Του Παύλου Κρούστη

Πληροφορίες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τίτλος: Watch Dogs 2
Πλατφόρμες: PC / PS4 / Xbox One
Tested on: PS4
Εταιρεία Ανάπτυξης: Ubisoft Montreal
Εκδότρια Εταιρεία: Ubisoft
Είδος: Action-adventure, third-person shooter
Ηλικίες: 18+
Ημ/νία Κυκλοφορίας: 15 Νοεμβρίου 2016 (PS4 / Xbox One) / 29 Νοεμβρίου 2016 (PC)

Εισαγωγή
Ήταν Ιούνιος του 2012 όταν η Ubisoft άφησε τους gamers ανά την υφήλιο με ανοιχτό το στόμα, με αυτό που παρουσίασε στην E3 εκείνης της χρονιάς. Ένα παιχνίδι, όπου μπορούσατε ως πραγματικός χάκερ, να παίξετε με την πόλη γύρω σας και κατά συνέπεια με τους πολίτες. Ο τίτλος κυκλοφόρησε δύο χρόνια αργότερα και αποτέλεσε ένα από τα πιο κραυγαλέα παραδείγματα προώθησης παιχνιδιών, που δεν ανταπεξέρχονται σε αυτά, που έχουν παρουσιάσει νωρίτερα. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε περισσότερα παιχνίδια για PlayStation 4, Xbox One και PC ΕΔΩ.

Το πρώτο Watch Dogs δεν ήταν ένα κακό παιχνίδι όμως. Απεναντίας, ήταν ένα εξαιρετικό παιχνίδι, δυστυχώς όμως με ορισμένα σημαντικά «στραβοπατήματα». Το σοβαρό, γκριζαρισμένο ύφος και ο σκοτεινός πρωταγωνιστής, εκτός από κλισέ ήταν και κάτι, το οποίο δεν άρεσε στον κόσμο, ο οποίος κατέκρινε το παιχνίδι για αυτά τα στοιχεία του. Επιπρόσθετα, το Watch Dogs αποτέλεσε το παράδειγμα προς αποφυγή, που θέλει να ξεχάσει η Ubisoft, όσον αφορά το downgrade (υποβάθμιση) των γραφικών του σε σχέση με την πρώτη του παρουσίαση δύο χρόνια νωρίτερα. Το τελικό αποτέλεσμα δεν ήταν άσχημο, αλλά σίγουρα δεν ήταν αυτό που περιμέναμε. Δύο χρόνια αργότερα, έφτασε στην αγορά το Watch Dogs 2. Με χαμηλό αριθμό προ-παραγγελιών, οι χρήστες φοβήθηκαν να επενδύσουν από νωρίς στο νέο παιχνίδι. Τώρα που κυκλοφορεί όμως, τι έχουμε να πούμε; Δείτε το Video Preview μας για μια πρώτη γεύση και διαβάστε αναλυτικά παρακάτω…

Το παιχνίδι αφήνει την γκρίζα παλέτα του πρώτου Watch Dogs για μια πιο πολύχρωμη αυτή τη φορά.

Σενάριο
Στο Watch Dogs 2 θα αναλάβετε το ρόλο του Marcus Holloway (και ευτυχώς όχι του Aiden Pearce πάλι). Η Ubisoft έμαθε από το λάθος της και μας έφερε έναν πρωταγωνιστή, πολύ πιο… «χωρατατζή» και ανάλαφρου στυλ. Ο Marcus, εν αντιθέσει με τον Aiden δεν παίρνει τη ζωή του τόσο σοβαρά, ούτε βρίσκεται στη μέση κάποιου οικογενειακού δράματος. Προσπαθεί, ως γνήσιος αντι-εξουσιαστής, να ρίξει την εταιρία, που προσπαθεί να ελέγξει τους πάντες ως ένας άλλος «Big Brother», την Blume.

O Marcus κατηγορήθηκε αδίκως από το σύστημα της εταιρείας, ctOS 2.0, και προσπαθεί να σβήσει τα ίχνη του δια παντός. Στη συνέχεια, η ομάδα DedSec, που γνωρίζουμε από το πρώτο παιχνίδι και αποτελεί στην ουσία έναν από τους ελάχιστους συνδετικούς κρίκους σεναριακά, θα στρατολογήσει τον Marcus και μαζί θα παλέψουν ενάντια στην Blume και το ctOS 2.0, που τους παρακολουθεί.

Ο Marcus Holloway είναι αυτή τη φορά ο πρωταγωνιστής παρέα με την ομάδα Dedsec.

Διατηρώντας καθ’ όλη τη διάρκεια μια ανάλαφρη ατμόσφαιρα, ο τίτλος της Ubisoft παίρνει μαθήματα από το Grand Theft Auto και φέρνει έναν πολύ πιο διασκεδαστικό κόσμο. Από τα spoofs, που είναι διάσπαρτα παντού, μέχρι τις αποστολές και τους NPCs με τους διαλόγους τους, αλλά και τις ομιλίες στο ράδιο. Το Watch Dogs 2 είναι ένα GTA με την προβιά χάκερ. Και αυτό δεν είναι καθόλου κακό.

Οι χαρακτήρες του παιχνιδιού ευτυχώς ξεφεύγουν από τα κλισέ, παρά την αρχική εντύπωση και διατηρούν μέσω της παρουσίας τους μια πιο ισορροπημένη εικόνα. Η αγάπη, για παράδειγμα, που μοιράζεται ο Marcus με τον Wrench για διάφορες σειρές/ταινίες είναι άκρως πιστευτή και θα σας κάνει να νιώσετε ότι όντως γνωρίζετε και… ταιριάζετε με έναν τύπο με παρόμοια ενδιαφέροντα. 

Οι… ιδιότροποι συνεργάτες σας.

Το Watch Dogs παίρνει ξανά μαθήματα από το GTA και φέρνει στον κόσμο του στοιχεία από την πραγματικότητα με μια πιο χιουμοριστική ματιά, όπως η εταιρία Nudle, που έχει το ρόλο της Google ή το αυτοκίνητο που κλέβετε σε μία από τις πρώτες αποστολές, που μοιάζει με τον KITT από τον Ιππότη της Ασφάλτου. Παντού υπάρχουν αναφορές τέτοιου είδους. Και είναι πολλές. Αυτό σε συνδυασμό με την ανάλαφρη ατμόσφαιρα λειτουργεί ως κίνητρο για να εξερευνήσετε ακόμα περισσότερο τον κόσμο του Watch Dogs 2.

Το hacking είναι ο πρωταγωνιστής και πάλι, ενώ η καταπάτηση της ιδιωτικότητας από τις εταιρίες-κολοσσούς είναι ο λόγος που δραστηριοποιείται η DedSec ως μια άλλη ομάδα… «Anonymous». Με πλήγματα σε στρατηγικά σημεία, καταφέρνει να μαζέψει followers, ώστε να καταφέρει να ρίξει την αυτοκρατορία, που λέγεται Blume, αλλά και το ctOS 2.0.

O Wrench είναι εξαιρετικά συμπαθητικός χαρακτήρας.

H ιστορία δεν άφησε κάποιο ιδιαίτερο αντίκτυπο, ενώ η ίδια η Ubisoft έχει αναφέρει σε συνεντεύξεις ότι πλέον, ξεκινώντας με το Watch Dogs 2, θέλει να αρχίσει να φεύγει από το τυποποιημένο storytelling και να φέρει μια πιο ανοιχτή δομή εξιστόρησης. Αυτό καθίσταται σαφές με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του. Λόγω της «ανοιχτής» φύσης του, θα δείτε μερικά ευτράπελα, όπως χαρακτήρες που πριν λίγο μπορεί να ήταν αρνητικοί προς εσάς, στην επόμενη αποστολή να είναι θετικοί, αλλά αυτό οφείλεται στη μεγάλη ελευθερία που σας δίνεται για να διαλέξετε εσείς τι θα κάνετε. Δεν είμαστε fans της λιγότερο συγκεντρωμένης ιστορίας, αλλά μπορούμε να πούμε ότι την ευχαριστηθήκαμε περισσότερο από την πρώτη. Οι πιο καλογραμμένοι χαρακτήρες και η ανάλαφρη ατμόσφαιρα έπαιξαν ρόλο σε αυτό.

Gameplay / Δομή / Concept
Το Watch Dogs 2 είναι ένας τυπικός open-world / sandbox τίτλος, όπου τα πάντα είναι ανοιχτά για να τα εξερευνήσετε και να παίξετε μαζί τους. Μάλιστα αυτή τη φορά θα έχετε πολύ περισσότερες επιλογές και δραστηριότητες να διαλέξετε, καθώς οι δυνατότητές/ικανότητές σας ως χάκερ έχουν πολλαπλασιαστεί.

H διαθέσιμη γκαρνταρόμπα σας εκτός από γουστόζικη, διακρίνεται και από μεγάλη ποικιλία.

Ο Marcus έχει στη διάθεσή του και πάλι το κινητό του, όπως και ο πρωταγωνιστής του πρώτου παιχνιδιού, όμως αυτή τη φορά, σας αφήνει να παίξετε με τις ικανότητές σας σε πολύ μεγαλύτερο εύρος. Τόσο λόγω του ότι η μπαταρία του κινητού σας αδειάζει πιο δύσκολα και γεμίζει πιο εύκολα, όσο και γιατί οι δυνατότητες πλέον είναι πολλαπλάσιες. Το αυτόματο profiling που κάνατε στους περαστικούς ευτυχώς αυτή τη φορά γίνεται με το πάτημα κουμπιού, ενώ και πάλι έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να προσπαθείτε να μάθετε την ιστορία του καθενός. Επιπρόσθετα, πλέον μπορείτε να κάνετε διαφορετικά πράγματα: να τους πειράξετε μέσω messaging, να κάνετε το κινητό τους να δονήσει ή ακόμα και να το κάνετε να… αυτο-αναφλεγεί! Μια εκπληκτικά διασκεδαστική νέα δυνατότητα είναι ότι μπορείτε να βγάλετε ένταλμα σύλληψης για κάποιον και να έρθει η αστυνομία να τον συλλάβει!

Φυσικά, οι δυνατότητές σας δεν περιορίζονται εκεί, καθώς ο Marcus μπορεί να ελέγξει και όλα τα αντικείμενα της πόλης γύρω του, στα οποία μπορεί να συνδεθεί με το κινητό του. Το λεγόμενο Internet of Things είναι το όπλο του, καθώς με σύνδεση μέσω δικτύου θα μπορέσει να παίξει με τα φανάρια της πόλης, να ανοίξει πόρτες, μπαριέρες, φώτα και άλλου τύπου διακόπτες. Ένα από τις πιο διασκεδαστικές νέες δυνατότητες είναι η δυνατότητα ελέγχου των οχημάτων, το οποίο μπορεί να σας βοηθήσει σε αποστολές ή απλά να σας διασκεδάσει με τις αντιδράσεις των περαστικών.

Το Jumper είναι ένα από τα πιο χρήσιμα gadgets σας.

Για παράδειγμα, ήταν σταματημένοι σε ένα φανάρι ένα φορτηγό και μια μηχανή από πίσω του. Χακάραμε το φορτηγό και το αναγκάσαμε να κάνει όπισθεν, ρίχνοντας κάτω τη μηχανή. Εντός ολίγων λεπτών έγινε πανικός, καθώς κατέφθασαν αστυνομικοί και ο οδηγός ορκιζόταν ότι δεν το έκανε επίτηδες. Προσπάθησε να ξεφύγει και η αστυνομία τον κυνήγησε! Σκηνικά, σαν το παραπάνω συμβαίνουν συνεχώς στον ολοζώντανο κόσμο του Watch Dogs 2.

Βασικός κορμός του παιχνιδιού είναι οι main missions που αφορούν προσπάθειες της Dedsec να ενδυναμώσει την οργάνωση μέσω της απόκτησης οπαδών. Στην ουσία λειτουργεί σαν ΧP, το οποίο σας βοηθά να αναβαθμίσετε τον εξοπλισμό και τις ικανότητές σας. Οτιδήποτε κάνετε θα σας βοηθήσει να κερδίσετε οπαδούς και κατά συνέπεια να αναπτυχθείτε. Η συνοχή είναι τέτοια, που πείθει, εν αντιθέσει με τις προσπάθειες πολλών παιχνιδιών του είδους να δώσουν ένα νόημα στις ενέργειες του παίκτη.

Τα γραφεία της Nudle (και όχι Google!) διαθέτουν και τσουλήθρες!

Εκτός αυτού ο τίτλος σας δίνει τη δυνατότητα αμέτρητων συνδυασμών προσέγγισης της κάθε αποστολής, καθώς έχετε τη δυνατότητα να πάτε όσο πιο αθόρυβα μπορείτε (χρησιμοποιώντας ένα από τα καλύτερα cover systems, που υπάρχουν αυτή τη στιγμή) ή να ισοπεδώσετε τα πάντα στο διάβα σας, χρησιμοποιώντας το οπλοστάσιό σας, αλλά και τον 3D printer, που θα σας παρέχει τα απαραίτητα εφόδια. Εκεί που επιτυγχάνει ο τίτλος και πάλι είναι ότι διατηρεί μια εκπληκτική ισορροπία, που θα σας ωθήσει να παίξετε stealth και να όχι να σκοτώσετε τους εχθρούς σας. Ο χαρακτήρας του Marcus, παράλληλα με το επίπεδο πρόκλησης του τίτλου, αλλά και τα gadgets, που έχετε στη διάθεσή σας, κάνουν το stealth gameplay πολύ πιο ενδιαφέρον. Αν επιλέξετε όμως να γυρίσετε το παιχνίδι σε shooter και πάλι τα shooting mechanics λειτουργούν άψογα.

Δύο νέα και πολύ σημαντικά gadgets, που θα έχετε στη διάθεσή σας είναι το Jumper και το Drone. Στην αρχή θα έχετε το Jumper, το οποίο είναι ένα τηλεκατευθυνόμενο αυτοκίνητο και θα σας βοηθήσει να περάσετε απαρατήρητοι από εχθρούς, αλλά και να σας ανοίξει τον δρόμο. Στην πορεία, θα καταφέρετε να αποκτήσετε το Drone όμως, το οποίο θα σας κάνει τη ζωή πολύ πιο εύκολη, καθώς θα μπορείτε να πετάξετε και να κάνετε tag από μακριά τους εχθρούς, ώστε να ξέρετε πού ακριβώς βρίσκονται ανά πάσα στιγμή. 

Θα μπορείτε να πάρετε μέρος σε αγώνες καρτ, drones και πολλά άλλα.

Και αυτά δεν είναι όλα. Στη διάθεση σας έχετε επίσης το κινητό σας, το οποίο σας επιτρέπει να χρησιμοποιήσετε μια εφαρμογή για φωτογραφίες υπερπλήρη (με όλες τις επιλογές που βρίσκετε στα κινητά σας), να κατεβάσετε εφαρμογές για μουσική, χάρτες και άλλα πολλά. Να προσθέσουμε και τα άπειρα ρούχα, που μπορείτε να βρείτε στα καταστήματα, αλλά τις μπόλικες κατηγορίες οχημάτων και καταλαβαίνετε ότι οι δυνατότητες είναι πραγματικά άπειρες.

Στο παιχνίδι, μπορείτε να κυνηγήσετε εκτός από τα main missions και τα side missions. Πρόκειται για αποστολές, οι οποίες δεν έχουν άμεση σχέση με τις βασικές, αλλά συνήθως αποτελούν συνέχεια κάποιας βασικής, έπειτα από το κλείσιμο της πρώτης. Αφού νιώσετε άνετα στο περιβάλλον του τίτλου, θα έχετε στη διάθεσή σας και το online μέρος του τίτλου, το οποίο σας επιτρέπει είτε να συνεργαστείτε με άλλους παίκτες σε co-op missions, είτε να προσπαθήσετε να χακάρετε εσείς άλλους παίκτες, όπως και στο πρώτο παιχνίδι. Οι co-op αποστολές προκαλούν περισσότερο action, παρά stealth, όμως ανεβάζουν το επίπεδο της διασκέδασης χάρη στο συνεργατικό παιχνίδι. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, έχετε στη διάθεσή σας και τα άπειρα collectibles.

Το δέντρο των δεξιοτήτων σας.

Τεχνικός Τομέας
O τεχνικός τομέας του Watch Dogs 2 είναι αρκετά καλός, χωρίς όμως να εντυπωσιάζει. Οι βελτιώσεις σε σχέση με τον πρώτο τίτλο είναι στα σημεία και οι διαφορές είναι κυρίως αισθητικές, όπου έχει γίνει εξαιρετική δουλειά, καθώς πλέον το Watch Dogs έχει… στυλ. Χρησιμοποιώντας στοιχεία από τη δεκαετία των ’80s και εικαστικά από την κουλτούρα των hackers, πλέον αποκτά μια ιδιαίτερα αναγνωρίσιμη υπόσταση, εν αντιθέσει με τον πρώτο τίτλο της σειράς.

Η πόλη πλέον είναι ηλιόλουστη ως επί το πλείστον και με πολύ περισσότερα χρώματα, ενώ διαθέτει απείρως μεγαλύτερη ποικιλία και δεν περιορίζεται στα αστικά περιβάλλοντα του πρώτου παιχνιδιού. Έχουμε παραλίες και λόφους με δάση, αλλά και προαστιακές περιοχές, εκτός από το κέντρο της πόλης με τους ουρανοξύστες. Φυσικά, οι πανέμορφες ανηφόρες του San Fransisco και τα τραμ δίνουν το χαρακτηριστικό συναίσθημα της πόλης.

Αντί να χρησιμοποιήσετε τις stealth ικανότητές σας, μπορείτε να το πάτε κάπως έτσι…

Ηχητικά είμαστε σε εξαιρετικά επίπεδα, καθώς όλα λειτουργούν όπως πρέπει. Τα Voice Overs έχουν μια σχετική υπερβολή, η οποία χαρακτηρίζεται ταιριαστή, τα εφέ είναι αρκετά καλής ποιότητας, ενώ η μουσική και οι άδειες των τραγουδιών είναι εξαιρετικές με κομμάτια από πολλά είδη και μπόλικες εποχές με την ηλεκτρονική των 80’s να έχει την τιμητική της.

Με το χειρισμό είχαμε κάποιες ενστάσεις, καθώς ο Marcus δεν έχει κάποιο κουμπί άλματος. Αυτό σε κάποιες περιστάσεις δημιουργεί προβλήματα. Οι κινήσεις του όμως είναι πολύ ρευστές με το παρκούρ να δείχνει πανέμορφο. Η βασικότερη ένστασή μας με όλο το παιχνίδι έχει να κάνει με το χειρισμό των οχημάτων και κυρίως των αυτοκινήτων, τα οποία πλέον είναι ελαφρώς πιο εύκολα να ελεγχθούν, έχουν ιδιαίτερα γρήγορη επιτάχυνση και επιβράδυνση και γενικότερα έγιναν λιγότερο ρεαλιστικά. Αποτέλεσμα αυτού είναι τα physics, που αφορούν την οδήγηση να είναι εκτός τόπου. Εντοπίσαμε τη διαφορά ειδικότερα όταν ερχόμασταν από gameplay με το Mafia III, όπου τα αυτοκίνητα είχαν εκπληκτική αίσθηση του βάρους. Όλα τα υπόλοιπα όμως λειτουργούν άψογα.

Οι μηχανές είναι τα οχήματα της επιλογής μας για τη μετακίνηση στο χάρτη της πόλης.

Συμπεράσματα
Το Watch Dogs 2 φέρνει τη σειρά στο σωστό δρόμο χωρίς να φτάνει την κορυφή των προσδοκιών μας. Θα λέγαμε ότι μοιάζει με την περίπτωση του πρώτου Assassin’s Creed σε σχέση με το δεύτερο, όπου οι νέες ιδέες βελτίωσαν αισθητά τον τίτλο, όμως αυτή τη φορά δεν κατάφεραν να στήσουν και έναν… Ezio. Ναι, είναι αλήθεια, δεν ενθουσιαστήκαμε με τα γραφικά, ούτε με τον έλεγχο των οχημάτων και του χαρακτήρα, όμως είναι φανερά καλύτερο σε σχέση με το πρώτο για πολλούς λόγους.

Η αλλαγή ύφους βοήθησε τον τίτλο τα μάλα να σταθεί στα πόδια του, ενώ όλες οι επιπλέον δυνατότητες και ρυθμίσεις του hacking το έβαλαν στο σωστό δρόμο, να μας δείξει επιτέλους αυτό που φανταζόμασταν από το καλοκαίρι του 2012, που μας έβαλε την ιδέα η Ubisoft. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι το μέλλον της σειράς αναμένεται λαμπρό.

To παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από τη CD Media για τις ανάγκες του Review.


σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης