«Πώς μπορούμε να κάνουμε τη μάθηση να αποκτήσει τέτοιο νόημα για τους μαθητές ώστε να παραμένουν στο σχολείο, να επιτυγχάνουν υψηλές επιδόσεις, και με επιτυχία να αποφοιτούν από το λύκειο προς την τριτοβάθμια εκπαίδευση ή προς μια δουλειά της επιλογής τους;» Η εκπαιδευτική ρομποτική βασίζεται στην εκπαιδευτική μέθοδο S.T.E.M. (Science, Technology, Engineering, Mathematics). Με τη συνδυαστική χρήση της επιστήμης, των μαθηματικών, της μηχανικής και της τεχνολογίας για τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης ρομποτικής κατασκευής, τα παιδιά αποκτούν νέες δεξιότητες και, παράλληλα, αναπτύσσεται η ομαδικότητα, η φαντασία και η δημιουργικότητά τους.

Ο όρος “STEM” πρωτοεμφανίσθηκε το 2001 από τη βιολόγο Judith A. Ramaley, η οποία ως Διευθύντρια του Ιδρύματος Φυσικών Επιστημών των ΗΠΑ, ήταν υπεύθυνη για την ανάπτυξη νέων προγραμμάτων σπουδών. Το “STEM” είναι μια προσέγγιση στην Εκπαίδευση που σχεδιάζεται ώστε στη διδασκαλία των Μαθηματικών και των Φυσικών Επιστημών, που είναι ζωτικής σημασίας για μια βασική κατανόηση του σύμπαντος, να εισαχθούν οι Τεχνολογίες και η Επιστήμη των Μηχανικών, που αποτελούν για τον άνθρωπο τα μέσα αλληλεπίδρασης με το σύμπαν. Είναι ένας νέος «μετά – επιστημονικός κλάδος»!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με όχημα τους διαγωνισμούς, επιδιώκεται η εισαγωγή της μεθοδολογίας STEM στην εκπαίδευση, συστήνοντας στην ελληνική εκπαιδευτική κοινότητα τον πυρήνα του STEM, την εκπαιδευτική ρομποτική. Μέσω της εκπαιδευτικής ρομποτικής τα παιδιά μαθαίνουν να κατασκευάζουν και να προγραμματίζουν ρομπότ, μένοντας συνεχώς ενημερωμένα για τις τρέχουσες τεχνολογικές εξελίξεις.

H COSMOTE, μέσα από διαφορετικές δράσεις βιώσιμης ανάπτυξης, επενδύει συστηματικά στην ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων και στην εκπαίδευση των νέων. Με όχημα την τεχνολογία και την καινοτομία στοχεύει στη δημιουργία ενός κόσμου καλύτερου για όλους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έντεκα ομάδες μαθητών κέρδισαν το «εισιτήριο» για τη συμμετοχή τους στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής – WRO™ (World Robot Olympiad) στην Κόστα Ρίκα, μετά τον μεγάλο τελικό του 9ου Εθνικού Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής. Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε από τον WRO Hellas (Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, Επιστήμης και Τεχνολογίας), με στρατηγικό συνεργάτη την COSMOTE και πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 1η Ιουλίου, στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας.

Περισσότεροι από 500 μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου από όλη την Ελλάδα συμμετείχαν στον τελικό εκπαιδευτικής ρομποτικής, όπου σχεδίασαν και κατασκεύασαν εξελιγμένες ρομποτικές κατασκευές, με θέμα «Ρομπότ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη» (Sustain a bot). Οι έντεκα νικήτριες ομάδες που αναδείχθηκαν ανά κατηγορία είναι:

  • Regular Δημοτικό: Robocaptains και Linkage, Ανεξάρτητες Ομάδες
  • Regular Γυμνάσιο: Πυθαγόρας από το Λεόντειο Λύκειο Ν. Σμύρνης και Robot Direction από το 13ο Γυμνάσιο Λάρισας
  • Regular Λύκειο: LeVelo Ανεξάρτητη Ομάδα και Kalamata Storm II από το Κέντρο Ρομποτικής & Προγραμματισμού Καλαμάτας
  • Open Δημοτικό: SMARTBIRDS NEXT από τα Δημοτικά Σχολεία Πατρών (44o & Ν. Σουλίου)
  • Open Γυμνάσιο: η G.R.I.D Ανεξάρτητη Ομάδα
  • Open Λύκειο: Minders από την Εκπαιδευτική Αναγέννηση
  • Advanved Robotics Challenge: Πανεπιστήμιο Μακεδονίας 2 από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
  • Football: bitbot2 από bitLab

Οι έντεκα ομάδες της ελληνικής αποστολής θα διαγωνιστούν τον ερχόμενο Νοέμβριο στην Κόστα Ρίκα, μαζί με πάνω από 600 ομάδες από όλο τον κόσμο.

Ο Εθνικός Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής που οδηγεί στην Ολυμπιάδα, περιλαμβάνεται στις δράσεις που υλοποιεί ο WRO Hellas, με στρατηγικό συνεργάτη την COSMOTE, προκειμένου να ενισχύσει τη διάδοση της εκπαιδευτικής ρομποτικής στη χώρα μας. Η εκπαιδευτική ρομποτική μέσα από τη μεθοδολογία S.T.E.M. (Science, Technology, Engineering, Mathematics), βοηθά τους μαθητές στην καλύτερη κατανόηση της Επιστήμης, της Τεχνολογίας, τη Μηχανικής και των Μαθηματικών. Αντίστοιχες δράσεις αποτελούν και οι Πανελλήνιοι Διαγωνισμοί Εκπαιδευτικής Ρομποτικής για παιδιά Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου.

Για περισσότερες πληροφορίες για την εκπαιδευτική ρομποτική και τους διαγωνισμούς οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα www.wrohellas.gr.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης