Οι κινεζικές Xiaomi, Huawei Technologies, Oppo και Vivo ενώνουν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν μια πλατφόρμα για προγραμματιστές εκτός της Κίνας, που θα τους επιτρέπει να ανεβάζουν εφαρμογές σε όλα τα app stores τους ταυτόχρονα, όπως μεταφέρει το Reuters. Αναλυτές αναφέρουν ότι πρόκειται για ευθεία αμφισβήτηση στην κυριαρχία του Play Store της Google.
 

Οι τέσσερις εταιρείες διορθώνουν τις τελευταίες λεπτομέρειες σε αυτό που είναι γνωστό ως Global Developer Service Alliance (GDSA). Η πλατφόρμα στοχεύει να διευκολύνει τους προγραμματιστές παιχνιδιών, μουσικής, ταινιών και άλλων εφαρμογών να εμπορεύονται τις εφαρμογές τους, σύμφωνα με τους ανθρώπους που γνωρίζουν γι’ αυτό. Η GDSA αρχικά είχε ως στόχο να ξεκινήσει τον Μάρτιο, αν και δεν είναι σαφές το αν θα επηρεαστεί από την πρόσφατη επιδημία του κορωνοϊού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένας πρωτότυπος ιστότοπος αναφέρει ότι η πλατφόρμα θα καλύψει αρχικά εννέα “περιοχές”, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, της Ινδονησίας και της Ρωσίας. Η Oppo και η Vivo ανήκουν και οι δύο στην κινεζική εταιρεία BBK Electronics, ενώ καμία από τις εταιρείες που συμμετέχουν στο εγχείρημα δεν έχει σχολιάσει ακόμα την κατάσταση.

Η Google, της οποίας οι υπηρεσίες απαγορεύονται στην Κίνα, κέρδισε περίπου 8,8 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως από το Play Store το 2019, σύμφωνα με αναλύτρια της Sensor Tower. Η Google επίσης πωλεί περιεχόμενο όπως ταινίες, βιβλία και εφαρμογές στο Play Store με προμήθεια 30%.
 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Με τη δημιουργία αυτής της συμμαχίας, κάθε εταιρεία θα επιδιώξει να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα του γκρουπ που σχηματίζεται, με την ισχυρή βάση χρηστών της Xiaomi στην Ινδία, την Vivo και την Oppo στη Νοτιοανατολική Ασία και τη Huawei στην Ευρώπη”, δήλωσε η Nicole Peng, της εταιρείας αναλύσεων Canalys. “Επιπλέον, χτίζεται μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη εναντίον της Google”, πρόσθεσε.

Μαζί, οι τέσσερις εταιρείες αποτέλεσαν το 40,1% των συνολικών πωλήσεων smartphones κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2019, σύμφωνα με τα νούμερα της IDC. Ενώ η Oppo, η Vivo και η Xiaomi έχουν πλήρη πρόσβαση στις υπηρεσίες της Google στις διεθνείς αγορές, η Huawei έχασε την πρόσβαση για τις νέες της συσκευές, αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες εμποδίζουν τους αμερικανούς προμηθευτές να πωλούν αγαθά και υπηρεσίες σε αυτήν για λόγους “εθνικής ασφαλείας”.

Οι κινέζοι πωλητές προσπαθούν να συλλάβουν μεγαλύτερο μερίδιο λογισμικού και υπηρεσιών, καθώς οι πωλήσεις υλικού είναι αργές, δήλωσε ο Will Wong, ένας αναλυτής smartphone με την IDC.

“Τα app stores, οι προ-φορτωμένες εφαρμογές, οι διαφημίσεις και τα παιχνίδια είναι τομείς που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν νέα έσοδα”, ανέφερε αναλυτής της IDC.

Η Huawei επίσης απομακρύνεται από την Google αναπτύσσοντας το δικό της λειτουργικό σύστημα, Harmony OS, ως εναλλακτική λύση.

Ο ιστότοπος της GDSA περιλαμβάνει το λογότυπο της Wanka Online, μιας πλατφόρμα “οικοσυστήματος” Android του Χονγκ Κονγκ, δίπλα σε μια επαφή της Γενικής Γραμματείας της GDSA. Η Wanka αρνήθηκε να επιβεβαιώσει τη συμμετοχή της.

Η GDSA ενδέχεται να είναι σε θέση να προσελκύσει διάφορους προγραμματιστές εφαρμογών, καθώς μπορεί να προωθήσει τις εφαρμογές τους πιο εύκολα σε σχέση με το κορεσμένο Google Play Store, ενώ παράλληλα να προσφέρει καλύτερα οικονομικά κίνητρα.

Οι προγραμματιστές θα μπορούν να επεκταθούν σε περισσότερα app stores με μεγαλύτερη ευκολία, το οποίο αναμένεται να οδηγήσει στη δημιουργία περισσότερων εφαρμογών.

 

Επιμέλεια: Παύλος Κρούστης
 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης