Στην Junko Tabei, την πρώτη γυναίκα που έφτασε στην κορυφή του βουνού Έβερεστ είναι αφιερωμένο το σημερινό doodle της Google. 

Η Junko Tabei γεννήθηκε στο Miharu της Fukushima και ήταν η πέμπτη κόρη σε μια οικογένεια επτά παιδιών. Θεωρήθηκε ασθενές, αδύναμο παιδί, αλλά ξεκίνησε ορειβασία στην ηλικία των 10 ετών, πηγαίνοντας σε ταξίδι αναρρίχησης στο όρος Mount Nasu.  Αν και ενδιαφερόταν να ασχοληθεί με την αναρρίχηση, η οικογένειά της δεν είχε αρκετά χρήματα για ένα τόσο ακριβό χόμπι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από το 1958 έως το 1962, η Tabei σπούδασε Αγγλική λογοτεχνία και εκπαίδευση στο Showa Women’s University  όπου ήταν μέλος του συλλόγου ορειβασίας. Στο πανεπιστήμιο συναντήθηκε με μια ομάδα ανδρών φοιτητών που ήταν σε ένα αλπικό κλαμπ, στο οποίο επιθυμούσε να συμμετάσχει. Μετά την αποφοίτησή της, η Tabei δημιούργησε το Ladies Climbing Club: Japan (LCC) το 1969. Το σύνθημα της λέσχης ήταν «Ας πάμε σε μια υπερπόντια αποστολή από τους εαυτούς μας» και ήταν το πρώτο του είδους στην Ιαπωνία.

Ανέβηκε σε βουνά όπως το όρος Fuji στην Ιαπωνία και το Matterhorn στις Ελβετικές Άλπεις και μέχρι το 1972 ήταν αναγνωρισμένη ορειβάτης στην Ιαπωνία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το LCC της Tabei περιείχε μια ομάδα γνωστή ως Expedition της Ιαπωνικής Γυναίκας Everest (JWEE), με επικεφαλής τον Eiko Hisano, που θα επιχειρούσε να ανέβει στο Όρος Everest . Η JWEE περιλάμβανε 15 μέλη, κυρίως γυναίκες που εργάζονταν, μεταξύ των οποίων καθηγητές, προγραμματιστής ηλεκτρονικών υπολογιστών και σύμβουλος ανηλίκων. Δύο από αυτούς, συμπεριλαμβανομένου της Tabei, ήταν μητέρες.

Στις 19 Μαΐου του 1970 η LCC αποφάσισε να ανέβει στο όρος Έβερεστ.

Μετά από μια μακρά περίοδο εκπαίδευσης, η ομάδα ξεκίνησε την αποστολή στις αρχές του 1975 όταν ταξίδεψε στο Κατμαντού. Χρησιμοποιούσαν την ίδια διαδρομή για να ανέβουν στο βουνό που ο Sir Edmund Hillary και ο Tenzing Norgay είχαν πάρει το 1953. Στις αρχές Μαΐου μια χιονοστιβάδα χτύπησε το «στρατόπεδο» της ομάδας. Οι γυναίκες και οι οδηγοί τους θάφτηκαν κάτω από το χιόνι. Η Tabei έχασε τη συνείδησή της για περίπου έξι λεπτά. Δώδεκα μέρες μετά τη χιονοστιβάδα, στις 16 Μαΐου 1975, με τον οδηγό της sherpa, Ang Tsering, η Tabei έγινε η πρώτη γυναίκα που έφτασε στην κορυφή του Everest.

Η Tabei διαγνώστηκε με περιτοναϊκό καρκίνο το 2012. Ωστόσο, συνέχισε με πολλές από τις ορειβατικές δραστηριότητες της. Πέθανε σε νοσοκομείο στο Kawagoe στις 20 Οκτωβρίου 2016.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης