Η Verizon, ένας από τους μεγαλύτερους παρόχους τηλεπικοινωνιών στον κόσμο, πιθανώς ετοιμάζει μεγάλα σχέδια για τον τομέα του gaming, όπως αποκαλύπτει το The Verge. Φαίνεται να ετοιμάζει υπηρεσία cloud gaming, όπως είναι για παράδειγμα το PlayStation Now, το οποίο θα ονομάζεται Verizon Now.

H Verizon προσλαμβάνει testers εδώ και αρκετό καιρό, δίνοντάς τους ένα Nvidia Shield TV για να δοκιμάσουν την υπηρεσία, η οποία αυτήν τη στιγμή βρίσκεται σε alpha φάση. Διαθέτει ήδη 135 παιχνίδια και είναι λειτουργική, όπως λένε οι πληροφορίες.

Το cloud gaming κατά κοινή ομολογία θα είναι το μέλλον του gaming, με τη Sony ήδη να έχει λανσάρει την υπηρεσία PlayStation Now (η οποία δεν είναι διαθέσιμη για τη χώρα μας), αλλά και την Microsoft να έχει κάνει δηλώσεις για το μέλλον του Xbox σε σχέση με το cloud.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Τι σημαίνει cloud gaming; Σκεφθείτε μια υπηρεσία, για παράδειγμα συνδρομητική, σε συνδυασμό με μια συσκευή, που οι προδιαγραφές της θα πρέπει να αρκούν απλά για… γρήγορο ίντερνετ. Μέσω του διαδικτύου και του cloud λοιπόν, θα μπορούν οι χρήστες να παίζουν ό,τι παιχνίδι θέλουν στην καλύτερη δυνατή μορφή του, αφού δεν θα χρειάζεται η δική τους συσκευή να έχει ακριβά εξαρτήματα και υψηλές προδιαγραφές, άρα θα συνοδεύεται από χαμηλό κόστος.

Το σημαντικό όμως είναι η ταχύτητα του ίντερνετ. Με δεδομένες τις τωρινές ταχύτητες είναι αδύνατο να δουλέψει σωστά κάτι τέτοιο και γι’ αυτόν τον λόγο δεν έχουμε δει ακόμη κάτι. Το cloud gaming δεν απαιτεί από την υπηρεσία μόνο το “μονόπλευρο” streaming, όπως γίνεται για παράδειγμα στις video streaming υπηρεσίες (YouTube, Netflix, κλπ.), αλλά απαιτείται και η δράση του χρήστη, η μεταφορά της πληροφορίας που έχει δώσει ο χρήστης στο σύστημα, η επεξεργασία στο σύστημα και ταυτόχρονα η επιστροφή του στην οθόνη του παίκτη. Με λίγα λόγια, όπως πιθανώς θα πράξει και η Verizon, κάτι τέτοιο θα είναι εφικτό με ταχύτητες 5G και άνω.

Το cloud gaming και γενικότερα η χρήση του cloud για οποιαδήποτε διαδικασία επεξεργασίας, αποτελεί το μέλλον της καθημερινότητάς μας. Με την άφιξη των 5G δικτύων και ταχυτήτων, θα δούμε πολλές νέες χρήσεις, που αυτήν τη στιγμή ενδεχομένως δεν μπορούμε να φανταστούμε καν.
Με λίγα λόγια, σε 5-10 χρόνια πιθανότατα να δούμε αντίστοιχες λύσεις να προσφέρονται και από τους Έλληνες παρόχους υπενοικιάζοντας αντίστοιχες υπηρεσίες μέσω τρίτων ή μέσω δικής τους υπηρεσίας.
Επιμέλεια: Παύλος Κρούστης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης