Η παροιμία «όπως έστρωσες, θα κοιμηθείς» έχει αρχίσει να ισχύει για τον γίγαντα των κοινωνικών δικτύων. Σύμφωνα με την ανάλυση της ProfitLevel, η αδιαφορία για τις απάτες, τους αντιεμβολιαστές και τη διακίνηση παραπληροφόρησης είχε αρνητικά αποτελέσματα στις αγορές του Facebook. Ο Διευθύνων Σύμβουλος, Mark Zuckerberg, δέχεται και πάλι κριτική – και όχι απλά από κάποιον, αλλά από τον Λευκό Οίκο.

Κριτική από τον Πρόεδρο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν σχεδίαζε να έχει εμβολιαστεί το 70% των Αμερικανών έως τις 4 Ιουλίου, αλλά ο στόχος δεν επιτεύχθηκε και ο Πρόεδρος έχει μεταβιβάσει την ευθύνη κυρίως στα κοινωνικά δίκτυα, όπου οι χρήστες δημοσιεύουν ψευδείς και παραπλανητικές πληροφορίες σχετικά με τον εμβολιασμό. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν έκανε μία επικριτική δήλωση όπου ασκούσε κριτική στις πλατφόρμες κοινωνικών δικτύων και τις κατηγορούσε ότι έμμεσα «σκοτώνουν ανθρώπους» επιτρέποντας να εξαπλώνεται η παραπληροφόρηση σχετικά με το εμβόλιο κατά της COVID στις υπηρεσίες τους. Μετά την προφορική επίθεση του Προέδρου, οι μετοχές του Facebook μειώθηκαν κατά 0,4%. *
 

Η απόδοση του Facebook τα τελευταία 5 χρόνια (Πηγή: Investing.com) *

Καμία λύση στον ορίζοντα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μετάλλαξη Δέλτα αυξάνει το ποσοστό θανάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες και συγκεκριμένα στις πολιτείες με χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού. Η εκπρόσωπος Τύπου της Ουάσιγκτον απευθύνει έκκληση στο Facebook και σε άλλες εταιρείες κοινωνικών δικτύων να αντιμετωπίσουν την παραπληροφόρηση. Τα προβλήματα θα μπορούσαν να επιλυθούν μέσω της κοινής χρήσης δεδομένων σχετικά με τον αντίκτυπο της παραπληροφόρησης στις υπηρεσίες, την υποστήριξη ποιοτικών πηγών πληροφοριών μέσω ενός αλγορίθμου και τη λήψη ταχύτερων ενεργειών κατά των επιβλαβών δημοσιεύσεων.
 

Εξοργισμένοι οι γιατροί

Η αντίδραση της ιατρικής κοινότητας στο θέμα είναι επίσης αρνητική. Ο γενικός χειρουργός των ΗΠΑ, Vivek Murthy, κατηγορεί τους επικεφαλής των εταιρειών κοινωνικών δικτύων ότι απέτυχαν να λάβουν επαρκή μέτρα για να σταματήσουν την παραπληροφόρηση σχετικά με τον εμβολιασμό. Στα κοινωνικά δίκτυα, απάτες, παραπληροφόρηση και ψέματα εξαπλώνονται χωρίς έλεγχο, επιβραδύνοντας έτσι την καταπολέμηση της πανδημίας. Η απάντηση από κορυφαίες εταιρείες δεν άργησε να έρθει. Ο Αντιπρόεδρος Ακεραιότητας του Facebook υπερασπίστηκε το κοινωνικό δίκτυο: «Η κυβέρνηση Μπάιντεν επέλεξε να κατηγορήσει μερικές αμερικανικές εταιρείες κοινωνικών μέσων. Το γεγονός είναι ότι η αποδοχή εμβολίων μεταξύ των χρηστών του Facebook στις ΗΠΑ έχει αυξηθεί».  Σχολιάζοντας τον χαμένο στόχο του Μπάιντεν να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού των ΗΠΑ, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Facebook δήλωσε: «Το Facebook δεν είναι ο λόγος που χάθηκε αυτός ο στόχος».
 

Το Facebook απαντά στις κατηγορίες
 

«Η κυβέρνηση Μπάιντεν επέλεξε να κατηγορήσει μερικές από τις αμερικανικές εταιρείες κοινωνικών μέσων. Ενώ τα κοινωνικά μέσα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην κοινωνία, χρειαζόμαστε μια ολιστική κοινωνική προσέγγιση για να τερματίσουμε αυτήν την πανδημία. Και τα γεγονότα πρέπει να βοηθήσουν στην ενίσχυση αυτής της προσπάθειας. Το γεγονός είναι ότι η αποδοχή εμβολίων μεταξύ των χρηστών του Facebook στις ΗΠΑ έχει αυξηθεί. Αυτά και άλλα γεγονότα αφηγούνται μια πολύ διαφορετική ιστορία από αυτήν που προωθεί η αμερικανική κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες». Αυτές είναι μερικές από τις δηλώσεις της εταιρείας. Οι μετοχές έχουν σημειώσει πτωτική τάση την τελευταία εβδομάδα και είναι συνεπώς αμφισβητήσιμο εάν η υπεράσπιση θα αποκτήσει βαρύτητα.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης