Το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ αρνήθηκε να παρατείνει την προσωρινή ανάκληση, η οποία επέτρεψε στις εγχώριες εταιρείες να συνεχίσουν να διαπραγματεύονται με τη Huawei, από τότε μπήκε στη μαύρη λίστα εμπορικών συναλλαγών τον Μάιο του 2019.

Λίγο μετά την προσθήκη της Huawei στη μαύρη λίστα των εμπορικών συναλλαγών, οι αρχές των ΗΠΑ εξέδωσαν μια ειδική άδεια που της επέτρεπε να συνεχίσει προσωρινά να συναλλάσσεται με συνεργάτες των ΗΠΑ. Αν και η άδεια αυτή ανανεώθηκε αρκετές φορές, η πιο πρόσφατη επέκταση έληξε στις 13 Αυγούστου και δεν ανανεώθηκε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απευθυνόμενος στην απόφασή του να αφήσει την άδεια να λήξει, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Michael Pompeo δήλωσε ότι η χώρα είχε δώσει «άφθονο χρόνο» στις εταιρείες που επηρεάζονται από την απαγόρευση να «εντοπίσουν και να στραφούν σε άλλες πηγές εξοπλισμού, λογισμικού και τεχνολογίας και να καταργήσουν τις λειτουργίες. Τώρα έχει τελειώσει ο χρόνος».

Ωστόσο, έχει δοθεί ειδική εξουσιοδότηση για συνεργασία με τη Huawei και τις θυγατρικές της για τη «συνεχιζόμενη έρευνα ασφάλειας, που είναι κρίσιμη για τη διατήρηση της ακεραιότητας και της αξιοπιστίας του υπάρχοντος εξοπλισμού και δικτύων».

Σε σχετική κίνηση, το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ απαγόρευσε το εμπόριο με 38 επιπλέον θυγατρικές της Huawei σε 21 χώρες, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό στη μαύρη λίστα συναλλαγών σε 152. Αυξήθηκε επίσης ένα σύνολο κανόνων που εκδόθηκαν τον Μάιο και στόχευαν στην πρόσβαση της Huawei στην τεχνολογία chip των ΗΠΑ, ορίζοντας ότι απαιτείται ειδική άδεια για οποιαδήποτε συναλλαγή στην οποία η Huawei ή μια συνδεδεμένη θυγατρική είναι «αγοραστής, ενδιάμεσος ή τελικός χρήστης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο γραμματέας του Υπουργείου Εμπορίου, Wilbur Ross, δήλωσε ότι οι ενέργειες έγιναν σε απάντηση των εικαζόμενων προσπαθειών της Huawei να παρακάμψει τους περιορισμούς στην πρόσβασή της στην τεχνολογία των ΗΠΑ μέσω τρίτων.

Η Huawei αρνήθηκε σθεναρά ότι αποτελεί απειλή για την ασφάλεια και χαρακτηρίζει άδικη τη δράση των ΗΠΑ εναντίον της.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης