Λευτέρης Ξυκομηνός

Εδώ και αρκετό καιρό κυκλοφορούν φήμες για την πρόθεση της Apple να παρουσιάσει μια νέα οθόνη, η οποία θα αντικαταστήσει την Apple Cinema Display 27 ιντσών, καθώς – και επίσημα πλέον – σταμάτησε να διατίθεται. Πιο συγκεκριμένα, το μοντέλο που παρουσιάστηκε το καλοκαίρι του 2011 (παρουσίαση zougla.gr: http://www.zougla.gr/technology…), θα πωλείται όσο υπάρχει ακόμα απόθεμα στα καταστήματα, καθότι η Apple σταματά την τροφοδοσία τους με περαιτέρω συσκευές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι φήμες κάνουν λόγο για μια εντελώς νέα οθόνη, επίσης 27 ιντσών, με ανάλυση 5Κ (5120 x 2880) και θύρες USB-C με υποστήριξη σύνδεσης Thunderbolt 3. Με πιο απλά λόγια, η νέα φημολογούμενη οθόνη θα έχει απίστευτης ποιότητας και καθαρότητας οθόνη (όπως οι iMac των 27 ιντσών), ενώ θα προσφέρει ταχύτατες θύρες συνδέσεων με Mac υπολογιστές αλλά και εξωτερικές συσκευές (από δίσκους και Blu-ray, έως εκτυπωτές, πολυμηχανήματα κλπ). Κάπου εδώ όμως προκύπτει ένα τεχνικός «σκόπελος». Η ανάλυση 5Κ είναι πολύ «βαριά» για κάποια μοντέλα Mac, όπως για παράδειγμα το υπερ-λεπτό και ελαφρύ MacBook 12 ιντσών, συνεπώς δεν θα μπορούν να εκμεταλλευτούν την επικείμενη οθόνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Apple, πάντα βάσει φημών, θα ακολουθήσει αντίστροφο σκεπτικό, ενσωματώνοντας εσωτερικό (integrated) τσιπ γραφικών στη νέα οθόνη, έτσι ώστε αυτό το τσιπ να «σηκώνει» την επεξεργασία γραφικών σε ανάλυση 5Κ και ως εκ τούτου, να μην αναγκάζεται ο υπολογιστής να κάνει την επεξεργασία – ιδιαίτερα όταν αυτός είναι αδύναμος για κάτι τέτοιο. Έτσι, με αυτή την κίνηση, η Apple εξασφαλίζει πως όλοι οι σύγχρονοι Mac υπολογιστές θα μπορούν να εκμεταλλευτούν στο έπακρο τη νέα οθόνη χωρίς συμβιβασμούς και περιορισμούς στην ποιότητα εικόνας. Συνυπολογίζοντας κιόλας, ότι η Apple ετοιμάζεται να παρουσιάσει νέους Mac (φορητούς – σταθερούς) στο μεσοδιάστημα Οκτωβρίου 2016 – Φλεβάρη 2017, με τις σύγχρονες θύρες USB-C / Thunderbolt 3, τότε οι φήμες περί της νέας οθόνης 27 ιντσών έρχονται «γάντι»…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης