Η τεχνητή νοημοσύνη βελτιώνεται όλο και περισσότερο στη γραφή πειστικού υλικού και αυτό οδηγεί τους δημιουργούς της να αναρωτιούνται εάν θα έπρεπε πρώτα εξ αρχής να επιτρέψουν κάτι τέτοιο. Το πρόγραμμα OpenAI του Elon Musk έχει αναπτύξει έναν αλγόριθμο που μπορεί να δημιουργήσει ψευδείς (αλλά πιστευτές) ειδήσεις για οποιοδήποτε θέμα, χρησιμοποιώντας μόνο λίγες λέξεις ως αφετηρία. Αρχικά σχεδιάστηκε ως γενικευμένη γλώσσα τεχνητής νοημοσύνης που μπορούσε να απαντήσει σε ερωτήσεις, να συνοψίσει ιστορίες και να μεταφράσει κείμενα, αλλά οι ερευνητές σύντομα συνειδητοποίησαν ότι μπορούσαν να τη χρησιμοποιήσουν για κακόβουλους σκοπούς, όπως ευρεία παραπληροφόρηση. Αποτέλεσμα αυτού είναι η διάθεση στο κοινό μόνο μιας “απλουστευμένης έκδοσης” της AI, όπως αναφέρει το MIT Technology Review.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η τεχνολογία ευτυχώς δεν έχει τελειοποιηθεί ακόμη. Συχνά συνθέτει ιστορίες που είτε είναι “δανεικές” από αλλού, είτε είναι όπως πρέπει μόνο επιφανειακά και ελάχιστες καταφέρνουν τον σκοπό τους. Ωστόσο, ο Jack Clark του προγράμματος OpenAI προειδοποίησε ότι μπορεί να περάσουν 1-2 χρόνια προτού το σύστημα καταφέρει να παράγει “αξιόπιστα” fake news, που θα απαιτούν εκτενή έλεγχο για να διαψευστούν.

Και αυτό είναι το ουσιαστικό πρόβλημα. Ενώ το πρόγραμμα OpenAI επικεντρώνεται σε ηθικές εφαρμογές και δεν έχει σκοπό την ανάπτυξη των fake news, ένας από τους οργανισμούς που ασχολείται με τον τομέα. Υπάρχει γενικότερη ανησυχία ότι μια εταιρεία ή κυβέρνηση που δεν θα έχει τέτοιους φραγμούς, θα μπορεί να αναπτύξει μια ισχυρή AI που θα διαδίδει επιτηδευμένα τα fake news σε μεγάλη κλίμακα. Τα κοινωνικά δίκτυα έχουν καταφέρει εν μέρει να καταπολεμήσουν τις ψευδείς ειδήσεις, αλλά στην περίπτωση που αναπτυχθούν AI με σκοπό τη διάδοσή τους, αυτό θα γίνει εξαιρετικά δύσκολο…

Επιμέλεια: Παύλος Κρούστης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης