Έπειτα από τις τελευταίες δύσκολες χρονιές, φαίνεται ότι η αγορά της κινητής θα ανακάμψει, σύμφωνα με προβλέψεις της Gartner. Η συνέχεια όμως αναμένεται και πάλι δύσκολη, αφού το 2021 φαίνεται ότι τα νούμερα πέφτουν και πάλι.

Η εταιρεία αναλύσεων βλέπει πτώση της κατηγορίας κατά 0,5% μέσα στο 2019, το οποίο συνάδει με τα πρόσφατα νούμερα, που πρακτικά δείχνουν την πρώτη πτώση από τότε που ξεκίνησαν να προσμετρώνται τα συγκεκριμένα νούμερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επόμενη χρονιά θα είναι η εξαίρεση, που οφείλεται στον κύκλο αναβάθμισης των συσκευών, αλλά οι κατασκευαστές θα πρέπει να προετοιμαστούν για τη συνέχεια, αφού το 2021 φαίνεται να υπάρχει μεγαλύτερη μείωση.

Τα υψηλά κόστη, η αργή οικονομική ανάπτυξη σε μερικές χώρες, όπως η Κίνα και τα ολοένα και λιγότερα κίνητρα για αναβάθμιση φαίνεται ότι καθοδηγούν αυτήν την τάση. Η Gartner πιστεύει ότι ο μέσος χρόνος ζωής ενός premium τηλεφώνου θα αυξηθεί από τα 2,6 στα 2,8 χρόνια μέχρι το 2023. Μπορεί να μην φαίνεται σημαντική αυτή η αύξηση, αλλά θα έχει αντίκτυπο στην αγορά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Gartner είναι προσεκτική όσον αφορά τις προβλέψεις της, λαμβάνοντας υπόψη και το 5G, παρόλο που πολλοί πιστεύουν ότι είναι ένας από τους τομείς που θα βοηθήσουν στην ανάκαμψη.

Επικεφαλής των ερευνητών της Gartner, η Roberta Cozza σχολιάζει περαιτέρω επάνω στην ανάλυση: “Περιμένουμε ότι τα αναδιπλούμενα κινητά θα χρησιμοποιούνται κατά τον ίδιο τρόπο με τα “συμβατικά” smartphones. Σύντομα οι χρήστες θα δουν γρατζουνιές από τη χρήση”. Στη συνέχεια ανέφερε ότι “τα αναδιπλούμενα τηλέφωνα θα είναι προϊόν “για λίγους” για τα επόμενα 5 χρόνια εξαιτίας των κατασκευαστικών προκλήσεων. Εκτός της ευαισθησίας της οθόνης, το επόμενο πρόβλημα είναι και η τιμή, παρά τις μειώσεις που αναμένονται. Ακόμα και για όσους αποφασίσουν να τα αγοράσουν από την αρχή, η τιμή στα 2.000 δολάρια αποτελεί σημαντικό εμπόδιο.

Η Gartner περιμένει τα αναδιπλούμενα να φτάσουν τα 30 εκατ. (περίπου το 5% της αγοράς) μέχρι το 2023.

Επιμέλεια: Παύλος Κρούστης

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης