Σύμφωνα με την εταιρεία αναλύσεων, Canalys, το 4ο τρίμηνο του 2021, η παγκόσμια αγορά της κινητής έφτασε τις 363 εκατομμύρια αποστολές, το οποίο αποτελεί μικρή αύξηση (1%) από έτος σε έτος. Για ολόκληρο το 2021 ωστόσο, οι κατασκευαστές απέστειλαν 1,35 δισεκατομμύρια smartphones, σημειώνοντας αύξηση 7% από έτος σε έτος, κοντά στα 1,37 δισεκατομμύρια μονάδες του 2019.

H κατάταξη για τους πέντε κορυφαίους προμηθευτές smartphone παρέμεινε αμετάβλητη το 2021 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, καθώς όλοι επηρεάστηκαν από τη σοβαρή έλλειψη υλικών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Samsung παρέμεινε στην κορυφή με σχεδόν 275 εκατομμύρια smartphones, διατηρώντας μερίδιο αγοράς 20% παγκοσμίως. Η Apple παρέδωσε ένα ακόμη δυνατό τρίμηνο με τα iPhone 13, ανεβάζοντας τις αποστολές της για ολόκληρο το έτος στα 230 εκατομμύρια, καθώς σημείωσε αύξηση σε ετήσια βάση που φτάνει το 11%. Η Xiaomi έκλεισε τη χρονιά με πάνω από 191 εκατομμύρια αποστολές. Οι OPPO και vivo κατέλαβαν την τέταρτη και πέμπτη θέση, με αύξηση αριθμού αποστολών κατά 22% και 15% αντίστοιχα.
 

«Ο δρόμος προς την ανάκαμψη ήταν δύσκολος για τον κλάδο, καθώς η ζήτηση εξακολουθεί να ξεπερνά την προσφορά σε πολλούς τομείς», δήλωσε ο αναλυτής της Canalys, Sanyam Chaurasia. «Πολλοί προμηθευτές επέδειξαν την καλύτερη τους απόδοση το 2021, επεκτείνοντας τις αποστολές smartphone κατά πολύ, ξεπερνώντας τα επίπεδα προ COVID-19. Ο βασικός μοχλός για την παγκόσμια ανάπτυξη προήλθε από μαζικές αγορές, ειδικά στην Ασία-Ειρηνικό, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, καθώς και τη Λατινική Αμερική. Δυστυχώς, αυτό το τμήμα παρουσίασε επίσης τις πιο σοβαρές ελλείψεις εξαρτημάτων, ειδικά σε low-end 4G chipsets. Στο μέλλον, η ανισορροπία της προσφοράς θα χαλαρώσει σταδιακά, καθώς θα αυξάνεται η παραγωγή και θα πέσουν οι τιμές των 5G chipsets, γεγονός που θα βοηθήσει τις συσκευές 5G να κερδίσουν την αγορά το 2022».
 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η πανδημία παρ’ όλα αυτά δεν φαίνεται να έχει επηρεάσει τη high-end κατηγορία, όπως δείχνουν οι επιδόσεις της Apple και της Samsung», σχολίασε ο αναλυτής της Canalys Research, Le Xuan Chiew. «Η Apple έσπασε ρεκόρ και αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, αλλά η Samsung επλήγη σκληρά από προβλήματα παραγωγής και προμηθειών κατά τη διάρκεια του έτους. Κατά συνέπεια, τα δημοφιλέστερα μοντέλα της, αυτά της σειράς Galaxy A, είδαν ελλείψεις σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, η Samsung εστίασε στην αύξηση της κερδοφορίας της, ειδικά μέσω του high-end χαρτοφυλακίου της. Τα Galaxy S και Z αντιστάθμισαν το μειωμένο μερίδιο όγκου πωλήσεων έναντι των Κινέζων πωλητών στην παγκόσμια αγορά. Με μέση τιμή πώλησης πάνω από 1500 δολάρια, το χαρτοφυλάκιο αναδιπλούμενων smartphone της Samsung έχει μέχρι στιγμής ανταποκριθεί στις προσδοκίες, φτάνοντας τα οκτώ εκατομμύρια αποστολές μέσα σε έναν χρόνο, τριπλασιάζοντας τις αποστολές της. Η Samsung ολοκλήρωσε το 2021 με ιδιαίτερα υγιή κέρδη, σηματοδοτώντας μια ισχυρή επιστροφή για το επόμενο έτος.»
 

«Η πανδημία έχει κάνει τους καταναλωτές να εξαρτώνται περισσότερο από τα κινητά, από τα αρχεία που σχετίζονται με τα εμβόλια, μέχρι τις καθημερινές αγορές», πρόσθεσε η αντιπρόεδρος της Canalys Mobility, Nicole Peng. «Ενώ οι μικρότεροι πωλητές θα προσπαθούν να επικεντρωθούν σε ευκαιρίες λόγω της περιορισμένης προσφοράς, οι κορυφαίοι παίκτες τοποθετούνται ολοένα και περισσότερο σε πολλαπλές κατηγορίες, με το τεχνολογικό όραμα και την υποδομή για την αξιοποίηση ευρύτερων ευκαιριών γύρω από τα smartphones, καθώς οι καταναλωτές αγκαλιάζουν όλο και περισσότερο τον ψηφιακό κόσμο».

Επιμέλεια: Παύλος Κρούστης

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης