Καθώς ο νέος κορωνοϊός συνεχίζει να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, όλο και περισσότερες κυβερνήσεις στηρίζονται σε δεδομένα των τηλεπικοινωνιακών παρόχων για να εντοπίζουν διάφορες περιπτώσεις, όπως ασθενείς που πρέπει να απομονώνονται ή πόσο καλά ακολουθούν οι άνθρωποι τα μέτρα περιορισμένων μετακινήσεων.
 

Οι πάροχοι τηλεφωνίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση μοιράζονται δεδομένα με τις υγειονομικές Αρχές στην Ιταλία, τη Γερμανία και την Αυστρία για να βοηθήσουν στην παρακολούθηση του κατά πόσον οι άνθρωποι ακολουθούν οδηγίες για να διατηρήσουν κοινωνικές αποστάσεις και να παραμείνουν κοντά στα σπίτια τους κατά τη διάρκεια της επιδημίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (GDPR) περιορίζει τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες μπορούν να μοιράζονται και να διαχειρίζονται τα προσωπικά δεδομένα των πελατών. Τα δεδομένα τοποθεσίας που κοινοποιούν σήμερα οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών είναι ανώνυμα και συγκεντρωτικά, σύμφωνα πάντα με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων. Στην περιοχή της Λομβαρδίας της Ιταλίας, την πρώτη από τις περιοχές της χώρας που τέθηκαν σε καραντίνα, τα δεδομένα των κινητών βοηθούν τις Αρχές να αποκτήσουν μια σαφέστερη εικόνα του βαθμού στον οποίο οι άνθρωποι τηρούν τους κανόνες, σύμφωνα με το Reuters, δείχνοντας ότι η κίνηση είναι μειωμένη κατά περίπου 60% για τον περασμένο μήνα.

Στις 16 Μαρτίου, το Ισραήλ εξουσιοδότησε τη χρήση δεδομένων θέσης κινητού τηλεφώνου για την παρακολούθηση του ιού. Η υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας της χώρας, Shin Bet, συλλέγει δεδομένα από φορείς κινητής τηλεφωνίας από το 2002 περίπου. Ο Πρωθυπουργός, Benjamin Netanyahu, εξουσιοδότησε τη Shin Bet να παρακολουθεί τις μετακινήσεις των ασθενών που έχουν διαγνωστεί με κορωνοϊό και να καθορίζει ποιος θα έπρεπε να βρίσκεται σε καραντίνα. Ένας ισραηλινός αξιωματούχος ασφαλείας δήλωσε στους New York Times ότι τα δεδομένα θα χρησιμοποιηθούν σε μια “εστιασμένη, συγκεκριμένη χρονικά και περιορισμένη δραστηριότητα”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άλλες χώρες χρησιμοποιούν δεδομένα θέσης από κινητά τηλέφωνα για την παρακολούθηση της πανδημίας με διαφορετικούς τρόπους: το Ιράν χρησιμοποιεί μια εφαρμογή που ονομάζεται AC 19, η Κίνα έχει δικό της σύστημα παρακολούθησης, που στέλνει πληροφορίες στις Αστυνομικές Αρχές και η Ταϊβάν διαθέτει έναν “ηλεκτρονικό φράχτη”, που ειδοποιεί τις Αρχές όταν κινείται κάποιος σε καραντίνα πολύ μακριά από το σπίτι του. Μέχρι τώρα, η Ταϊβάν είχε 195 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις του νέου κορωνοϊού, που αποτελεί έναν από τους χαμηλότερους δείκτες σε όλες τις χώρες.
 

Ίσως η πιο επιθετική χρήση της παρακολούθησης της θέσης κινητού τηλεφώνου υφίσταται στη Νότια Κορέα, όπου η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει έναν δημόσιο χάρτη από δεδομένα κινητών τηλεφώνων, που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι πολίτες για να διαπιστώσουν εάν έχουν έρθει σε επαφή με κάποιον φορέα του ιού. Η Ν. Κορέα θεωρείται μία από τις επιτυχημένες χώρες όσον αφορά στον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. Η χώρα κατέγραψε 64 νέες περιπτώσεις τις τελευταίες 24 ώρες, με την κορύφωση να βρίσκεται πλέον στο παρελθόν, στις 29 Φεβρουαρίου με 909 κρούσματα.

Σύμφωνα με την Guardian, οι υγειονομικές Αρχές της Ν. Κορέας στέλνουν λεπτομερή μηνύματα κειμένου που κυμαίνονται από υπενθυμίσεις σχετικά με την πλύση των χεριών μέχρι συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με άτομα που έχουν διαπιστωθεί ότι είναι θετικοί στον κορωνοϊό. Ένα παράδειγμα μηνύματος αναφέρει τα εξής: “Μια 60χρονη διαγνώστηκε με τον κορωνοϊό. Κάντε κλικ στο σύνδεσμο για δείτε τα μέρη που επισκέφθηκε πριν νοσηλευτεί”. Ο σύνδεσμος οδηγεί σε μια λίστα με τις τοποθεσίες που επισκέφθηκε πριν τη διάγνωσή της.

Όσον αφορά τις ΗΠΑ, η Washington Post μεταδίδει ότι η αμερικανική κυβέρνηση βρίσκεται σε συζητήσεις με τη Facebook, την Google και άλλες τεχνολογικές εταιρείες για την εξέταση του συγκεκριμένου θέματος.

Φυσικά, η παρακολούθηση των μετακινήσεων των πολιτών που έχουν μολυνθεί ή όχι από τον ιό εγείρει σοβαρές ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικότητας, καθως δεν είναι γνωστή και η αποτελεσμάτικότητα των μεθόδων αυτών. Από την άλλη, εάν ένα άτομο δεν θέλει να παρακολουθείται, μπορεί να απενεργοποιήσει το GPS του κινητού από τις ρυθμίσεις τοποθεσίας στη συσκευή του ή να απενεργοποιήσει εντελώς το τηλέφωνό του.
 

Επιμέλεια: Παύλος Κρούστης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης