Του Παύλου Κρούστη

Τα μεγάλα νέα των ημερών για τους φίλους της κινητής είναι ότι έχουμε πλέον νέο παίκτη στην ελληνική αγορά, τη vivo, η οποία έχει μπει δυναμικά, με 4 διαφορετικές συσκευές διαθέσιμες ήδη. Πριν μερικές ημέρες είδαμε το V23, το πιο premium κινητό της εταιρείας έως τώρα, που στοχεύει σε vloggers, με τις απίθανες selfie κάμερες και το μοναδικό του design. Αυτήν τη φορά, έχουμε στα χέρια μας ένα από τα τηλέφωνα της σειράς Y και συγκεκριμένα το Y76 5G.
 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως υποδηλώνει και το όνομά του, διαθέτει 5G δυνατότητες, με τη σειρά Y να βρίσκεται στο οικονομικότερο σκαλί σε σχέση με τη V. To Y76 είναι ένα mid-range τηλέφωνο, στα 329 ευρώ, που στοχεύει, όπως θα δούμε και παρακάτω, σε ευρύ κοινό από τη μία, παρέχοντας και gaming χαρακτηριστικά από την άλλη.
 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχεδιασμός
 

Το Y76 διαθέτει ένα εξίσου ισορροπημένο design, όπως και το V23: καθαρές, σαφείς γραμμές, με χαρακτηριστικό -για την εταιρεία- camera island. Παράλληλα,  έχουμε και πάλι ιδιαίτερο σχεδιασμό στην πλάτη, η οποία είναι μεν πλαστική, με ιδιαίτερα premium όψη όμως, που παίζει με την αντανάκλαση του φωτός για να φανεί άλλοτε σχεδόν μαύρη και άλλες φορές ασημί, για το χρώμα Midnight Space, που έχουμε στα χέρια μας.
 

Οι άκρες είναι κυρτωμένες, ενώ η συσκευή είναι αρκετά ελαφριά, στα 175 γρ., και ιδιαίτερα λεπτή στα 7,8 χιλ. Το σύνολο είναι ιδιαίτερα κομψό, αρκετά άνετο στο χέρι και φαίνεται πολύ πιο premium απ’ ό,τι θα περίμενε κανείς από την κατηγορία της συσκευής. Είναι σαφώς ένα από τα ατού της συσκευής.

Οπτικοακουστική εμπειρία
 

Η οθόνη του Y76 είναι IPS, στις 6,58”, με ανάλυση 2408×1080. Δυστυχώς, φτάνει μόνο μέχρι τα 60 Hz, κάτι που πλέον δεν είναι τόσο σύνηθες, όμως είναι αρκετά φωτεινή, στα 420 nits περίπου, και η χρωματική πιστότητα είναι αρκετά καλή, ακόμη και χωρίς ιδιαίτερη ρύθμιση, χωρίς βέβαια να υπάρχουν πολλές επιλογές γι’ αυτό, έτσι κι αλλιώς. Καλύπτει το φάσμα sRGB σε ποσοστό 99,4% και η αντίθεση είναι ικανοποιητική για χρήση υπό το ηλιακό φως.
 

Ο ήχος εκπέμπεται από το κάτω μέρος μόνο και δεν έχουμε δυστυχώς δεύτερο ηχείο. Η συχνοτική απόκριση τείνει να μην είναι πολύ ακριβής όταν δυναμώνει η ένταση, όμως σαφώς κάνει σωστά τη δουλειά του, ειδικότερα όσον αφορά την καθαρότητα της φωνής. Θετικό κρίνεται επίσης το γεγονός ότι υπάρχει θύρα 3.5mm για audio jack.

Εμπειρία gaming – Επιδόσεις – UX
 

To κινητό της vivo προορίζεται σαφώς και για gaming χρήση. Ενσωματώνει τον Dimensity 700 5G της MediaTek, ένα αρκετά ικανό chipset στη μεσαία κατηγορία, που προσφέρει ελάχιστο lag, ακόμη και υπό βαρύ φόρτο, σε απαιτητικά παιχνίδια και διαθέτει 5G δυνατότητες. Η ανάλυση και οι ρυθμίσεις για την ποιότητα των γραφικών δεν είναι αυτές που θα έπαιζαν σαφώς σε flagship κινητά, όμως είναι αρκετά ικανοποιητικά και οι επιδόσεις είναι σταθερές, όσο δοκιμάσαμε σε δημοφιλή παιχνίδια, όπως είναι το Call of Duty Mobile και το PUBG.
 

To λειτουργικό της συσκευής είναι το FunTouch OS 12, που «παίζει» επάνω σε Android 12. Υπάρχουν πολλές επιλογές παραμετροποίησης και διατίθενται οι κλασικές επιλογές για dark mode, υποστήριξη λειτουργίας πολλαπλών παραθύρων και άλλα πολλά, ενώ υπάρχει εξειδικευμένη λειτουργία για gaming (Ultra Game Mode), καθώς και δυνατότητα επέκτασης της RAM μέσω του αποθ. χώρου, η οποία είναι ήδη στα 8GB και μπορεί να πάει στα 12GB.
 

Το κινητό διαθέτει επίσης υβριδικό SIM tray, που μπορεί να πάρει είτε δύο SIM, είτε μία SIM και μία MicroSD.

Κάμερες
 

Όσον αφορά στις κάμερες, το Y76 διαθέτει ένα σύστημα τριών αισθητήρων: έναν 50MP f/1.8, που συνδυάζεται κλασικά με έναν macro κι έναν depth sensor στα 2MP.
 

Οι φωτογραφίες που παράγει η συσκευή είναι αρκετά ικανοποιητικές για την κατηγορία της, με αρκετά καλή καθαρότητα σε όλες τις συνθήκες φωτισμού και με αρκετά «φυσικά» χρώματα, χωρίς υπερκορεσμούς, κλπ., όμως το δυναμικό εύρος φαίνεται κάπως μικρό. Οι δευτερεύοντες αισθητήρες επίσης, έχουμε αναφέρει ξανά ότι δεν έχουν μεγάλη χρησιμότητα, παρ’ ότι είναι εξαιρετικά συνηθισμένο σενάριο. Σε βίντεο δεν υποστηρίζεται 4Κ ανάλυση, όμως στα 1080/60, μπορεί να εφαρμόζει σταθεροποίηση.
 

Η μπροστινή κάμερα είναι στα 16MP με f/2.9, που επίσης ικανοποιεί. Υπάρχουν πολλαπλές επιλογές για φίλτρα και διορθώσεις, με εξειδίκευση σε συγκεκριμένα μέρη του προσώπου.

Αυτονομία
 

Η μπαταρία του Y76 είναι στα 4,100 mAh και η φόρτιση γίνεται στα 44W, μέσω θύρας USB-C. Αυτό σημαίνει ότι φορτίζει πλήρως σε μιάμιση ώρα. H αυτονομία είναι επίσης ικανοποιητική με πάνω από μία ημέρα χρήσης, καθώς η συσκευή εξοικονομεί ενέργεια σε πολλαπλά σενάρια και το chipset είναι πολύ αποδοτικό ενεργειακά.
 

Συμπέρασμα
 

To vivo Y76 5G κάνει είσοδο σε μια εξαιρετικά δημοφιλή κατηγορία, προσφέροντας μια πολύ ικανοποιητική εμπειρία σε κάθε σενάριο. Δεν ξεχωρίζει κάποιο χαρακτηριστικό του, όμως έχουμε μια πολύ ισορροπημένη συσκευή, που απευθύνεται σε ευρύ κοινό. Είτε πρόκειται να ασχοληθείτε με τις gaming δυνατότητές του, είτε χρειάζεστε ένα κινητό με γρήγορη φόρτιση και καλή αυτονομία, το Y76 ικανοποιεί.

Βαθμολογία

Η συσκευή μάς παραχωρήθηκε από την κατασκευάστρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης