Με κομμένη την ανάσα παρακολούθησε η διεθνής κοινότητα την επιχείρηση απεγκλωβισμού των 12 παιδιών και του προπονητή τους στο ποδόσφαιρο, από το πλημμυρισμένο συγκρότημα σπηλαίων Ταμ Λουάνγκ στην Ταϊλάνδη.

Η πλευρά των επιχειρήσεων διάσωσης που δεν έγινε γνωστή έχει να κάνει με την τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε και είναι η ραδιοεπικοινωνία hacker/ham. Βοήθεια ζητήθηκε από το Βρετανικό Συμβούλιο Διασώσεων Σπηλιών (BCRC) και η ανταπόκριση ήρθε από τους βρεττανούς διασώστες, οι οποίοι χρησιμοποίησαν τις συσκευές επικοινωνίας που ονομάζονται HeyPhones.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για συσκευές σχεδιάστηκαν πριν από 17 χρόνια από τον John Hey, ο οποίος πλέον δεν βρίσκεται εν ζωή και έχουν χρησιμοποιηθεί σε πολλές επιχειρήσεις όλα αυτά τα χρόνια σε όλο τον κόσμο. Το HeyPhone πλέον θεωρείται ξεπερασμένο, όμως χρησιμοποιείται ακόμη από πολλές ομάδες.

Το ραδιοσύστημα χρησιμοποιεί USB (upper sideband και όχι το γνωστό universal serial bus) στα 87 kHz. Η χαμηλή συχνότητα αυτή μπορεί να διεισδύσει βαθιά στο έδαφος χρησιμοποιώντας κεραίες επαγωγικού βρόγχου (όπως το παλαιότερο Molephone) ή πιο συχνά, ηλεκτρόδια που εισάγουν ενέργεια RF κατευθείαν στο έδαφος. Το σύστημα είναι αρκετά παλιό, αλλά προφανώς λειτουργεί αρκετά καλά και γι’ αυτό και χρησιμοποιείται ακόμη.

Τα κινητά τηλέφωνα και η επίγεια επικοινωνία που είναι σχετικά δεδομένη πλέον, δεν λειτουργεί υπόγεια ή σε περίπτωση μαζικής καταστροφής και αυτό είναι κάτι που συνήθως ξεχνάμε. Οι χειριστές ραδιοφώνου έχουν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην κατασκευή και την εγκατάσταση εξειδικευμένων ραδιοσυστημάτων σε καταστροφικά περιστατικά ή σε αυτή την περίπτωση, όπου οι άνθρωποι χρειάζονται διάσωση από ένα ειδικό περιβάλλον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Παύλος Κρούστης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης