Μήνυση εναντίον των Facebook, Twitter και Google για την παροχή «ουσιώδους υποστήριξης» στoν ISIS κατέθεσε ο πατέρας μίας νεαρής, η οποία σκοτώθηκε στις τρομοκρατικές επιθέσεις του Παρισιού τον Νοέμβριο.

Ο Reynaldo Gonzalez κατέθεσε την αγωγή σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Καλιφόρνια την Τρίτη, υποστηρίζοντας ότι οι εταιρείες «εν γνώσει» τους επιτρέπουν στο Χαλιφάτο να συγκεντρώσει τα χρήματα, να διαδώσουν προπαγάνδες και να στρατολογήσουν μαχητές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αγωγή είναι παρόμοια με μια αστική αγωγή που κατατέθηκε κατά του Twitter τον Ιανουάριο. Εκείνη κατατέθηκε από μια γυναίκα, ο σύζυγος της οποίας σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια μιας τρομοκρατικής επίθεσης στο Αμμάν της Ιορδανίας, ενώ η αγωγή του Gonzalez περιλαμβάνει πανομοιότυπα στιγμιότυπα και εδάφια.

Η 23χρονη κόρη του Γκονζάλες, Nohemi, ήταν ένας από τους 130 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στις συντονισμένες επιθέσεις στο Παρίσι τον Νοέμβριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την Πράξη Επικοινωνιακής Ευπρέπειας, οι web εταιρείες τυπικά δεν φέρουν ευθύνη για το περιεχόμενο που δημοσιεύουν οι χρήστες στις πλατφόρμες τους, αλλά η συγκεκριμένη αγωγή στοχεύει το Facebook, το Twitter και την Google, γιατί απλά επιτρέπουν την επέκταση του ISIS. Η αγωγή υποστηρίζει ότι «χωρίς τις τρεις εταιρείες, η τεράστια ανάπτυξη της ISIS κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών δε θα ήταν δυνατή». Η καταγγελία ισχυρίζεται επίσης ότι το ISIS και το YouTube (το οποίο ανήκει στη Google) μοιράζονται διαφημιστικά έσοδα από βίντεο που δημοσιεύει η τρομοκρατική ομάδα. «Η αγωγή αυτή δεν αφορά το τι λένε τα μηνύματα των ISIS», αναφέρει ο Ari Kresch, ένας από τους δικηγόρους του Gonzalez. «Αφορά το γεγονός ότι η Google, το Twitter και το Facebook επιτρέπουν στην ISIS να χρησιμοποιεί τα κοινωνικά τους δίκτυα για στρατολογήσεις και άλλες επιχειρήσεις.»

Το Facebook και το Twitter δήλωσαν ότι η αγωγή του Gonzalez είναι αβάσιμη, ενώ η Google αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά με εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις. Στις δηλώσεις τους, οι τρεις εταιρείες επισήμαναν τις δικές τους πολιτικές, οι οποίες απαγορεύουν τη δημοσίευση υλικού από τους εξτρεμιστές.

Ενώ το ISIS συνεχίζει να χρησιμοποιεί τα social media για την στρατολόγηση και την προώθηση τρομοκρατικών επιθέσεων, η Ευρώπη, αλλά και οι ΗΠΑ έχουν αυξήσει την πίεσή τους προς τα κοινωνικά δίκτυα για να πατάξουν την τρομοκρατική προπαγάνδα. Την περασμένη εβδομάδα ο Διευθυντής του FBI, James Comey, ανέφερε ότι ο Omar Mateen, ο άνθρωπος που σκότωσε 49 ανθρώπους σε ένα γκέι κλαμπ στο Ορλάντο την Κυριακή, πιθανότατα κινητοποιήθηκε από εξτρεμιστικό υλικό που είχε δημοσιευτεί στο διαδίκτυο. Επίσης, μετά την επίθεση στο Ορλάντο, η υποψήφια Πρόεδρος, Χίλαρι Κλίντον, κάλεσε τις εταιρείες τεχνολογίας να «ενδυναμώσουν» τον αγώνα τους ενάντια στην προπαγάνδα του ISIS.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης