Τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου αποφάσισαν σήμερα για τη χρήση κοινού φορτιστή, αφού ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία με 582 ψήφους υπέρ και 40 ψήφους κατά. Ο νέος κανονισμός θα τεθεί σε ισχύ από τον Ιούλιο του 2020.

Πριν δέκα χρόνια περίπου, η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε προτρέψει τους μεγάλους κατασκευαστές κινητής να έχουν πλέον ένα κοινό στάνταρ στη φόρτιση. Επειδή δεν δούλεψε όπως έπρεπε αυτό, πλέον έγινε πιο επίσημο.
 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην απόφαση γίνεται αναφορά στο μικρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα των ασύρματων φορτιστών, όμως παράλληλα ο κανονισμός της Κομισιόν διασφαλίζει ότι οι φορτιστές θα μπορούν να λειτουργήσουν με όλα τα κινητά.

Η Apple ήταν αυτή που πρόβαλλε αντιστάσεις, καθώς υποστήριξε ότι πλήττεται η καινοτομία και αναμενόμενα θα παραχθεί σημαντικός όγκος ηλεκτρονικών αποβλήτων αφού θα αναγκαστούν οι χρήστες της να ξεφορτωθούν τους φορτιστές Lightning και να πάρουν USB-C, που θα είναι το νέο στάνταρ. Εκτός της Apple, σχεδόν όλοι οι άλλοι κατασκευαστές ήδη έχουν υιοθετήσει το USB-C για τα περισσότερα μοντέλα τους.
 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με έρευνα, τα ηλεκτρονικά απορρίμματα παράγονται κυρίως από τους φορτιστές και όχι τα καλώδιά τους και προτείνουν να υπάρχει στις συσκευασίες πλέον μόνο το καλώδιο και όχι το brick, ώστε να χρησιμοποιούν οι καταναλωτές τους παλαιότερους φορτιστές τους.

Τα τηλέφωνα που υποστηρίζουν γρήγορη φόρτιση φυσικά θα συνεχίσουν να την υποστηρίζουν μόνο με τον δικό τους εξειδικευμένο φορτιστή, ενώ με έναν διαφορετικό φορτιστή απλά θα φορτίζουν πιο αργά.

Οι λεπτομέρειες του κανονισμού που ψηφίστηκε σήμερα αναφέρουν ότι ο μέσος όρος ηλεκτρονικών αποβλήτων ανά άτομο παγκοσμίως φτάνει τα 6 κιλά/χρόνο ενώ για τους Ευρωπαίους αυτό το νούμερο φτάνει τα 16,6 κιλά/χρόνο. 

Επιμέλεια: Παύλος Κρούστης
 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης