Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της GfK TEMAX, αύξηση κατά 2,2% σε ετήσια βάση παρουσιάζει η αγορά τεχνολογίας για το τρίτο τρίμηνο του 2019. Συγκεκριμένα έφτασε τα 549 εκατ. με τη μεγαλύτερη κατηγορία, αυτή των τηλεπικοινωνιών (TC), η οποία ευθύνεται για τα 159 εκατ. ευρώ, που σημείωσε όμως μείωση σε ετήσια βάση κατά 1,1%, συνεχίζοντας να έχει αρνητικό πρόσημο για το 2019. Στην ίδια κατηγορία, αξιοσημείωτη ανάπτυξη παρουσίασαν τα Headsets και τα Core Wearables, λόγω του λανσαρίσματος αρκετών νέων μοντέλων.

Όσον αφορά στα ηλεκτρονικά καταναλωτικά αγαθά (CE), έπειτα από 2 αρνητικά τρίμηνα, η Τηλεόραση επέστρεψε σε θετικό πρόσημο. Η κατηγορία των Loudspeakers έχει καταγράψει σημαντική αύξηση, βοηθούμενα από τις έντονες προσφορές της Τηλεόρασης. Πτώση παρατηρήθηκε στα PMP, DVD-Players, συσκευές πλοήγησης, κάρτες μνήμης, ακουστικά, USB, Camcorders και τα USΒ, ενώ για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο, οι κονσόλες κατέγραψαν αρνητικό πρόσημο, στο οποίο παίζουν ρόλο και οι ανακοινώσεις για τη νέα γενιά μέσα στην επόμενη χρονιά.
 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κλάδος των φωτογραφικών προϊόντων σημείωσε αρνητικό πρόσημο, για το τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο του 2019.

 

Στοιχεία: GfK TEMAX Greece
 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις Μεγάλες Οικιακές Συσκευές (MDA), τα ψυγεία, λόγω και της εποχικότητας των προϊόντων σημειώνουν σημαντική αύξηση στο τρίμηνο αυτό. Η αύξηση αυτή παρατηρείται κυρίως στους Ψυγείοκαταψύκτες αλλά επίσης και σε συσκευές με μεγαλύτερη χωρητικότητα και ανεπτυγμένα τεχνικά χαρακτηριστικά όπως η ενεργειακή απόδοση. Τα Στεγνωτήρια λόγω της ανάγκης των καταναλωτών για συσκευές που βοηθούν στην καθημερινότητα τους, αλλά και στην αυξημένη αναγνωσιμότητα των πλεονεκτημάτων υγιεινής, συνεχίζουν τη θετική τους πορεία, αν και βρισκόμαστε ακόμα εκτός της περιοδικότητας των πωλήσεων της κατηγορίας. Η κατηγορία της Κουζίνας και ειδικά οι εντοιχιζόμενες άνω του πάγκου, αλλά και όλες οι κατηγορίες που σχετίζονται με τον εντοιχισμό, διατηρούν την θετική τους πορεία, λόγω της αντικατάστασης παλαιότερων συσκευών, αλλά και της ελκυστικότητας καινούργιων και μοντέρνων τεχνικών χαρακτηριστικών.
 

Στις Μικρές Οικιακές Συσκευές (SDA), η κατηγορία των κουρευτικών μηχανών παρουσιάζει σημαντικό θετικό ρυθμό ανάπτυξης με αύξηση των πωλήσεων σε premium προϊόντα τα οποία εμφάνισαν πτώση στη μέση τιμή και προσέλκυσαν τους καταναλωτές. ΤΑ συστήματα σιδερώματος διατηρούν ανοδική πορεία που προέρχεται κυρίως από τις γεννήτριες σε αξία ενώ και τα σίδερα ατμού έχουν ανοδική τάση.  Οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες εμφανίζονται με αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης σε αξία παρόλο που οι πωλήσεις σε κομμάτια είναι αυξητικές, η πτώση της μέσης τιμής επηρέασε αρνητικά την κατηγορία σε αξία. Αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης παρουσίασαν οι φριτέζες με τις συσκευές με λίγο ή πολύ λάδι να εμφανίζουν απώλειες σε όγκο και σε αξία.

Στα Προϊόντα Πληροφορικής (IT), οι οθόνες συνεχίζουν για άλλο ένα τρίμηνο να έχουν σημαντική ανάπτυξη εκμεταλλευόμενα την αύξηση του gaming. Σημαντική ανάπτυξη για τους σταθερούς και τους φορητούς υπολογιστές, λόγω τόσο του gaming, όσο και της θετικής επιρροής του back to school. Μεγάλη πτώση παρουσίασαν οι κατηγορίες Media Tablets, ενώ πάλι στο σύνολο η κατηγορία των Gaming & Leisure είναι πτωτική.

Στα Είδη Εξοπλισμού Γραφείου & Αναλωσίμων (OE) αρνητικό πρόσημο παρουσίασαν τόσο τα πολυμηχανήματα, όσο και οι εκτυπωτές.

Επιμέλεια: Παύλος Κρούστης

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης