O Διευθύνων Σύμβουλος της Alphabet, μητρικής εταιρείας της Google, Sundar Pichai, δημοσίευσε ένα δικό του κείμενο στους Financial Times, όπου εκφράζει τις ανησυχίες του και την ανάγκη που υπάρχει για την κανονικοποίηση στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.
 

Ο Pichai αποκαλεί την τεχνητή νοημοσύνη “μία από τις πιο ελπιδοφόρες νέες τεχνολογίες”, αλλά επίσης τονίζει τους πιθανούς κινδύνους που απορρέουν από απρόσεκτη χρήση της, αναφέροντας μερικά ιστορικά παραδείγματα, στα οποία πρωτοποριακές νέες τεχνολογίες έφεραν μαζί τους και καινούργια προβλήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Η ιστορία είναι γεμάτη από παραδείγματα για το πώς οι αρετές της τεχνολογίας δεν είναι εγγυημένες”, έγραψε. Για παράδειγμα, “το διαδίκτυο έδωσε τη δυνατότητα να διασυνδεθούμε με οποιονδήποτε και να πάρουμε πληροφορίες από οπουδήποτε, αλλά επίσης είναι ευκολότερο πλέον να εξαπλωθεί η παραπληροφόρηση”.

Ήδη η ΕΕ, οι ΗΠΑ και η Αυστραλία, μεταξύ άλλων, αναπτύσσουν επί του παρόντος προτάσεις σχετικά με τον κανονισμό για την τεχνητή νοημοσύνη. Ο ίδιος ο Pichai όμως πιστεύει ότι ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζουμε την κανονικοποίηση της Α.Ι. είναι εξίσου σημαντική αποστολή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Η ΕΕ και οι Η.Π.Α. αρχίζουν ήδη να αναπτύσσουν ρυθμιστικές προτάσεις. Η διεθνής συμφωνία όμως θα είναι κρίσιμη για την επίτευξη των παγκόσμιων προτύπων. “Προτού φθάσουμε εκεί, πρέπει να συμφωνήσουμε πρώτα για τις βασικές αξίες”, αναφέρει ο κ. Pichai.

Η Google βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της έρευνας για την A.I. σε διάφορους βασικούς τομείς, με μερικά παραδείγματα να είναι το πρόγραμμα κλινικής ανίχνευσης καρκίνου του μαστού μέσω τεχνητής νοημοσύνης και ένα σύστημα A.I. για την τοπική πρόγνωση του καιρού.

Σύμφωνα με την Pichai, οι αρχές της Google για την A.I., τις οποίες δημοσίευσαν το 2018, καθώς και τα εργαλεία open-source της εταιρείας που ελέγχουν αν οι αποφάσεις της τεχνητής νοημοσύνης συμμορφώνονται με αυτές τις αρχές, θα μπορούσαν να συμβάλουν στη δημιουργία ενός δίκαιου και καθολικού ρυθμιστικού πλαισίου για την A.I.. Αναφέρει επίσης τους ευρωπαϊκούς κανόνες GDPR ως “ισχυρό θεμέλιο” για την κανονικοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Elon Musk, ζητά εδώ και αρκετά χρόνια κανονικοποίηση της τεχνολογίας από τις κυβερνήσεις, υποστηρίζοντας το 2017 ότι “η Α.Ι. αποτελεί θεμελιώδη κίνδυνο για την ύπαρξη του ανθρώπινου πολιτισμού”.

Επιμέλεια: Παύλος Κρούστης

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης