Του Παύλου Κρούστη

Κατά τη διάρκεια ενός κλειστού session της Huawei, στο πλαίσιο της έκθεσης MWC 2019, ήρθαμε σε επαφή με το νέο αναδιπλούμενο κινητό της Huawei, το Mate X, το οποίο τυχαίνει όχι μόνο να είναι το πρώτο αναδιπλούμενο που πιάνουμε στα χέρια μας, αλλά και το πρώτο 5G τηλέφωνο, καθώς ενσωματώνει το νέο 5G modem της εταιρείας, το Baolong 5000.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Δείτε το βίντεο:
 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εν αντιθέσει με την περίπτωση του Samsung Galaxy Fold, του πρώτου αναδιπλούμενου τηλεφώνου της Samsung, το οποίο ούτε είδαμε από πολύ κοντά, αλλά ούτε καταφέραμε να βγάλουμε και κάποια καθαρή φωτογραφία… το Huawei Mate X το είδαμε, το πιάσαμε και το χρησιμοποιήσαμε. Από μόνο του αυτό το γεγονός δηλώνει ότι έχουμε ένα προϊόν, το οποίο είναι πολύ κοντά στο τέλος της ανάπτυξής του και μένουν μόνο κάποιες λεπτομέρειες για να λυθούν προτού ξεκινήσει η μαζική παραγωγή του.
 

Τα βασικά προβλήματα των αναδιπλούμενων ήταν η τοποθέτηση της μπαταρίας και η τσάκιση της οθόνης. Κάθε κατασκευαστής έχει δημιουργήσει τις δικές του λύσεις για αυτά τα προβλήματα. Η Huawei έδωσε στο Mate X δυο μπαταρίες, μία σε κάθε πλευρά (όταν διπλώνει το τηλέφωνο), που συνεργάζονται για να αποδώσουν 4.500mAh.
 

Ένα από τα πολλά προτερήματα της συσκευής είναι ότι θα υποστηρίζει το νέο 55W HUAWEI SuperCharge, την ταχύτερη φόρτιση δηλαδή που υπάρχει έως τώρα. Σύμφωνα με την εταιρεία, φορτίζει σε 30 λεπτά στο 85%, δηλαδή 600% πιο γρήγορα από το iPhone Xs Max, όπως δήλωσαν, ενώ τον ίδιο φορτιστή που θα συμπεριλαμβάνεται στο πακέτο του Mate X, θα μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε και στο Huawei Matebook σας, φτάνοντας τα 65W.
 

Η συσκευή ξεδιπλωμένη, σε tablet mode, προσφέρει επιφάνεια εργασίας 8 ιντσών, με εξαιρετικά μικρά περιθώρια (bezels) και ανάλυση 2480×2200 (8:7,1). Όταν η συσκευή είναι διπλωμένη, η βασική της πλευρά φτάνει τις 6,6 ίντσες με ανάλυση 2480×1148 (19,5:9), ενώ η πίσω (αν μπορεί κανείς να την πει πίσω) που περιλαμβάνει και τις κάμερες, έχει οθόνη 6,38″ με ανάλυση 2480×892 (25:9). Με λίγα λόγια, οι οθόνες, όταν είμαστε σε tablet mode, είναι ακριβώς 1 προς 1 σε σχέση με όταν είναι διπλωμένες, όσον αφορά τον αριθμό των pixels τους, άρα προστίθενται με φυσικό τρόπο χωρίς να αλλάζει η ανάλυση ή να έχουμε κάποιου είδους upscale.
 

Η συσκευή είναι εξαιρετικά λεπτή, καθώς φτάνει τα 5,4 χιλ., ενώ διπλωμένη είναι περίπου 11χιλ. Πιάνοντάς την, η αίσθηση που μας άφησε διπλωμένη είναι σαν ένα λίγο πιο παχύ τηλέφωνο, όπως αυτά που χρησιμοποιούσαμε πριν μερικά χρόνια, όμως αυτήν τη φορά είναι όλο οθόνη, μπρος πίσω. Όταν είναι σε tablet mode, θα νιώσετε πραγματικά ότι είναι πανάλαφρη και εξαιρετικά λεπτή.

Ο σχεδιασμός της είναι κάτι, στο οποίο αξίζει να σταθούμε. Η Huawei βρήκε διαφορετική λύση στο δίπλωμα από τη Samsung. Το Mate X διπλώνει εξωστρεφώς, κερδίζοντας έτσι πολύτιμο ωφέλιμο χώρο για την οθόνη, ενώ όταν διπλώνει γίνεται τελείως επίπεδο, χωρίς να έχει κενό, χάρη στον ειδικό σχεδιασμό, Falcon Wing Design. Ο αρμός αποτελεί μια πολύπλοκη κατασκευή με πάνω από 100 μηχανικά μέρη που συνδυάζονται για να ανοιγοκλείνει η συσκευή απροβλημάτιστα, ακόμη και μετά από 3-4 χρόνια, όπως μας δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας, χωρίς όμως να διευκρινίζει αριθμό διπλώσεων, όπως αναφέρουν άλλοι κατασκευαστές.
 

Η διαδικασία λήψης φωτογραφίας αλλάζει πλέον, καθώς οι selfies γίνονται κανονικές φωτογραφίες, αφού γυρνώντας απλά το κινητό, μπορείτε να τραβήξετε τον εαυτό σας, χρησιμοποιώντας τη βασική κάμερα, η οποία αποτελούνταν από 3 αισθητήρες στο μοντέλο που είδαμε, όμως μας ενημέρωσαν ότι το τελικό Mate X θα έχει 4 (δεν ξέρουμε αν θα είναι κάμερα ο τέταρτος αισθητήρας ή κάποιου άλλους είδους αισθητήρας). Δεν έχουν ανακοινώσει ακόμη πληροφορίες για τις κάμερες, καθώς θέλουν πρώτα να μας δείξουν τις κάμερες του P30, που θα ανακοινωθεί τον επόμενο μήνα.

Διπλώνοντας το κινητό λοιπόν, ενεργοποιούνται οι δυο όψεις της συσκευής, άρα ο χρήστης μπορεί να δει το αντικείμενο που τραβά φωτογραφία, αλλά και το πρόσωπο που απεικονίζεται μπορεί να δει στην πίσω μεριά τον εαυτό του.
 

Η χρήση σε tablet φαινόταν ιδιαίτερα βολική με την οθόνη να χωρίζεται στη μέση για δυο εφαρμογές που μπορούν να είναι ενεργές ανά πάσα ώρα και στιγμή. Σκοπός της Huawei ήταν να φτιάξουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη οθόνη και όχι να φτιάξουν το πρώτο αναδιπλούμενο.

Στην άκρη της συσκευής φαίνεται το πιο παχύ μέρος της, το οποίο είναι αυτό που ενσωματώνει τις κάμερες, αλλά και τη θύρα USB-C για τη φόρτιση.

Η αναδίπλωση της συσκευής κάνει ένα κλικ, που μας δείχνει ότι κλείδωσε και μπορούμε να το δουλέψουμε στη διπλωμένη μορφή του. Οι αισθητήρες εντοπίζουν την αλλαγή της μορφής και μετατρέπουν το λογισμικό (UI) για την ανάλογη χρήση. Για να το ξεδιπλώσουμε πατάμε ένα πολύ μικρό κουμπί στο πίσω μέρος, το οποίο τινάζει ελαφρώς την οθόνη προς τα πίσω, ώστε να μπορέσουμε να την πιάσουμε από την άκρη της και να την ξεδιπλώσουμε. Όταν φτάσει και είναι στην ευθεία, ακούγεται ένα κλικ, που μας “ενημερώνει” ότι είναι στη σωστή θέση. Επάνω ακριβώς στην τσάκιση, παρατηρείται μια ελαφριά σκιά, όταν είναι σε tablet mode, πολύ αμυδρά όμως και μόνο όταν το φόντο είναι λευκό. Όπως ενημέρωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας, αυτό το κομμάτι είναι που δουλεύουν αυτήν τη στιγμή και ελπίζουν να έχουν διορθώσει στο 100% όταν κυκλοφορήσει η συσκευή, στα μέσα της χρονιάς ή και λίγο πιο μετά, όπως μάθαμε. Η τιμή της θα είναι στα €2.299 και προφανώς αποτελεί υπερ-premium προϊόν για τους λίγους προς το παρόν, ενώ περιμένουμε μες στο επόμενο διάστημα να πέσουν οι τιμές των αναδιπλούμενων.
 

Το Mate X ήταν ο πρωταγωνιστής της MWC 2019. Μια συσκευή που συνδυάζει όλες τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις και παράλληλα είναι τόσο σοφά σχεδιασμένη που μας έπεισε ότι τα αναδιπλούμενα θα αντικαταστήσουν τα συμβατικά smartphones. Επίσης ήταν μακράν η πιο σέξι συσκευή της έκθεσης. Αναμένουμε νεότερα με αγωνία.

 

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης