Σύμφωνα με την Google, το 7% των παγκόσμιων καθημερινών αναζητήσεων, δηλαδή περίπου 70.000 αναζητήσεις κάθε λεπτό, σχετίζονται με την υγεία. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το 2019 το 65,9% των Ελλήνων χρησιμοποίησε το διαδίκτυο για αναζήτηση πληροφοριών υγείας. Ο λεγόμενος “e-patient” αναζητά στο διαδίκτυο μια εξήγηση για τα συμπτώματα που τον απασχολούν, προτού καλέσει τον γιατρό του.

Πλέον η τεχνολογία έχει δώσει τα μέσα για αυτό που καλείται “τηλεϊατρική”. Το διαδίκτυο είναι στη διάθεσή μας, τόσο για την επικοινωνία με τον γιατρό μας, όσο και για την έρευνα σε ένα πρώτο επίπεδο, με όλο και περισσότερα εργαλεία να γίνονται διαθέσιμα για πιο άμεση ενημέρωση, αλλά και πιο έγκαιρη και έγκυρη αξιολόγηση της κατάστασης του ασθενούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Φυσικά, μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο μπορεί να αποδειχθεί χαοτική ή και επιζήμια, αν δεν έχει σωστή κατεύθυνση. Πάντα χρειάζεται καθοδήγηση, ώστε ο “e-patient” να ενημερωθεί κατάλληλα, σύμφωνα με τα ιατρικά πρωτόκολλα.

Κάπως έτσι γεννήθηκε η ανάγκη για τις εφαρμογές ελέγχου συμπτωμάτων: ένα εργαλείο που σκοπό έχει να βοηθήσει τους ασθενείς να περιορίσουν τις άσκοπες αναζητήσεις τους στο διαδίκτυο, ώστε να έχουν καλύτερο έλεγχο της υγείας τους και να οδηγηθούν σε πιο αξιόπιστες λύσεις.
 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εφαρμογές αυτές δεν θεωρούνται αυτοτελή διαγνωστικά εργαλεία, όμως μπορούν να προσφέρουν αξιολόγηση των συμπτωμάτων, να λάβουν πληροφορίες για τον ασθενή και να βοηθήσουν στον περιορισμό των πιθανών ιατρικών καταστάσεων. Οι πληροφορίες αυτές συντελούν σε ένα πόρισμα που μπορεί να συμβουλεύσει τον ασθενή να επικοινωνήσει με τον γιατρό του ή να τον επισκεφθεί, ενώ παράλληλα θα δώσει στον γιατρό όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.

Σε αυτό το πρώτο βήμα ενός ολοκληρωμένου συστήματος υγείας συμβάλλει η Interamerican με το Medi ON, μια πρωτοποριακή εφαρμογή που δημιουργήθηκε για τις ανάγκες των πελατών της και δίνει λύση στην ανάγκη της εξ αποστάσεως διαχείρισης των συμπτωμάτων υγείας. Ο χρήστης περιγράφει μέσω της εφαρμογής τα συμπτώματα ή την ενόχλησή του και η εφαρμογή θέτει διαδοχικές ερωτήσεις βάσει αυτών των συμπτωμάτων, καθοδηγώντας για τις ενέργειες που καλείται να κάνει ο ασφαλισμένος, ενώ του παρέχεται η δυνατότητα να συνδεθεί με γιατρό της Interamerican, είτε μέσω chat, είτε μέσω τηλεφώνου.

Το Medi On αποτελεί στην ουσία μέρος ενός ολοκληρωμένου συστήματος υγείας. Πρόκειται για μια εφαρμογή που έχει ήδη χρησιμοποιηθεί από 3 εκατ. χρήστες παγκοσμίως και έχει πραγματοποιήσει 4 εκατ. αξιολογήσεις συμπτωμάτων. Μέσω μηχανικής εκμάθησης (machine learning) εξελίσσεται ο αλγόριθμός της και βελτιώνεται συνεχώς η ακρίβειά της, η οποία σύμφωνα με μελέτη του Νοσοκομείου της Βαρκελώνης έφτασε το 91.3% σε σύγκριση με τη διάγνωση των γιατρών. Σε όλο τον κόσμο συνεχίζονται έρευνες για την ακρίβεια αυτών των αξιολογήσεων με πιο πρόσφατη σχετική συνεργασία αυτή με το Yale New Haven Health System, ένα από τα σημαντικοτερα συστήματα υγείας στις ΗΠΑ, που περιλαμβάνει 5 νοσοκομεία και συνεργάζεται με την Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου του Yale.
 

Η εγκυρότητα των αποτελεσμάτων συνοδεύεται από την ασφάλεια των δεδομένων του χρήστη. Όποια στοιχεία συμπληρωθούν στην εφαρμογή είναι απόρρητα και η Interamerican δεν έχει πρόσβαση σε αυτά. Μόνο σε περίπτωση, που ο ασθενής επικοινωνήσει με γιατρό, τα στοιχεία αυτά θα μεταφερθούν σε εκείνον για να είναι σε θέση να τον βοηθήσει. Επιπλέον, η χρήση της εφαρμογής δεν επηρεάζει με κανέναν τρόπο τη σχέση του χρήστη με την Interamerican, είτε με ασφαλιστήρια που έχει σήμερα ή με ασφαλιστήρια που πιθανόν αποκτήσει στο μέλλον.

Η εφαρμογή παρέχεται δωρεάν σε όλους τους ασφαλισμένους υγείας της Interamerican με ατομικό συμβόλαιο, οι οποίοι μπορούν να ενεργοποιήσουν την εφαρμογή με τη χρήση κωδικού. Στην Ελλάδα διατίθεται στα Ελληνικά και στα Αγγλικά για πλατφόρμες Android και iOS. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν τη φόρμα επικοινωνίας για ασφάλιση υγείας, πατώντας εδώ.

Το Medi ON είναι ένας ακόμα τρόπος για την Interamerican να σταθεί δίπλα στην κοινωνία, καθώς ανταποκρίνεται και στις ανάγκες για την αντιμετώπιση της πανδημίας, και εντάσσεται σε ένα σύνολο πολλών και διαφορετικών ενεργειών που πραγματοποίησε, όταν όλοι μας, άνθρωποι, θεσμοί, επιχειρήσεις, κληθήκαμε να δείξουμε αντοχή, αισιοδοξία & αλληλεγγύη. Δείτε τους τρόπους που διάλεξε η #Interamerican να σταθεί υπεύθυνα δίπλα τους.
 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης