Μέσω συνεργασίας μεταξύ της Google και του Janelia Research Campus επιτεύχθηκε σημαντική πρόοδος στον τομέα της χαρτογράφησης εγκεφάλου. Οι δυο ομάδες δημοσίευσαν τον χάρτη με τη μεγαλύτερη ανάλυση μέχρι σήμερα για εγκέφαλο μύγας. Η υψηλής ανάλυσης χαρτογράφηση της συνδεσιμότητας του εγκεφάλου απεικονίζεται μέσω ενός τρισδιάστατου μοντέλου των 25.000 νευρώνων σε ένα ευρύ φάσμα κυτταρικών τύπων και πολλαπλών περιοχών του εγκεφάλου.
 

Οι ομάδες το κατάφεραν, κόβοντας τμήματα εγκεφάλου της μύγας σε εξαιρετικά λεπτές φέτες (20 micron) και απεικόνισαν αυτά τα κομμάτια με ρεύματα ηλεκτρονίων από ένα ηλεκτρονικό μικροσκόπιο σάρωσης και συρραφής. Το αποτέλεσμα είναι ένας εκλεπτυσμένος χάρτης με τόσο λίγες διαταραχές που είναι που είναι πρακτικά εφικτό να ανιχνεύσει κάποιος τις συνδέσεις των νευρώνων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

 

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οποιοσδήποτε μπορεί να δει και να κατεβάσει τα δεδομένα, και ήδη υπάρχουν έγγραφα της μελέτης. Ο εγκεφαλικός χάρτης δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμος μόνος του βέβαια. Ωστόσο, θα μπορούσε να αποδειχθεί εξαιρετικός σαν εύρημα για τους επιστήμονες που προσπαθούν να κατανοήσουν τις μύγες ειδικότερα ή τη λειτουργικότητα του εγκεφάλου γενικότερα.

 

 

Ακόμη και ένας τόσο μεγάλος χάρτης δεν αντιπροσωπεύει παρά μόνο το ένα τέταρτο των 100.000 νευρώνων του εγκεφάλου της μύγας. Οι εγκέφαλοι των περισσότερων πιο ανεπτυγμένων ειδών είναι πολύ πιο περίπλοκοι και η χαρτογράφηση του ανθρώπινου εγκεφάλου με τους 86 δισεκατομμύρια νευρώνες είναι αρκετά μακριά ακόμη.
 

Επιμέλεια: Παύλος Κρούστης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης