Ένα νέο ψυχολογικό πείραμα, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Kaspersky Lab από το Πανεπιστήμιο του Βύρτσμπουργκ και το Πανεπιστήμιο Νότιγχαμ Τρεντ, ήρθε στο φως της δημοσιότητας.

Τα αποτελέσματα του πειράματος φανερώνουν θεαματική βελτίωση της απόδοσης των εργαζομένων, σε ποσοστό 26%, όταν μένουν μακριά από τα smartphones στη διάρκεια της εργασίας τους. Μπορεί μέσω των smartphones να πραγματοποιούμε διάφορες δραστηριότητες- μεταξύ των οποίων και επαγγελματικές-  ωστόσο η επίδρασή τους δεν είναι ευεργετική όταν βρισκόμαστε εν ώρα εργασίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πείραμα εξέτασε τη συμπεριφορά 95 ατόμων μεταξύ 19 και 56 ετών σε εργαστήρια στο Πανεπιστήμιο του Βύρτσμπουργκ και στο Πανεπιστήμιο Νότιγχαμ Τρεντ. Οι ερευνητές είχαν φροντίσει ώστε να εξισορροπήσουν τις πειραματικές συνθήκες, καθώς και την ποσόστωση των δύο φύλων σε όλες τις εργαστηριακές περιοχές.

Οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να εκτελέσουν ένα τεστ συγκέντρωσης κάτω από τέσσερις διαφορετικές συνθήκες: με το smartphone τους στην τσέπη τους, στο γραφείο τους, κλειδωμένο σε ένα συρτάρι και εντελώς απομακρυσμένο από την αίθουσα. Παρατηρήθηκε ότι η απόδοση ήταν χαμηλότερη όταν το smartphone ήταν στο γραφείο, ενώ με κάθε πρόσθετο στρώμα απόστασης μεταξύ των συμμετεχόντων και των smartphones τους, η απόδοση της δοκιμής αυξανόταν. Συνολικά, τα αποτελέσματα των δοκιμών ήταν 26% υψηλότερα όταν τα τηλέφωνα απομακρύνθηκαν από το δωμάτιο.

Ενώ πολλοί θα περίμεναν το αντίθετο, η απουσία του smartphone δεν έκανε τους συμμετέχοντες νευρικούς. Τα επίπεδα άγχους παρέμειναν σταθερά σε όλα τα πειράματα. Επειδή οι γυναίκες ήταν πιο ανήσυχες από τους άνδρες συναδέλφους τους, οι ερευνητές οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα ότι τα επίπεδα άγχους στην εργασία δεν επηρεάζονται από τη παρουσία ή απουσία των smartphones,  αλλά από το φύλο του χρήστη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα αποτελέσματα του πειράματος συσχετίζονται με τα ευρήματα μιας προηγούμενης έρευνας, που ονομάζεται «Ψηφιακή Αμνησία στην Εργασία», σύμφωνα με την οποία οι ψηφιακές συσκευές μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στα επίπεδα συγκέντρωσης. 

Πηγή: usa.kaspersky.com

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης