Του Παύλου Κρούστη

Ήρθε επιτέλους επιτέλους εκείνη η στιγμή που όλοι οι fans της Apple περίμεναν: η παρουσίαση των νέων iPhone 12. Πριν περίπου έναν μήνα είχαμε δει την παρουσίαση των νέων Apple Watches και των νέων iPad, ενώ πριν μερικές ημέρες μάθαμε περισσότερα στοιχεία για τα iPhone 12. Τώρα ήρθε η ώρα για την επίσημη παρουσίασή τους, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Apple Park, στο Cupertino της Καλιφόρνια και μεταδόθηκε ζωντανά μέσω livestreaming [δείτε εδώ την ολόκληρη την παρουσίαση].
 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

iPhone 12 / iPhone 12 mini

Η Apple παρουσίασε το νέο βασικό της μοντέλο και για πρώτη φορά βλέπουμε OLED οθόνη ακόμη και σε αυτήν την κατηγορία, ενώ όπως ήδη γνωρίζαμε, για πρώτη φορά έχουμε 5G δυνατότητα συνδεσιμότητας.
 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως είχαμε δει ήδη από τα σχέδια που είχαν διαρρεύσει και όπως ακριβώς έκανε το νέο iPad Air, τα iPhone 12 έχουν επίπεδες επιφάνειες και γωνίες, καθώς φέρνουν κάτι στην εμφάνιση από το iPhone 4. Ακόμα έχουμε εγκοπή στο επάνω μέρος και θυμίζει το iPhone 11 βέβαια. Υποστηρίζουν τεχνολογία Face ID και το πλαίσιο οθόνης έχει μειωθεί. Στο πίσω μέρος έχουμε δυο κάμερες και η επιφάνεια της πλάτης είναι γυαλιστερή.
 

Η οθόνη 6,1 ιντσών βελτιώθηκε ακόμη περισσότερο και από τις περσινές OLED, αφού έχουμε μέγιστη φωτεινότητα στα 1200 nits και υποστήριξη Dolby Vision, HDR10 και HLG. Η ανθεκτικότητα ανέβηκε επίσης επίπεδο, αφού σε συνεργασία με την Corning η Apple δημιούργησε μια στρώση που ονομάζει “ceramic shield” και υποστηρίζει ότι είναι η ανθεκτικότερη σε όλη τη βιομηχανία.

Επεξεργαστής είναι ο A14 που παρουσιάστηκε πριν έναν μήνα στο νέο iPad Air, το οποίο είναι το πρώτο chip στα 5nm για κινητά και είναι έως και 50% ταχύτερο σε σχέση με τα κορυφαία chipsets των Android, όπως το ίδιο ισχύει και για τη GPU.
 

Στην παρουσίαση εμφανίστηκε ο CEO της Verizon, Hans Vestberg, ο οποίος ανακοίνωσε το λανσάρισμα του 5G (sub-6) δικτύου της εταιρείας για τις ΗΠΑ. H Apple ανέφερε ότι έχει σχεδιάσει τα iPhone 12 έτσι ώστε να πετυχαίνουν τη βέλτιστη επίδοση δικτύου ισορροπώντας με την κατανάλωση. Η λειτουργία “smart data” αλλάζει σε LTE συνδεσιμότητα, αν δεν χρησιμοποιείται το 5G. Η Apple υποστηρίζει ότι δοκίμασε τις 5G επιδόσεις με 100 διαφορετικούς παρόχους σε πάνω από 30 χώρες.

Οι κάμερες του iPhone 12 είναι 2 στο πίσω μέρος: μια wide 12MP (f/1.6) και μια με υπερ-ευρυγώνιο αισθητήρα, επίσης 12MP. Έχει βελτιωθεί η απόδοση σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, ενώ έχει μεγιστοποιηθεί η λεπτομέρεια και το δυναμικό εύρος. Η μπροστινή κάμερα επίσης διαθέτει λειτουργία νυκτός πλέον.
 

Μια μεγάλη αλλαγή έχει να κάνει με το σύστημα MagSafe, μια συστοιχία από μαγνήτες στο πίσω μέρος της συσκευής που βελτιώνουν την ασύρματη φόρτιση, ενώ διατίθεται και μια ολόκληρη σειρά από νέα προϊόντα, όπως θήκες, πορτοφόλια και άλλα, που συνδυάζουν τη χρήση με τους μαγνήτες. Ο φορτιστής θα λείπει από το πακέτο, όπως περιμέναμε, για οικολογικούς λόγους, όπως λέει η Apple.

H Apple παρουσίασε πλάι στο iPhone 12 και το iPhone 12 mini, το οποίο έχει ακριβώς ίδια χαρακτηριστικά πέραν του μεγέθους, αφού αντί για 6,1 ίντσες, είναι στις 5,4 και είναι το μικρότερο 5G τηλέφωνο της αγοράς.
 

  • Το iPhone 12 θα κυκλοφορήσει στις 23 Οκτωβρίου με τιμή 799 δολάρια. Οι προπαραγγελίες θα ανοίξουν στις 16 Οκτωβρίου. Τα διαθέσιμα χρώματα είναι: μαύρο, λευκό, μπλε, κόκκινο και πράσινο.
  • Το iPhone 12 mini θα κυκλοφορήσει στις 13 Νοεμβρίου με τιμή 699 δολάρια. Οι προπαραγγελίες θα ανοίξουν στις 6 Νοεμβρίου. Τα διαθέσιμα χρώματα είναι: μαύρο, λευκό, μπλε, κόκκινο και πράσινο.
     

iPhone 12 Pro / iPhone 12 Pro Max

Οι ναυαρχίδες της Apple για το 2020 είναι τα iPhone 12 Pro και το iPhone 12 Pro max. Και οι δυο συσκευές υποστηρίζουν 5G δίκτυα και διαθέτουν το ίδιο τετραγωνισμένο design με τις γωνίες, που είδαμε στο νέο iPad Air και στα iPhone 12. Επίσης είναι η πρώτη επανασχεδίαση για την Apple από το iPhone X του 2017.
 

Τα μεγέθη μεγάλωσαν, αφού πλέον είναι 6,1 το 12 Pro και 6,7 ίντσες το 12 Pro Max (τα περσινά ήταν 5,8 και 6,5 αντίστοιχα). Συγκεκριμένα, το iPhone 12 Pro Max είναι το μεγαλύτερο iPhone που έχει κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα. Τα δυο Pro μοντέλα έχουν κατασκευή από ανοξείδωτο ατσάλι (εν αντιθέσει με το αλουμίνιο των “απλών” iPhone 12).

Διαθέτουν το ίδιο πανίσχυρο chip με τα απλά μοντέλα, το A14 Bionic, με αρχιτεκτονική στα 5nm. Τόσο η νέα 6-πύρηνη CPU, όσο και η 4-πύρηνη GPU είναι οι ταχύτερες ως τώρα, με επιδόσεις έως και 50% υψηλότερες από κάθε άλλο τηλέφωνο, σύμφωνα με την εταιρεία.

Τα δύο Pro μοντέλα θα υποστηρίζουν τόσο τα sub-6GHz 5G δίκτυα, όσο και τα mmWave 5G και σύμφωνα με την Apple διαθέτουν την πιο ευρεία υποστήριξη σε 5G μπάντες.

Νέα τεχνολογία έχουμε με τον νέο LIDAR αισθητήρα, που χρησιμοποιείται όπως και στο iPad Pro για εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας (AR). Ο LIDAR θα χρησιμοποιείται και για την εστίαση σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, με το autofocus να είναι έως και 6 φορές ταχύτερο.

Η Ceramic Shield επίστρωση υπάρχει κι εδώ, φέρνοντας έως και 4 φορές μεγαλύτερη ανθεκτικότητα σε πτώσεις.

Όπως και τα iPhone 11 Pro, πάλι έχουμε σύστημα τριπλής κάμερας. Στο iPhone 12 Pro έχουμε: 12MP wide (f/1.6), telephoto (52mm – 4x οπτικό ζουμ) και ultra-wide. Στο iPhone 12 Pro Max έχουμε ακόμα ισχυρότερες επιδόσεις: 12MP (65mm) tele με τον wide να είναι 47% μεγαλύτερος και 87% βελτιωμένος σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Υπάρχει επίσης νέο σύστημα οπτικής σταθεροποίησης.

Η Apple ανέφερε μία νέα λειτουργία που θα έρθει αργότερα μέσα στη χρονιά στα iPhone 12 Pro και 12 Pro Max: το Apple ProRAW. Θα προσφέρει τα ήδη υπάρχοντα προτερήματα της συνδυαστικής φωτογραφίας (computational), με χαρακτηριστικά όπως το Deep Fusion και το Smart HDR μαζί με την ευελιξία των φωτογραφιών σε RAW μορφή. Θα επιτρέπει στους χρήστες να τροποποιήσουν τις φωτογραφίες τους σε επίπεδο χρωμάτων, sharpness, κλπ. σε μεγαλύτερο βαθμό.

Για πρώτη φορά υπάρχει υποστήριξη λήψης Dolby Vision video και θα είναι τα πρώτα τηλέφωνα που μπορούν να κάνουν edit σε Dolby Vision HDR video.

Όπως και τα δύο “απλά” iPhone 12, υποστηρίζουν τους νέους MagSafe φορτιστές και αξεσουάρ. Και σε αυτά τα μοντέλα αφαιρούνται από το πακέτο οι USB φορτιστές και τα ακουστικά (earpods), για οικολογικούς λόγους, ενώ συμπεριλαμβάνονται τα καλώδια USB-C σε Lightning.
 

  • Το iPhone 12 Pro θα κυκλοφορήσει στις 23 Οκτωβρίου με τιμή 999 δολάρια. Οι διαθέσιμες εκδόσεις βάσει αποθ. χώρου θα είναι 128GB, 256GB και 512GB. Οι προπαραγγελίες θα ανοίξουν στις 16 Οκτωβρίου. Τα διαθέσιμα χρώματα είναι: γκρι, stainless steel, χρυσό και μπλε.
  • Το iPhone 12 Pro Max θα κυκλοφορήσει στις 13 Νοεμβρίου με τιμή 1.099 δολάρια. Οι διαθέσιμες εκδόσεις βάσει αποθ. χώρου θα είναι 128GB, 256GB και 512GB. Οι προπαραγγελίες θα ανοίξουν στις 6 Νοεμβρίου. Τα διαθέσιμα χρώματα είναι: γκρι, stainless steel, χρυσό και μπλε.

 

Apple HomePod mini

Η Apple ανακοίνωσε τη νέα έκδοση του HomePod, το HomePod mini, μια μικρότερη και φθηνότερη εκδοχή του έξυπνου ηχείου της εταιρείας.
 

Το HomePod mini διαθέτει υφασμάτινο περίβλημα σε λευκό και μαύρο χρώμα, μαζί με μια μικρή οθόνη στο επάνω μέρος, όπου απεικονίζεται η κυματομορφή ομιλίας της Siri και η ένταση. Το σχήμα του ηχείου είναι πλέον σφαιρικό.

Ενσωματώνει το S5 chip της Apple, με την εταιρεία να υποστηρίζει ότι υπολογίζει το πώς ακούγεται η μουσική μας 180 φορές το δευτερόλεπτο. Υπάρχει η δυνατότητα συγχρονισμού πολλαπλών ηχείων για τη δημιουργία “έξυπνης” stereo εικόνας, αν χρησιμοποιηθούν στο ίδιο δωμάτιο. Επιπλέον χρησιμοποιούνται τα U1 chips για βελτιωμένη εμπειρία Handoff, που σας επιτρέπει συνέχιση λειτουργίας από άλλη συσκευή.

Η Apple πλέον υποστηρίζει και υπηρεσίες μουσικής τρίτων, όπως τις Pandora, Amazon Music και iHeartRadio, όμως και πάλι δεν υπάρχει υποστήριξη του Spotify.

Tο HomePod mini λειτουργεί ως κεντρικό hub για τις συσκευές του HomeKit. Με λίγα λόγια, μπορεί να γίνει το κέντρο του έξυπνου σπιτιού σας και να ελέγχετε μέσω αυτού τον φωτισμό, τις πόρτες και άλλες έξυπνες συσκευές, αλλά και να δημιουργήσετε αυτοματισμούς.

Το HomePod mini θα κυκλοφορήσει στις 16 Νοεμβρίου και θα κοστίζει 99 δολάρια. Οι προπαραγγελίες θα ξεκινήσουν από τις 6 Νοεμβρίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης