Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ κατασκεύασαν μέσω 3D εκτυπωτή μια μικρή καρδιά χρησιμοποιώντας ανθρώπινο ιστό, που περιλαμβάνει αγγεία, κολλαγόνο και βιολογικά μόρια. Πρόκειται για μεγάλη επιτυχία στις επιστημονικές έρευνες και η ομάδα του Πανεπιστημίου ελπίζει μια μέρα να εξαλειφθεί κατά αυτόν τον τρόπο η δωρεά οργάνων.

Η τεχνολογία απέχει ακόμη αρκετά χρόνια για να καταφέρει να δημιουργήσει ανθρώπινα μοσχεύματα, ενώ η μικρή καρδιά που δημιουργήθηκε έχει μέγεθος μιας καρδιάς μικρού τρωκτικού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Τα κύτταρα χρειάζεται να καταφέρουν να σχηματίσουν την ικανότητα της άντλησης. Αυτή τη στιγμή μπορούν να κολλήσουν μεταξύ τους, αλλά χρειάζεται να τα κάνουμε να συνεργαστούν”, αναφέρει ο επικεφαλής των ερευνών, Tal Dvir. “Είναι η πρώτη φορά που κατασκεύασε και εκτύπωσε κάποιος μια ολόκληρη καρδιά με κύτταρα, αγγεία, κοιλίες και θαλάμους”, αναφέρει ο Dvir.

Για να εκτυπώσουν την καρδιά, οι επιστήμονες δημιούργησαν μια “προσωποποιημένη υδρογέλη” που σχηματίζει “βιοκαύσιμα”. Η υδρογέλη δημιουργήθηκε από ανθρώπινους λιπώδεις ιστούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν είναι η πρώτη φορά που η τεχνολογία 3D εκτύπωσης χρησιμοποιείται για την εκτύπωση οργάνων. Μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης δημιούργησε τεχνητή καρδιά μέσω 3D εκτύπωσης το 2017, αλλά αντί να χρησιμοποιήσει ανθρώπινο ιστό, χρησιμοποιήσαν κάποιο ευέλικτο τεχνητό υλικό.

Επιμέλεια: Παύλος Κρούστης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης