Του Παύλου Κρούστη

Πριν μερικές εβδομάδες η vivo έκανε την είσοδό της στην ελληνική αγορά με το δυναμικό λανσάρισμα τεσσάρων συσκευών. Στα χέρια μας έχουμε σήμερα τη φθηνότερη πρόταση της εταιρείας, που έρχεται να συμπληρώσει την γκάμα των διαθέσιμων smartphones της vivo στην πιο προσιτή «γωνία» της αγοράς.
 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το vivo Y01 κοστίζει €139,90 και έρχεται να δώσει αξία στα χρήματα όσων απαιτούν ένα φθηνό smartphone, το οποίο μπορούν να εμπιστευθούν.

Η vivo δίνει αρκετά χαρακτηριστικά στο Y01, που αποτυπώνουν και πάλι τον χαρακτήρα της εταιρείας, κάτι που έχουμε δει να συμβαίνει και με τις άλλες συσκευές της. Δεν έχουμε απλά ένα default τηλέφωνο, που «παλεύει» με τα χαρακτηριστικά του, αλλά μια συσκευή που προσφέρει στον χρήστη μια ικανοποιητική εμπειρία budget smartphone.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχεδιασμός και οθόνη
 

H αρχή γίνεται με το design του Y01. Διατίθεται σε μαύρο και μπλε χρώμα, όμως καταφέρνει για μία ακόμη φορά να ξεχωρίσει. Αυτό γίνεται με μια ανάγλυφη πλάτη που θυμίζει «κοτλέ» επιφάνεια στην όψη, ενώ φυσικά μιλάμε για πλαστικό. Η αντανάκλαση του φωτός γίνεται με έξυπνο τρόπο, σχηματίζοντας «Χ», κάτι που αυτόματα δίνει ξεχωριστή όψη στη συσκευή. Παράλληλα, το camera island θυμίζει κάτι από τις άλλες συσκευές της εταιρείας, διατηρώντας τις κλασικές γραμμές, με τον διακριτό αισθητήρα και τις ισομετρίες.
 

Η εμφάνιση του Y01 είναι στα θετικά της συσκευής και σίγουρα υπερβαίνει τις προσδοκίες που μπορεί να έχει κάποιος από μια συσκευή που κοστίζει κάτω από 150 ευρώ. Παράλληλα, έχουμε λεπτό σώμα, στα 8,3 χιλ. και βάρος μόλις στα 178 γρ. Μπορείτε να το χειριστείτε άνετα με το ένα χέρι και δεν κουράζει καθόλου.
 

Η οθόνη στο επάνω μέρος έχει μια εγκοπή σε σχήμα σταγόνας, όπως ακριβώς και στο Y76 που είδαμε πρόσφατα. Αυτή περικλείει τη selfie camera στο κέντρο. Η τεχνολογία της οθόνης είναι IPS LCD και το μέγεθός της είναι στις 6,51 ίντσες, με ανάλυση HD+, 1600×720, και ρυθμό ανανέωσης στα 60 Hz. Η φωτεινότητα δεν είναι στα φόρτε του, άρα ίσως σας δυσκολέψει η χρήση υπό το άμεσο ηλιακό φως, όμως γενικά τα default χρώματα και η αντίθεση είναι ικανοποιητικά για την κατηγορία.

Κάμερες
 

Η μονή πίσω κάμερα συνδυάζεται με ένα LED flash. Είναι στα 13MP (f/2.2) και μπορεί να τραβήξει βίντεο έως και 1080/30. Φυσικά, δεν υπάρχει κάποια σταθεροποίηση ή κάποιο άλλο πλεονέκτημα, με τις επιδόσεις να είναι αυτές που θα περίμενε κανείς από την κατηγορία: τα χρώματα είναι κάπως ξεθωριασμένα και η λεπτομέρεια σαφώς δεν συναρπάζει. Με λίγα λόγια, δεν θα αγοράσει κάποιος το Y01 για τις φωτογραφικές του δυνατότητες.
 

Η μπροστινή κάμερα στα 5MP (f/2.2) αποδίδει κάπως καλύτερα συναρτήσει και πάλι της κατηγορίας της συσκευής, ενώ παρέχει τη δυνατότητα για βίντεο στα 720/30.

H μπροστινή κάμερα χρησιμοποιείται και για αναγνώριση προσώπου. Πρόκειται για τη μοναδική βιομετρική μέθοδο ξεκλειδώματος, που διαθέτει το τηλέφωνο, καθώς δεν υπάρχει αισθητήρας αποτυπωμάτων. Τουλάχιστον δουλεύει ικανοποιητικά.
 

Επιδόσεις / UI
 

Η vivo ενσωμάτωσε στο Y01 τον P35 (MT6765V) της MediaTek με αρχιτεκτονική στα 12nm. Πρόκειται καθαρά για budget επεξεργαστή, που στοχεύει στην αυτονομία και την αποδοτικότερη κατανάλωση. Συνδυάζεται με 3GB RAM και η συσκευή διαθέτει 32GB αποθ. χώρου, τα οποία κρίνονται φυσικά ελάχιστα, όμως υπάρχει δυνατότητα επέκτασης μέσω της αντίστοιχης θύρας, που προσφέρει χώρο και για 2 SIM, αλλά και για microSD (3 θέσεις σύνολο).

H συσκευή έρχεται στο κουτί της με Android 11 Go, την ελαφρύτερη έκδοση του Android 11, που συνδυάζεται με lite εκδόσεις εφαρμογών, κλπ. Το UX είναι το Funtouch 11.1, όμως δεν έχει σημασία, γιατί ήδη διατίθεται το Funtouch 12, το οποίο βασίζεται σε Android 12 Go. Το update είναι στα 3,32 GB.

Κατά την περιήγηση υπάρχει διακριτή καθυστέρηση, με τις εφαρμογές να αποκρίνονται όμως εντέλει. Η εμπειρία χρήσης δεν διαφέρει και τόσο σε σχέση με το «κανονικό» Android 12, όμως και πάλι καλό θα είναι να περιμένετε μια εμπειρία, που αρμόζει σε μια συσκευή της budget κατηγορίας. Γενικά, είναι αρκετά απλή και ευχάριστη. Για κάποιον που δεν έχει σημαντικές απαιτήσεις, θα είναι σίγουρα στα θετικά.
 

Η συσκευή δεν διαθέτει NFC και δεν υποστηρίζει σαφώς 5G, αλλά διαθέτει θύρα ακουστικών 3.5mm.
 

Μπαταρία / Αυτονομία
 

Η μπαταρία του Υ01 είναι «θηρίο». Στα 5000 mAh μπορεί από μόνη της να αποτελέσει λόγο αγοράς, αφού σπάνια βλέπουμε τόσο μεγάλη μπαταρία σε αυτήν την κατηγορία. Σε συνδυασμό με τις μικρές ενεργειακές απαιτήσεις, η αυτονομία μπορεί να υπερβεί και τις δύο ημέρες χρήσης.
 

Στα αρνητικά έχουμε τον τύπο της θύρας φόρτισης, που είναι microUSB, κάτι που θα έπρεπε έως τώρα να έχει εξαλειφθεί.
 

Συμπέρασμα
 

Το vivo Y01 είναι μια ιδιαίτερα προσιτή συσκευή, που προσφέρει την ανάλογη εμπειρία. Η αυτονομία της και το design της ενδεχομένως να είναι τα στοιχεία που θα μπορούσαν να τραβήξουν βλέμματα πάνω της, ενώ η εμπειρία χρήσης είναι ικανοποιητική δεδομένου του συστήματος. Αν κάποιος αποζητά ένα φθηνό τηλέφωνο που λειτουργεί σε όλα τα βασικά σενάρια χρήσης, μπορεί να ρίξει μια ματιά στο Y01.

Βαθμολογία

 

Η συσκευή μάς παραχωρήθηκε από την κατασκευάστρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης