Η Sony μάς είχε προϊδεάσει για το νέο χειριστήριο του PlayStation 5, όμως δεν περιμέναμε τόσο δραστικές αλλαγές. Το νέο χειριστήριο δεν θα ονομάζεται DualShock 5, όπως περιμέναμε, αλλά DualSense και σήμερα η εταιρεία αποφάσισε να το παρουσιάσει στην τελική του μορφή, μέσω του PlayStation Blog.
 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα νέα χαρακτηριστικά του χειριστηρίου, μαζί με την Tempest 3D AudioTech μηχανή (ήχος) του PS5 θα φέρουν μια ολοκαίνουργια αίσθηση εμβύθισης (immersion) στους παίκτες.
 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το DualSense χτίζει πάνω στο ήδη επιτυχημένο DualShock 4, που παρουσίασε το κουμπί “Share” για πρώτη φορά, ενώ παράλληλα διατηρεί όλα τα στοιχεία και τις λειτουργίες, που αγάπησαν οι χρήστες. Έπειτα από συζητήσεις με προγραμματιστές, η εταιρεία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, όπως και ο ήχος, έτσι και η αφή, δεν έπαιξαν ποτέ σημαντικό ρόλο στο παρελθόν, όμως αυτό θα αλλάξει με το PS5. Μέσω της απτικής ανάδρασης (haptic feedback) δίνεται η δυνατότητα στους προγραμματιστές να προσφέρουν νέες εμπειρίες στους παίκτες, μέσα από μια ποικιλία αισθήσεων, όπως για παράδειγμα την πέδηση όταν οδηγείτε ένα όχημα μέσα στη λάσπη. Επίσης έχουν προστεθεί σκανδάλες με προσαρμοζόμενη αντίσταση (L2 και R2 κουμπιά), ώστε να νιώθει ο χρήστης ακριβώς την ένταση της κάθε δράσης, όπως για παράδειγμα όταν τεντώνει το τόξο ο χαρακτήρας.
 

Οι σχεδιαστές κατάφεραν να ενσωματώσουν όλες αυτές τις τεχνολογίες σε ένα χειριστήριο που έχει την αίσθηση ότι είναι μικρότερο απ’ ότι δείχνει, ενώ έχει βελτιωθεί και το κράτημα (grip). Επίσης δόθηκε μεγάλη σημασία στην αυτονομία και στο πώς αυτή θα διατηρηθεί όσο το δυνατόν καλύτερα με την επαναφορτιζόμενη μπαταρία του, αλλά και να κρατηθεί χαμηλό το βάρος του, ενώ η θύρα σύνδεσης/φόρτισης είναι πλέον USB Type-C.
 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν υπάρχει πλέον το κουμπί “Share” (“μοιραστείτε”), που είχε το DualShock 4, αλλά ενισχύθηκε και έγινε “Create” (“δημιουργήστε”). Η εταιρεία δηλώνει ότι φέρνει νέες λειτουργίες για τη δημιουργία και τον διαμοιρασμό των gameplay κλιπ που θα φτιάχνει ο παίκτης και θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες γι’ αυτό σύντομα.
 

Τέλος, όσον αφορά το hardware, θα υπάρχει ενσωματωμένο μικρόφωνο, που θα επιτρέπει στους χρήστες να συνομιλούν με τους συμπαίκτες τους, χωρίς να απαιτείται η χρήση headset.
 

Πολύ σημαντική διαφορά πλέον έρχεται και με τα χρώματα. Παραδοσιακά, τα χειριστήρια του PlayStation ήταν μονόχρωμα. Πλέον, όπως φαίνεται κι από τις εικόνες, έχουμε διχρωμία, ενώ έχει αλλάξει και η τοποθέτηση της light bar, η οποία πλέον βρίσκεται στα αριστερά και δεξιά του touchpad, το οποίο παραμένει.

Δοκιμάστηκαν εκατοντάδες διαφορετικά σχέδια προτού καταλήξουν σε αυτό, το οποίο έχει δοκιμαστεί από μια ευρεία γκάμα παικτών με διαφορετικά μεγέθη χειρών, ώστε να φτάσει τη βέλτιστη εργονομία και άνεση. Στόχος του DualSense είναι να δώσει στους παίκτες την αίσθηση ότι μεταφέρονται μέσα στον κόσμο του παιχνιδιού και να γίνει επέκτασή τους, όταν παίζουν, σε τέτοιο σημείο που να ξεχνούν ότι το έχουν στα χέρια τους.
 

Ο Jim Ryan, Πρόεδρος της Sony Interactive Entertainment είχε να δηλώσει πως “αποτελεί μεγάλη αλλαγή σε σχέση με τα προηγούμενα χειριστήριά μας και δείχνει το πόσο θέλαμε να κάνουμε αυτό το άλμα στη νέα γενιά με το PS5. Το νέο controller μαζί με τα πολλά καινοτόμα χαρακτηριστικά του PS5 θα είναι μια εμπειρία μετάλλαξης για τα παιχνίδια, που θα συνεχίζει την αποστολή που έχουμε με το PlayStation: το να ξεπερνάμε τα όρια των παιχνιδιών τόσο στο παρόν, όσο και στο μέλλον. Θέλω να ευχαριστήσω την κοινότητα του PlayStation που είναι μαζί μας σε αυτό το ταξίδι προς το λανσάρισμα του PS5 στα τέλη του 2020 (σ.σ.: τέλη Νοεμβρίου – αρχές Δεκεμβρίου). Ανυπομονούμε να μοιραστούμε περισσότερες πληροφορίες για το PS5, συμπεριλαμβανομένου του εξωτερικού σχεδιασμού της νέας κονσόλας, μέσα στους επόμενους μήνες”.

Επιμέλεια: Παύλος Κρούστης

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης