Συνέντευξη: Σωτήρης Σκουλούδης

Εικονολήπτης: Χάρης Γκίκας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η 28η Ιανουαρίου έχει καθιερωθεί ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Προστασίας των Προσωπικών Δεδομένων, έναν όρο που έχει μπει δυναμικά στη ζωή μας με την ευρεία χρήση του διαδικτύου αλλά και την έντονη, πια, ανθρώπινη δραστηριότητα στον ψηφιακό κόσμο.

Πόσα γνωρίζουμε όμως πραγματικά για τα δικαιώματά μας αυτά, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις -ακόμη κι αν δεν το αντιλαμβανόμαστε πάντα – παραβιάζονται; Και πώς μπορούμε να προστατέψουμε επαρκώς το ψηφιακό μας «εγώ», την προέκταση δηλαδή της δραστηριότητάς μας αλλά και της νομικής μας υπόστασης, που περνάει από τον φυσικό κόσμο στο Διαδίκτυο;

Στη χώρα μας, η μη κερδοσκοπική οργάνωση Homo Digitalis λειτουργεί με στόχο την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση του κόσμου σχετικά με τα ψηφιακά μας δικαιώματα. Στον ιστότοπο της οργάνωσης υπάρχει πλήρης οδηγός με το τι προβλέπει η σχετική νομοθεσία, οι τελευταίες εξελίξεις για το ζήτημα, όπως και εκθέσεις και αναφορές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αντιπρόεδρος της Homo Digitalis, Στέφανος Βιτωράτος, ήταν προσκεκλημένος του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο μάθημα «Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και Ψηφιακή Δημόσια Συμμετοχή» του κύκλου μαθημάτων «Συμμετοχική Διακυβέρνηση και Ψηφιακή Κοινωνική και Ανθρωπιστική Καινοτομία» του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Ψηφιακά Μέσα Επικοινωνίας και Περιβάλλοντα Αλληλεπίδρασης, όπου ενημέρωσε τους φοιτητές σε μια διαδραστική συζήτηση για ζήτημα.

«Όταν μιλάμε για τα ψηφιακά μας δικαιώματα δεν εννοούμε κάτι περισσότερο από τα κατοχυρωμένα δικαιώματα από την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία που ισχύουν ούτως ή άλλως. Αυτά τα δικαιώματα δηλαδή που μετουσιώθηκαν σε ψηφιακά λόγω της ευρείας χρήσης του Διαδικτύου, όπως το δικαίωμα προστασίας ζωής, πληροφόρησης, τα δικαιώματα του παιδιού, κ.α.», εξηγεί ο Στέφανος Βιτωράτος, τονίζοντας: 

Οφείλουμε να αναπτύξουμε ως πολίτες και ως χρήστες του διαδικτύου την κουλτούρα προστασίας των ψηφιακών μας δικαιωμάτων. Πρόκειται για μια διαρκή διαδικασία ενημέρωσης αλλά και εγρήγορσης»…

Δείτε τις δηλώσεις του στον φακό του zougla.gr:

 

Ενημερωθείτε αναλυτικά για τα ψηφιακά σας δικαιώματα και όλες τις εξελίξεις για την προστασία των προσωπικών δεδομένων στον ιστότοπο της Homo Digitalis. 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης