέο τύπο φιλικών προς το περιβάλλον wearables, αλλά και σε βιοδιασπώμενα εμφυτεύματα.

Απ’ ότι φαίνεται, το γραφένιο (ένα από τα συστατικά των ενώσεων παρεμβολής γραφίτη), το οποίο θεωρείται «υλικό-θαύμα», που μπορεί να έχει εξαιρετικά πολλές εφαρμογές, αποτελεί το βασικό συστατικό για να παραχθεί πιο δυνατό μετάξι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Tsinghua του Πεκίνου δημιούργησε με επιτυχία μετάξι, το οποίο είναι δύο φορές πιο ανθεκτικό, απλά ταΐζοντας τους μεταξοσκώληκες με γραφένιο. Για να το πετύχουν αυτό, επικάλυψαν φύλλα με ένα διάλυμα που περιέχει είτε νανοσωλήνες άνθρακα ή γραφενίου. Οι νανοσωλήνες άνθρακα είναι ουσιαστικά τυλιγμένο γραφένιο, το οποίο με τη σειρά του, είναι μονά στρώματα συμπυκνωμένων ατόμων άνθρακα. Οι ερευνητές επέλεξαν τη μέθοδο της σίτισης, γιατί είναι πολύ πιο απλή και φιλική προς το περιβάλλον από ό,τι η επεξεργασία του τελικού προϊόντος μεε χημικές ουσίες.

Με μια πιο προσεκτική εξέταση, η ομάδα διαπίστωσε ότι το «σούπερ μετάξι» τους μπορεί να άγει τον ηλεκτρισμό και έχει πιο καλή κρυσταλλική δομή από το τυπικό μετάξι. Το τελικό προϊόν είναι πιο ανθεκτικό κατά 50%. Ακόμα δε γνωρίζουν τι ποσοστό των υλικών από άνθρακα κατέληξε στο τελικό προϊόν, ενώ διεξάγουν περαιτέρω έρευνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό το πείραμα αποδεικνύει, ωστόσο, ότι είναι δυνατόν να δημιουργηθεί “σούπερ μετάξι” σε μεγάλες παρτίδες με τη χρήση γραφενίου για τη σίτιση μεταξοσκώληκων. Η ομάδα πιστεύει ότι στο μέλλον το πιο σκληρό μετάξι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να κατασκευαστούν βιοδιασπώμενα ιατρικά εμφυτεύματα και φιλικά προς το περιβάλλον wearables.

Επιμέλεια: Παύλος Κρούστης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης