Εν μέσω μεγάλης διεθνούς κρίσης λόγω του κορωνοϊού διεξήχθη ένας σημαντικός ραδιοερασιτεχνικός διαγωνισμός από τη χώρα μας καθόλη τη διάρκεια του Μάρτη 2020. Δύο γνωστοί ραδιοερασιτέχνες, ο Πολύδωρος Σταυρόπουλος (SV1AHH) και ο Γιώργος Πετράκης (SV1GGF), ήταν οι ενεργοποιητές του διαγωνισμού αυτού.

Το θέμα του διαγωνισμού ήταν ο γνωστός σε όλο τον κόσμο μύθος του Δαίδαλου και Ίκαρου. Το θέμα επιλέχθηκε λόγω της συμμετοχής τους στο διεθνές 5th Ocean Club, που απαριθμεί 600 περίπου μέλη που όλοι του, εκτός από ραδιοερασιτέχνες, είναι πιλότοι ή αλεξιπτωτιστές. Ως κέντρο εκπομπών είχαν τον Πειραιά και οι επαφές τους ξεπέρασαν τις 6.000 από 220 ραδιο-χώρες. Υπήρχαν στιγμές που είχαν δεκάδες κλήσεις στη συχνότητα εκπομπής τους την ίδια ώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τους δόθηκε η ευκαιρία να συνομιλήσουν και να είναι σε επαφή με ραδιοερασιτέχνες που είχαν αποκλειστεί στα σπίτια τους λόγω της καραντίνας. Πληροφορήθηκαν άμεσα για τα προβλήματα σε διάφορες χώρες και συμπαραστάθηκαν έστω και για λίγο με την παρουσία τους στα ερτζιανά, σε μια τόσο δύσκολη εποχή, σε όσους ραδιοερασιτέχνες είχαν την ανάγκη παρέας και συντροφιάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απένειμαν ειδικά πολυπόθητα αναμνηστικά ηλεκτρονικά βραβεία μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας (Hamlog.ru) σε όσους ραδιοερασιτέχνες κατάφεραν να έρθουν σε επαφή μαζί τους. Το ειδικό διακριτικό κλήσης που τους χορηγήθηκε από το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Υποδομών ήταν το SX1DI.

Οι δυο αυτοί ραδιοερασιτέχνες είναι οι εκπρόσωποι της χώρας μας στο διεθνές αυτό club ραδιοερασιτεχνών «5th Ocean». Ο Πολύδωρος Σταυρόπουλος είναι μηχανολόγος εκπαιδευτικός με μεταπτυχιακές σπουδές στο STEM στην εκπαίδευση. Ο Γιώργος Πετράκης έχει σπουδές ηλεκτρονικού και μηχανικού ήχου. Η αγάπη τους για τις ραδιοεπικοινωνίες, που είχαν από μικρά παιδιά, τους ανάγκασε να οργανώσουν αυτόν τον διαγωνισμό. Για τις επαφές τους με όλους αυτούς τους ραδιοερασιτέχνες χρησιμοποίησαν σήματα Μορς, Ψηφιακές Διαμορφώσεις και Φωνή. Σε ανακοίνωσή τους για τον απολογισμό του διαγωνισμού ευχαριστούν ιδιαίτερα όλους τους ραδιοερασιτέχνες για την αποδοχή της δράσης τους και τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό που οργάνωσαν με τη βοήθεια του 5th Ocean Club.

Οι Έλληνες ραδιοερασιτέχνες που ήρθαν σε επαφή μαζί τους ξεπερνούν τους 300 και τους βοήθησαν σημαντικά με διάφορες αναρτήσεις (spot) σε σελίδες του χώρου τους ώστε να επιτευχθεί ο μεγάλος αυτός αριθμός επαφών. Οι ώρες που ήταν στον αέρα ξεπερνούσαν καθημερινά τις 15. Η ισχύς εκπομπής τους ήταν 400 Watts με κεραίες EndFed, που αποδείχθηκαν από τα αποτελέσματα άξιες των περιστάσεων. Οι επαφές τους με ραδιοερασιτέχνες της βόρειας Ιταλίας και της Ισπανίας, που μαστίζονται από χιλιάδες θύματα λόγω του φονικού ιού, ήταν οι πιο συγκινητικές στην πορεία τους στον ραδιοερασιτεχνισμό.  

Ο επόμενος διαγωνισμός τους θα ανακοινωθεί σύντομα και θα γίνει τον Σεπτέμβριο του 2020 με θέμα σχετικό με την αεροπορία, αεροπλοΐα. Η προβολή της χώρας μας στους κύκλους των ραδιοερασιτεχνών του εξωτερικού μέσω τέτοιων events είναι σημαντικότατη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης