Οι πάροχοι internet πολλές φορές υπόσχονται υψηλές ταχύτητες, όμως αποφεύγουν να αναφερθούν στο γεγονός ότι μπορεί να μη φτάσετε ποτέ αυτά τα νούμερα. Γι’ αυτόν τον λόγο χρησιμοποιούν το «έως» στις διαφημίσεις τους. Ποια όμως είναι η πραγματική ταχύτητα που μπορείτε να φτάσετε; Αντιπροσωπεύει την τιμή που πληρώνετε ή μήπως πρέπει να αλλάξετε πακέτο;

Η ταχύτητά σας στο internet εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, που δεν μπορούν να ελεγχθούν εκ πρώτης όψεως χωρίς κάποια μικρή έρευνα από τον πάροχο ή εσάς. Τα στοιχεία που θα πρέπει να δείτε είναι η απόσταση από το αστικό κέντρο (DSLAM), η ποιότητα του χαλκού που χρησιμοποιείται για τη σύνδεσή σας, αλλά και η καλωδίωση του σπιτιού σας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πλέον «ξεπερασμένη» ADSL υποστηρίζει ταχύτητες έως και 24 Mbps. Αν όμως η απόσταση και οι εγκαταστάσεις σας δεν σας επιτρέπουν παραπάνω ταχύτητες, τότε ίσως δεν μπορέσετε να μεταφερθείτε στο υψηλότερων ταχυτήτων δίκτυο VDSL. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η σύνδεση VDSL δεν είναι διαθέσιμη σε πολλές περιοχές ακόμη, καθώς χρησιμοποιεί δίκτυο οπτικών ινών.

Φυσικά το «έως 24 Mbps» σημαίνει ότι σε μια κατάσταση με βέλτιστες συνθήκες, το πιο πιθανό είναι να φτάνετε στα 20 Mbps, ενώ πολύ συχνά και σε πιο ρεαλιστικές συνθήκες, η ταχύτητά σας θα φτάνει τα 10 με 15 Mbps. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ταχύτητα στην οποία αναφερόμαστε είναι η download speed, ενώ υπάρχει αντίστοιχα και η upload speed ή αλλιώς η ταχύτητα με την οποία αποστέλλετε εσείς δεδομένα. Αν αναρωτιέστε για τις ταχύτητές σας, τότε μπορείτε πολύ απλά να τις ελέγξετε σε ένα από τα πολλά speedtests, που υπάρχουν διαδικτυακώς, όπως το Speedtest.net. Η υπηρεσία δουλεύει μέσω της μέτρησης του χρόνου που απαιτείται για να μεταφερθούν δεδομένα μεταξύ του υπολογιστή σας και ενός απομακρυσμένου server, μέσω της σύνδεσης του ISP σας.

Πατήστε ΕΔΩ για να μετρήσετε την ταχύτητά σας.

Για να ξεκινήσει το τεστ, πατήστε το πλήκτρο «Go». Η διαδικασία θα διαρκέσει μερικά δευτερόλεπτα, ενώ θα γίνει καταμέτρηση τόσο της download ταχύτητάς σας, όσο και της upload.

Για ακριβέστερα αποτελέσματα, μπορείτε να κάνετε restart το router σας ή απλά να το κλείσετε και να το ξανανοίξετε και στη συνέχεια να ξανακάνετε το τεστ. Αν δείτε σημαντική απόκλιση, καλό θα ήταν να ενημερώσετε τον πάροχό σας, ώστε να εξεταστεί η σύνδεσή σας. Όπως αναφέραμε και παραπάνω, μια λογική ταχύτητα μπορεί να είναι και τα 10 Mbps σε περίπτωση που έχετε ονομαστικά «24άρα» γραμμή. Αν όμως εντοπίσετε ότι «κλειδώνετε» στα 3 ή 4 Mbps, τότε ίσως θα πρέπει να αλλάξετε ακόμα και πακέτο.

Επιμέλεια: Παύλος Κρούστης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης