Απίστευτο -θα έλεγε κανείς- και όμως αληθινό. Μια γυναίκα είδε προσωπικές εικόνες της να διαρρέουν στο διαδίκτυο μέσω… της ηλεκτρικής της σκούπας. Όχι, δεν πρόκειται για κάποια δαιμονική τεχνητή νοημοσύνη, που ήθελε να εκδικηθεί την ιδιοκτήτριά της, αλλά για κάτι τελείως διαφορετικό…

Σύμφωνα με τη βρετανική DailyMail, η ρομποτική ηλεκτρική σκούπα τράβηξε φωτογραφίες της γυναίκας ενώ εκείνη καθόταν στην τουαλέτα και οι εικόνες αυτές κοινοποιήθηκαν στο Facebook. Η ρομποτική σκούπα iRobot Roomba μπήκε στο μπάνιο και τράβηξε προσωπικές εικόνες της γυναίκας και έπειτα εκείνες κυκλοφόρησαν σε κλειστές ομάδες στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πιο συγκεκριμένα, οι εικόνες τραβήχτηκαν από το λογισμικό σκούπας Roomba J7, της εταιρείας iRobot και εν συνεχεία εστάλησαν στην Scale AI, μία startup εταιρεία με εργαζόμενους από όλο τον κόσμο. Η δουλειά των εργαζομένων της εταιρείας είναι να κατηγοριοποιούν δεδομένα, τα οποία στη συνέχεια χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση τεχνητής νοημοσύνης συσκευών, όπως η συγκεκριμένη ρομποτική σκούπα. Χάρη στην εκπαίδευση αυτή, η σκούπα μαθαίνει να χαρτογραφεί με μεγαλύτερη ακρίβεια το περιβάλλον του σπιτιού, να αποφεύγει εμπόδια, να αντιλαμβάνεται το μέγεθος ενός δωματίου και να προσαρμόζει το μοτίβο καθαρισμού της.

Όμως οι εργαζόμενοι της εταιρείας αυτής κοινοποίησαν τις εικόνες στο ίντερνετ, όπως αναφέρει το MIT Technology Review. «Η πιο προσωπική εικόνα που είδαμε ήταν μια σειρά από βίντεο με τη νεαρή γυναίκα στην τουαλέτα, με το πρόσωπό της αποκλεισμένο στην κύρια εικόνα, αλλά ακάλυπτο», αναφέρει το δημοσίευμα.

Τι απαντάει η iRobot

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η iRobot δήλωσε ότι τα δεδομένα δόθηκαν σε υπαλλήλους, οι οποίοι έχουν υπογράψει συμβόλαια τα οποία ξεκαθαρίζουν ότι τέτοια δεδομένα αποστέλλονταν μόνο στην εταιρεία για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Η εταιρεία ανέφερε επίσης ότι τα ρομπότ καθαρισμού έχουν ένα φωτεινό πράσινο αυτοκόλλητο «βιντεοσκόπηση σε εξέλιξη» και ότι είναι ευθύνη των εμπλεκομένων να «απομακρύνουν οτιδήποτε θεωρούν ευαίσθητο από οποιονδήποτε χώρο στον οποίο λειτουργεί το ρομπότ, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών».

Ο διευθύνων σύμβουλος της iRobot, Colin Angle, δήλωσε στο MIT Technology Review: «Η iRobot τερματίζει τη σχέση της με τον πάροχο υπηρεσιών που διέρρευσε τις εικόνες, ερευνά ενεργά το θέμα και (λαμβάνει) μέτρα για να βοηθήσει στην αποτροπή παρόμοιας διαρροής από οποιονδήποτε πάροχο υπηρεσιών στο μέλλον».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης