Του Παύλου Κρούστη

Δεν έχει περάσει εξάμηνο χωρίς να μας απασχολήσει ο κινεζικός κολοσσός τηλεπικοινωνιών, Huawei, που φροντίζει ανάμεσα σε άλλες εξελίξεις και ανακοινώσεις να χωρέσει πάντα και την αιχμή της τεχνολογίας στα κινητά τηλέφωνα. Φέτος, ήταν η σειρά των P30 και Mate 30. Η σειρά “P” επέστρεψε πριν μερικούς μήνες με το καλύτερο κινητό της κατηγορίας του, το P30 Pro, να επαναπροσδιορίσει τι εννοούμε με τον όρο “φωτογραφία στο κινητό”.
 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς ανήκει πάντα στη σειρά Mate, που έρχεται να προσδώσει την αίγλη της business phone κατηγορίας, εξελίσσοντας σημαντικότατους τομείς, όπως η αυτονομία, η φόρτιση, ο βιομετρικός έλεγχος και άλλα. Η χρονιά όμως δεν κύλησε αναμενόμενα, με τις εμπορικές επιθέσεις του Προέδρου Τραμπ να σχηματίζουν ένα αβέβαιο, τουλάχιστον προσωρινά, μέλλον, που θέλει αμερικανικές εταιρείες να μην δίνουν πρόσβαση και υλικό στη Huawei. Εν μέσω προεδρικών διαταγμάτων, παρατάσεων και λοιπών ασυντόνιστων κινήσεων, η Huawei δεν θα κυκλοφορήσει τη σειρά Mate 30 με τα Google Mobile Services (GMS) παγκοσμίως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


 

Πρακτικά, η εταιρεία για τα Mate 30 και Mate 30 Pro έχει αντικαταστήσει τα GMS με τα HMS (Huawei Mobile Services). H σειρά Mate 30 τρέχει με το λογισμικό που ήδη γνωρίζαμε (EMUI 10), το οποίο βασίζεται στην ελεύθερη έκδοση του λογισμικού Android, χωρίς όμως να περιλαμβάνει υπηρεσίες όπως το YouTube, Gmail, Google Χάρτες και άλλα. Αντί του Google Play Store, περιλαμβάνει το AppGallery της ίδιας της Huawei, το οποίο έχει λανσαριστεί ήδη από πέρυσι παγκοσμίως και οι χρήστες που το έχουν χρησιμοποιήσει έχουν δει ότι διαθέτει χιλιάδες εφαρμογές, καθώς είναι ήδη διαθέσιμο για τους χρήστες των συσκευών της εταιρείας.

 

Παρόλα αυτά, η έλλειψη των GMS είναι σημαντική. Γι’ αυτόν τον λόγο, η Huawei ακόμη δεν έχει καταλήξει αν θα κυκλοφορήσει τη σειρά Mate 30 στην Ευρώπη. Στην παγκόσμια παρουσίαση των Mate 30, όπου και παρευρεθήκαμε ως προσκεκλημένοι της εταιρείας στο Μόναχο, μάθαμε επίσημα ότι οι υπεύθυνοι σκοπεύουν να κυκλοφορήσουν τη συσκευή στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, χωρίς όμως να αποσαφηνίζεται ούτε ποιες είναι αυτές, αλλά ούτε και πότε θα πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο. Το μοναδικό που γνωρίζουμε είναι ότι έχει κυκλοφορήσει επίσημα μόνο στην Κίνα ως τώρα.

 

Τις συσκευές τις είδαμε στο Μόναχο από κοντά και πραγματικά αποτελούν την εξέλιξη όλων των τηλεφώνων της Huawei. Οι νέες δυνατότητες για βίντεο σε συνθήκες πολύ χαμηλού φωτισμού, το νέο εξαιρετικά βολικό interface της εφαρμογής της κάμερας, ο απίθανος καινοτόμος σχεδιασμός που έχει ήδη αρχίσει να… αντιγράφεται από τον ανταγωνισμό, η πανέμορφη waterfall οθόνη και ο πανίσχυρος Kirin 990 επεξεργαστής, που βλέπουμε για πρώτη φορά σε χρήση, δείχνουν ότι για ακόμη μία φορά η εταιρεία παρέδωσε την καλύτερη δυνατή συσκευή.

 

O κ. Kevin Ho, President of the Handset Product Line of Huawei Device, δήλωσε ότι θα προσπαθήσουν να φέρουν σε όσο περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες μπορούν τη σειρά Mate 30.

Πού μας αφήνει αυτό; Η Huawei συνεχίζει και κάνει άλματα στην εξέλιξη των smartphones, με τον ανταγωνισμό να ακολουθεί πλέον. Η παράδοση αυτή συνεχίζει και με τα Mate 30. Όσον αφορά την αδειοδότηση, ολόκληρη η σειρά δεν μπορεί να λάβει τα Google Mobile Services επίσημα. Ανεπίσημα φυσικά, το YouTube έχει γεμίσει τις τελευταίες ημέρες με οδηγούς που μπορεί να ακολουθήσει οποιοσδήποτε και να καταφέρει να περάσει όποιες εφαρμογές θέλει, μέσα σε μερικά μόλις λεπτά. Παρόλα αυτά, η επίσημη θέση της εταιρείας είναι ότι δεν μπορούν να λανσάρουν τα τηλέφωνα με τα Google Services και γι’ αυτόν τον λόγο, τουλάχιστον προς το παρόν, δεν θα δούμε τη σειρά Mate 30 στην Ελλάδα μέσω επίσημης διανομής.
 

O κ. Lin Bing, Country Manager, Huawei Ελλάδος, ανακοίνωσε επίσημα ότι το P40 θα κυκλοφορήσει κανονικά στην Ελλάδα.

Μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι η Huawei Ελλάδος έχει ήδη ανακοινώσει το επόμενο κινητό της, το οποίο θα είναι το Huawei Nova 5T, που έχει επιβεβαιωθεί ότι θα περιλαμβάνει κανονικά τα Google Services, αλλά και ότι θα έρθει στη χώρα μας τον Νοέμβριο. Το πιο σημαντικό νέο όλων είναι ότι η ελληνική εκπροσώπηση της Huawei δήλωσε επίσημα ότι η σειρά P40, που αναμένεται να κυκλοφορήσει την Άνοιξη του 2020, θα κυκλοφορήσει κανονικά στη χώρα μας. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ακόμη κι αν δεν δούμε ποτέ τη σειρά Mate 30, αυτό απλά θα αποτελέσει ένα μικρό εμπόδιο για την εταιρεία, που όπως δήλωσαν, είναι και αυτό που χρειάζονται για να δουλέψουν και να ισχυροποιήσουν περαιτέρω τη θέση τους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης