Η Google γιόρτασε την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου με δύο ενημερώσεις για την προστασία δεδομένων χρηστών, που συμπεριλαμβάνουν τα ονόματα χρηστών αλλά και τους κωδικούς ασφαλείας που χρησιμοποιούνται. Η μία από αυτές τις ενημερώσεις είναι μια επέκταση για την desktop έκδοση του Chrome, ενώ η άλλη είναι μια εφαρμογή που ονομάζεται Cross Account Protection.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για να διατηρήσει ασφαλή τα στοιχεία των χρηστών από χάκερ και επιθέσεις, η Google συνέλεξε μια βάση 4 δισ. στοιχείων που έχουν εκτεθεί. Όταν εγκαταστήσετε την επέκταση, που ονομάζεται Password Checkup, συγκρίνει τα δεδομένα που έχετε δώσει εσείς με αυτά τα δεδομένα και σας ενημερώνει αν έχουν εκτεθεί και τα δικά σας. Σε τέτοια περίπτωση θα σας εμφανίσει μια αυτόματη προειδοποίηση και θα σας προτρέψει να αλλάξετε τον κωδικό ασφαλείας σας.

Η κλοπή των στοιχείων σας σίγουρα μπορεί να είναι καταστροφική, αλλά ακόμα χειρότερο είναι να σας κλέψουν τα στοιχεία του Google Account σας, ειδικότερα αν έχετε αποθηκεύσει τα δεδομένα για τις κάρτες σας και άλλες ευαίσθητες πληροφορίες. Ως γνωστόν, δεν προστατεύονται όλες οι υπηρεσίες και οι εφαρμογές στις οποίες χρησιμοποιείτε αυτά τα στοιχεία. Κι εδώ ακριβώς χρησιμοποιείται το Cross Account Protection.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με το παραπάνω, η Google μπορεί να ενημερώσει sites και εφαρμογές, που διαθέτουν επιλογή για Google sign in, ότι έχει υπάρχει διαρροή. Χωρίς να απαιτείται η κοινοποίηση των στοιχείων σας, το μόνο που μοιράζεται η συγκεκριμένη εφαρμογή είναι η πληροφορία ότι υπάρχει διαρροή για τα συγκεκριμένα στοιχεία και πότε έλαβε χώρα το περιστατικό αυτό. Η συγκεκριμένη εφαρμογή έχει αναπτυχθεί σε συνεργασία με την Adobe, την Internet Engineering Task Force και το Ίδρυμα Open ID.

Επιμέλεια: Παύλος Κρούστης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης