Η Qualcomm ανακοίνωσε την απόφαση της να εξαγοράσει τον ολλανδικό κατασκευαστή ημιαγωγών, NXP, με έδρα στο Αϊντχόβεν, έναντι 47 δισ. δολαρίων, με 110 δολάρια ανά μετοχή, σε μετρητά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα κυκλώματα της Qualcomm χρησιμοποιούνται τόσο στα iDevices όσο και στις Android συσκευές, όμως αντιμετωπίζει όλο και περισσότερο ανταγωνισμό από Κίνα και Ταϊβάν. Με αυτή την κίνηση στοχεύει να επεκταθεί και στην αγορά των έξυπνων αυτοκινήτων, η οποία αναπτύσσεται με ιδιαίτερα γρήγορο ρυθμό. Τα μεγαλύτερα έσοδα της εταιρείας προέρχονται από την πώληση κυκλωμάτων, όμως τη μεγαλύτερη κερδοφορία αποφέρουν οι ευρεσιτεχνίες ασύρματων τεχνολογιών που αδειοδοτεί στην αγορά.

Η συμφωνία αναμένεται να οριστικοποιηθεί μέχρι το τέλος του 2017, ενώ η μεταφορά των μετρητών θα γίνει off-shore, ώστε να επιτευχθεί πιο ευνοϊκή φορολόγηση. Με τη σειρά της, τον περασμένο Δεκέμβριο η NXP είχε εξαγοράσει τον αμερικάνικο κατασκευαστή ημιαγωγών Freescale, έναντι περίπου 12 δισ. δολαρίων, αυξάνοντας τα έσοδα της από την αυτοκινητοβιομηχανία στο 40%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην αγορά των ημιαγωγών, η Qualcomm βρισκόταν στην τρίτη θέση το 2015, όσον αφορά τα έσοδα, ενώ η NXP στην έβδομη. Ως αποτέλεσμα της ανακοινωθείσας συμφωνίας, η μετοχή της Qualcomm ανέβηκε κατά 2% ενώ η μετοχή της NXP κατά 2,4%.

Πηγή: infocom.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης