Του Παύλου Κρούστη

Η κατάσταση αλλάζει στην κινητή για τη χώρα μας με όλο και περισσότερους παίκτες να μπαίνουν στο παιχνίδι. Η vivo, στήνοντας ένα ιδιαίτερα δελεαστικό σχήμα με mid-range συσκευές, κατάφερε ήδη να κερδίσει τις εντυπώσεις με smartphones για όλα τα γούστα. Ήρθε η ώρα όμως για κάτι μεγαλύτερο…
 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μόλις κατέφθασε στην ελληνική αγορά η ναυαρχίδα της vivo. Ως είθισται, τα flagship προϊόντα «μιλούν» περισσότερο για το ίδιο το brand, προσφέροντας ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει η εταιρεία. Το vivo X80 Pro δεν φέρνει απλά τα καλύτερα χαρακτηριστικά που έχει να προσφέρει η vivo, αλλά πλασάρεται με χαρακτηριστική ευκολία ανάμεσα στα καλύτερα smartphones της αγοράς… και μάλιστα σε πιο ανταγωνιστική τιμή!

Η σειρά X της vivo πάντα απευθυνόταν στο απαιτητικό κοινό, με τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες, αγγίζοντας ένα κομμάτι καινοτομίας. Το X80 Pro είναι το πρώτο flagship της εταιρείας που έρχεται στην Ελλάδα και καταφέρνει να γεμίσει ένα κενό, που δεν θα τολμούσαν καν να αγγίξουν άλλοι κατασκευαστές.
 

Unboxing
 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για αρχή, αξίζει να αναφέρουμε ότι το νέο κινητό της vivo έρχεται σε ένα πολυτελές πακέτο, που προσδίδει σίγουρα στο image της συσκευής. Τη στιγμή, που οι ανταγωνιστές φροντίζουν να «στεγνώνουν» τα περιεχόμενα όλο και πιο πολύ, η vivo βάζει στο κουτί ποιοτικά ενσύρματα USB-C ακουστικά, tips σιλικόνης για αυτά, τον φορτιστή των 80W (!) και μια πολύ χρήσιμη σκληρή θήκη σε μαύρο χρώμα με ανάγλυφη υφή που μοιάζει με δέρμα. Εντύπωση κάνει η θήκη διότι κουμπώνει με τέτοιο τρόπο που φαίνεται σαν να ήταν έτσι κι αλλιώς μέρος του κινητού.
 

Όλα είναι καλά δουλεμένα, τακτοποιημένα, υπερ-premium και χρηστικά. Η πρώτη εικόνα του πακέτου δίνει μια πολύ καλή και αντιπροσωπευτική γεύση για το X80 Pro στο σύνολό του.

Design
 

Από την πρώτη στιγμή που θα πιάσει κάποιος το X80 Pro στα χέρια του αντιλαμβάνεται ότι κρατά μια premium συσκευή. Το χαρακτηριστικότατο camera island με το logo της Zeiss προσδίδει όχι μόνο χαρακτήρα στο κινητό, αλλά γίνεται και η εικόνα της vivo από πολλαπλές απόψεις.
 

Η πλάτη είναι γυάλινη με φινίρισμα ανάγλυφο, κάτι πραγματικά πρωτότυπο, που δημιουργεί φοβερή αίσθηση στην αφή. Είναι τραχύ και ταυτόχρονα απαλό, είναι ματ και συνάμα φαίνεται κάπως σαν να γυαλίζει. Είναι μαύρη, αλλά δεν έχετε δει ξανά ακριβώς το ίδιο χρώμα.
 

Το στιλ της πλάτης έρχεται να συμπληρώσει η γυάλινη επιφάνεια περίπου στο 1/3 επάνω μέρος, η οποία περικλείει τις κάμερες, το φλας και τους λοιπούς αισθητήρες. Διαφαίνεται ένας μεγάλος κύκλος, ο οποίος στο εσωτερικό του έχει τις 3 κάμερες κι έναν αισθητήρα, ενώ από κάτω ακριβώς βρίσκουμε την περισκοπική κάμερα.

Το μπροστινό μέρος χαρακτηρίζεται από την κυρτή οθόνη, η οποία εκτείνεται από άκρη σε άκρη και έχει μια μικρή οπή στο επάνω μπροστινό μέρος για τη selfie camera. Είναι σχετικά παχύ, στα 9,1 χιλ. και σχετικά βαρύ στα 219 γρ., όμως είναι πολύ ευχάριστο στο χέρι, με εντελώς premium αίσθηση.

Η εμφάνιση του X80 Pro κερδίζει «από τα αποδυτήρια», καθώς διαθέτει τη φινέτσα που ήμασταν σίγουροι ότι θα βρούμε και σε αυτό το κινητό της εταιρείας, αλλά και έναν «αέρα πολυτέλειας», που πηγάζει από τις πολλαπλές και μελετημένες λεπτομέρειές του.

Οθόνη
 

Η εμπειρία θέασης που προσφέρει το vivo X80 Pro δεν μπορεί να περιγραφεί με λόγια. Έχουμε AMOLED στις 6,78 ίντσες με κυρτές άκρες και λόγο πλευρών 20:9. Η ανάλυσή της είναι QuadHD+, δηλαδή φτάνει τα 3200×1440 pixels και πυκνότητα 517 ppi! Από ευκρίνεια έχουμε μία από τις κορυφαίες (αν όχι την κορυφαία) που έχουμε δει σε κινητό έως τώρα και δεν σταματάμε εκεί.

Υποστηρίζεται η τεχνολογία LTPO 3.0 και φτάνει τα 120 Hz. Ο ρυθμός ανανέωσης κυμαίνεται δηλαδή από το 1 Hz έως τα 120 Hz, ένα χαρακτηριστικό που το διαθέτουν μόνο ελάχιστα ακόμη smartphones της αγοράς.

Δίνει τη δυνατότητα να αλλάξετε και την ανάλυση και τον ρυθμό ανανέωσης, παρέχοντας και «έξυπνες» επιλογές παράλληλα, που αλλάζουν αυτόματα, αναλόγως χρήσης. Διαθέτει επίσης διάφορα χρωματικά προφίλ, που δίνουν τη δυνατότητα να ενισχύσετε τα χρώματα που θέλετε ή να αφήσετε το automatic color management με τα ICC Color Profiles να φέρει την εικόνα που πρέπει…
 

Εκεί ακριβώς βγαίνει μπροστά η vivo, προσφέροντας ίσως την καλύτερη εικόνα που έχουμε δει ως τώρα, με τρομερά ρυθμισμένα χρώματα, καλιμπραρισμένα όπως θα περιμένατε από μια σωστά ρυθμισμένη hi-end τηλεόραση. Καλύπτει άψογα και το χρωματικό εύρος DCI-P3, αλλά και το sRGB. Με φωτεινότητα που φτάνει τα 1500 nits και υποστήριξη HDR10+ και Dolby Vision, δεν υπάρχει κάτι άλλο να ζητήσουμε.

Επιπλέον, διαθέτει έναν τεράστιο αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων ultrasonic, ο οποίος επιτρέπει τη χρήση σε πολύ μεγαλύτερη επιφάνεια απ’ ό,τι έχουμε συνηθίσει, με πιο άμεση και εύκολη αναγνώριση.
 

Κάμερες
 

Φτάνοντας ίσως στον πιο ενδιαφέροντα τομέα του κινητού, τις κάμερες, γίνεται ξεκάθαρα αντιληπτό -ακόμη κι από την εμφάνιση- ότι μιλάμε για φωτογραφικό κινητό. Ναι, ως είθισται, τα καλύτερα συστήματα κάμερας ενσωματώνονται πάντα στο κορυφαίο μοντέλο μιας εταιρείας, αφού ο συγκεκριμένος εξοπλισμός είναι αυτός που καθορίζει και… την τιμή της συσκευής. Εδώ δεν βλέπουμε απλά τη vivo να φτάνει τον ανταγωνισμό, αλλά βλέπουμε να προσφέρει και καινοτομία, ανεβάζοντας τον πήχη.

Η κάμερα του vivo X80 Pro είναι «κτήνος». Έχουμε ένα σύστημα που αποτελείται από έναν βασικό αισθητήρα ISOCELL GNV στα 50MP που στη βασική λειτουργία βγάζει φωτογραφίες στα 12.5MP μέσω binning, έναν υπερευρυγώνιο Sony IMX598 στα 48MP, έναν telephoto 2x στα 12MP (portrait), αλλά και μια περισκοπική κάμερα 5x στα 8MP. Η selfie είναι στα 32MP.
 

Έχουμε συνεργασία με το brand οπτικών, Zeiss, το οποίο δεν υπάρχει μόνο σαν marketing trick ως λογότυπο, αλλά έχει γίνει ρύθμιση από την εταιρεία για τα χρώματα, μαζί με ένα ειδικό mode, που ονομάζεται “Zeiss Natural” color mode και παραδίδει ακόμη πιο φυσικό αποτέλεσμα. Παράλληλα, οι φακοί διαθέτουν επίστρωση Zeiss T*, που βελτιώνει την ευκρίνεια μέσω εξάλειψης του ghosting, αλλά και του lens flare.

Οι φωτογραφίες δείχνουν φανταστική λεπτομέρεια με απίθανο δυναμικό εύρος (HDR), το οποίο βγαίνει αβίαστα τόσο υπό ιδανικές συνθήκες φωτισμού, όσο και σε βραδινά πλάνα. Η αντίθεση που θα βρείτε, οι σκιές και τα χρώματα δίνουν απίστευτες επιδόσεις, οι οποίες γίνονται αντιληπτές και στην καταπληκτική οθόνη του κινητού.  Το σύστημα στηρίζεται στην επεξεργασία εικόνας μέσω του νέου τσιπ V1+, που υφίσταται αποκλειστικά για αυτές τις εργασίες.

Η περισκοπική κάμερα, που υπάρχει σε ελάχιστα άλλα κινητά της αγοράς, φτάνει κατά πολύ ανώτερα αποτελέσματα σε σχέση με μια συμβατική zoom κάμερα και φυσικά βοηθά με τη λεπτομέρειά της και τις φωτογραφίες με μεγαλύτερο zoom, καθώς το κινητό φτάνει έως 60x.

Στο βίντεο έχουμε επίσης θεαματικά αποτελέσματα. Το selling point εδώ είναι φυσικά το εσωτερικό gimbal, που χρησιμοποιείται για τη σταθεροποίηση. Δεν θα βρείτε σε άλλο κινητό τέτοια σταθεροποίηση απλά. Το πιο εντυπωσιακό είναι το ειδικό “horizontal line stabilization”. Αν τραβήξετε βίντεο με αυτό και περιστρέφετε το κινητό, θα δείτε το βίντεό σας εντελώς ακίνητο! Γενικά βλέπουμε πεντακάθαρη εικόνα στα βίντεο με πολύ καλά χρώματα και αντίθεση. Επίσης έχουμε και εδώ ακόμη μια λειτουργία από τη Zeiss, που δημιουργεί ένα κινηματογραφικό bokeh εφέ και θολώνει το background στα βίντεο. Εννοείται ότι φτάνουμε έως 8K ανάλυση, στα 30 καρέ ή 4Κ στα 60.

Τέλος, βρήκαμε το μενού χειρισμού της κάμερας πολύ πιο εύχρηστο σε σχέση με άλλα, με τις εναλλαγές στο ζουμ και στις λειτουργίες να γίνονται πολύ εύκολα, καθώς βλέπουμε και μεγάλη ποικιλία στις ρυθμίσεις.

Επιδόσεις / UI

To vivo X80 Pro διαθέτει τον κορυφαίο Snapdragon 8 Gen 1 της Qualcomm και φυσικά δεν τίθεται θέμα για τις επιδόσεις του. Όλα είναι αστραπιαία γρήγορα και εξαιρετικά αποκρίσιμα. Η RAM είναι στα 12GB και μπορούν να χρησιμοποιηθούν επιπλέον 4GB αποθ. χώρου ως εικονική RAM.

Το κινητό τρέχει με Android 12 και FuntouchOS 12. Έχουμε φυσικά όλα τα αναμενόμενα modes για gaming, επιπλέον επιλογές ασφαλείας, όπως πχ. να βάζετε δύο δάχτυλα για εξακρίβωση, αλλά και άλλες επιλογές για συντομεύσεις και widgets, που δεν βρίσκουμε συνήθως. Η έκδοση της συσκευής που έρχεται στην Ευρώπη επίσης δεν διαθέτει σχεδόν καθόλου bloatware.

Έχουμε εκτενείς επιλογές για παραμετροποίηση, με πολλές ενδιαφέρουσες, όπως για παράδειγμα τα quick actions και το smart move, που επιτρέπει συγκεκριμένα gestures με σβηστή την οθόνη και εκτελεί αναλόγως διαφορετικές λειτουργίες, όπως λήψη φωτογραφίας, κλπ.

Αυτονομία
 

Η μπαταρία του X80 Pro είναι αρκετά μεγάλη, στα 4,700 mAh. Οι ενεργειακές απαιτήσεις του πανίσχυρου chipset της Qualcomm φυσικά είναι υψηλές, όμως έχουμε πολύ καλή διαχείριση, με την έξυπνη εναλλαγή σε πολλά στοιχεία κι έτσι το κινητό φτάνει περίπου τις 2 ημέρες μέσης χρήσης.
 

Σε φόρτιση είμαστε σε εξαιρετικό σημείο, καθώς ο φορτιστής στα 80W κάνει θαύματα και φορτίζει στο 100% σε περίπου 40 λεπτά. Μόνο ένα κινητό ακόμα στην αγορά καταφέρνει υψηλότερες ταχύτητες. Επιπρόσθετα, υποστηρίζεται και ασύρματη φόρτιση.

Συμπέρασμα
 

Το vivo X80 Pro είναι “κτήνος”. Είναι ξεκάθαρα ένα από τα καλύτερα κινητά που έχουμε πιάσει στα χέρια μας φέτος και συναγωνίζεται τις κορυφαίες συσκευές της αγοράς, όπως είναι το Samsung Galaxy S22 Ultra, το iPhone 13 Pro Max, το Xiaomi 12 Pro και το HUAWEI P50 Pro. Υπερτερεί σε διάφορα σημεία και φέρνει καινοτομίες, όμως αυτό που μετρά περισσότερο είναι ότι στο σύνολό του προσφέρει μια εμπειρία που δεν βρήκαμε σε κανένα άλλο κινητό.
 

Η κάμερα διαθέτει εξαιρετική ποικιλία δυνατοτήτων και δίνει πολλές λύσεις για όλα τα σενάρια, με φανταστικές επιδόσεις στην πλειοψηφία αυτών. Με λίγα λόγια, φτάνει στην top τριάδα των φωτογραφικών κινητών της αγοράς. Η οθόνη είναι πιθανώς μέσα στις 2 καλύτερες που υπάρχουν και η φόρτιση το ίδιο. Σε συνδυασμό με τις επιδόσεις και τις επιλογές που δίνει το λογισμικό, έχουμε ένα ασυναγώνιστο πακέτο.
 

Αν συνυπολογίσουμε τελικώς την τιμή του που είναι στα €999,90 και ότι έρχεται στα 12/256GB, τότε απλά δεν έχει αντίπαλο.

Βαθμολογία

Η συσκευή μάς παραχωρήθηκε από την κατασκευάστρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης