Η τεχνολογία οδηγεί καθημερινά σε όλο και περισσότερες συναρπαστικές ανακαλύψεις, οι οποίες συμβάλλουν στη βιωσιμότητα του πλανήτη μας. Οι καινοτομίες στις καθαρές μεταφορές, τις έξυπνες πόλεις και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας επιτρέπουν καλύτερη διαχείριση των πόρων και μειώνουν την εξάρτηση από ορυκτά καύσιμα. Ωστόσο, η υπέρβαση των μηχανικών προκλήσεων της υψηλής απόδοσης, της διαλειτουργικότητας και της ασφάλειας είναι κρίσιμη για την παροχή λύσεων που θα μειώσουν τις εκπομπές, θα ελαχιστοποιήσουν τα απόβλητα και θα προλάβουν τη ρύπανση.

Ασφάλεια και απόδοση στα ηλεκτρικά οχήματα
 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αυτοκινητοβιομηχανία επιταχύνει την επανάσταση των ηλεκτρικών οχημάτων. Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο προσφέρουν κίνητρα και θεσπίζουν κανονισμούς για να ενθαρρύνουν τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές να επενδύσουν σε αυτά. Στην πραγματικότητα, η συγκεκριμένη αγορά προβλέπεται να αναπτυχθεί με ταχείς ρυθμούς μέχρι το 2030. Αν και αυτή η ανάπτυξη είναι πολλά υποσχόμενη, φέρνει νέες προκλήσεις στους τομείς του σχεδιασμού και της κατασκευής.

Μια πρόκληση είναι η διαχείριση της διαλειτουργικότητας μεταξύ οχημάτων και φορτιστών διαφόρων κατασκευαστών. Οργανισμοί όπως το CharIN εργάζονται για τη δημιουργία ενός παγκόσμιου προτύπου για τη φόρτιση των οχημάτων, συγκεντρώνοντας ειδικούς από αυτοκινητοβιομηχανίες, παρόχους σταθμών φόρτισης και προμηθευτές ενέργειας. Η θέσπιση βιομηχανικών προτύπων είναι ένα κρίσιμο βήμα για οποιαδήποτε ανάπτυξη τεχνολογίας, αλλά ιδιαίτερα για τα ηλεκτρικά οχήματα, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να φέρουν επανάσταση στον τρόπο ζωής μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια άλλη πρόκληση για τους κατασκευαστές είναι οι μπαταρίες υψηλής τάσης και υψηλής ισχύος. Η μετάβαση από χαμηλές σε υψηλές τάσεις συνεπάγεται σε πρόσθετο κόστος και κινδύνους — από την προετοιμασία στο εργοστάσιο έως τις απαιτήσεις ασφαλείας και τον εξοπλισμό δοκιμής υψηλής ισχύος.

Ένα βασικό στοιχείο της ασφαλούς και αποτελεσματικής κατασκευής τους είναι η ενσωμάτωση δοκιμών νωρίς στον κύκλο ζωής ανάπτυξης του προϊόντος. Για παράδειγμα, οι σωστές δοκιμές βοηθούν τους μηχανικούς να αναπαράγουν ενέργεια αποτελεσματικά και με ασφάλεια κατά την πιστοποίηση σχεδιασμού και κατασκευής τους, ενώ συμβάλλει στην εξοικονόμηση κόστους, στην κατανάλωση ενέργειας και στην ψύξη.

Μείωση της κατανάλωσης πόρων με IoT με δυνατότητα 5G
 

Οι μεγαλύτερες ταχύτητες δεδομένων του 5G, η χαμηλότερη καθυστέρηση και η βελτιωμένη συνδεσιμότητα θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων. Με την επιτάχυνση του Διαδικτύου των Πραγμάτων (IoT), το 5G θα τροφοδοτήσει καινοτόμες περιπτώσεις χρήσης στη διατήρηση των φυσικών πόρων.

Για παράδειγμα, ένα δίκτυο IoT με δυνατότητες 5G επιτρέπει στις έξυπνες πόλεις να παρακολουθούν και να διαχειρίζονται αυτόματα τα συστήματα κοινής ωφέλειας, συμβάλλοντας στην εξοικονόμηση νερού, στην καταπολέμηση της ρύπανσης και στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. Οι έξυπνες πόλεις θα ενσωματώσουν δυναμικά συστήματα διαχείρισης της κυκλοφορίας που συλλέγουν και επεξεργάζονται συνεχώς δεδομένα από χιλιάδες οχήματα για τη μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης και της ρύπανσης. Επιπλέον, η έξυπνη γεωργία θα επιτρέψει την ελαχιστοποίηση της χρήσης νερού, λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων μέσω μιας πιο ακριβούς εφαρμογής. Αυτή είναι μια σημαντική ευκαιρία, καθώς η άρδευση στη γεωργία αντιπροσωπεύει σήμερα το 70% της χρήσης νερού παγκοσμίως. Τέλος, τα έξυπνα κτίρια και τα σπίτια με δυνατότητες 5G θα είναι εξοπλισμένα με αισθητήρες που θα αντιδρούν στις περιβαλλοντικές συνθήκες και την πληρότητα για να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας που προκαλείται από τον φωτισμό, τη θέρμανση και την ψύξη.

Μεγιστοποίηση της απόδοσης της ηλιακής ενέργειας
 

Η αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια χάρη στην αυξημένη προσβασιμότητα και την οικονομική προσιτότητα των εναλλακτικών πηγών ενέργειας. Σύμφωνα με την Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας, «Το κόστος εγκατάστασης εξοπλισμού για την εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας έχει μειωθεί περισσότερο από 70% την τελευταία δεκαετία». Επιπλέον, η αγορά της ηλιακής ενέργειας προβλέπεται να αυξηθεί ιδιαίτερα έως το 2026. Καθώς οι παραδοσιακές εταιρείες ενέργειας συνεχίζουν να διαφοροποιούνται σε ηλιακές και άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, θα δούμε βελτιώσεις στη διατήρηση των φυσικών πόρων του πλανήτη μας, στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και στη μείωση του συλλογικού μας αποτυπώματος άνθρακα, πλησιάζοντας περισσότερο την ουδετερότητα άνθρακα.
 

Χτίζοντας έναν καλύτερο πλανήτη με τεχνολογικές καινοτομίες
 

Τα επόμενα χρόνια, οι εταιρείες σε όλους τους κλάδους θα συνεχίσουν να δίνουν προτεραιότητα σε περιβαλλοντικά ζητήματα και να σχεδιάζουν, να δοκιμάζουν και να κατασκευάζουν τεχνολογίες που τα υποστηρίζουν. Ως αποτέλεσμα, θα δούμε πρώτες στην αγορά λύσεις υλικού και λογισμικού που προστατεύουν τους φυσικούς πόρους, θα μειώνουν τις εκπομπές άνθρακα και θα ελαχιστοποιούν την εξάρτηση από ορυκτά καύσιμα. Δημιουργώντας συνεργασίες με ηγέτες του κλάδου και επενδύοντας σε τεχνολογίες που τροφοδοτούν ηλεκτρικά οχήματα, IoT με δυνατότητες 5G, ηλιακή ενέργεια και πολλά άλλα, μπορούμε να δημιουργήσουμε τα θεμέλια για ένα πιο βιώσιμο μέλλον μαζί.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης