Του Παύλου Κρούστη

Νέος παίκτης εισέρχεται δυναμικά στην αγορά κινητής. Ήρθε η στιγμή που περιμέναμε ομολογουμένως αρκετό καιρό, μιας και η vivo παρουσίασε μόλις τις πρώτες 4 συσκευές της στην ελληνική αγορά. Η εταιρεία που ιδρύθηκε το 2009 μπήκε στους κορυφαίους 10 κατασκευαστές κινητής το 2015 για πρώτη φορά και έκτοτε η πορεία ήταν ανοδική.
 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τον Οκτώβριο του 2020, η vivo ανακοίνωσε την έναρξη πώλησης των προϊόντων της και στην Ευρώπη και πλέον, από τον Μάιο του 2022, βλέπουμε τα κινητά της εταιρείας και στην Ελλάδα. Από τις 4 συσκευές που κυκλοφόρησαν, το ισχυρότερο -και αυτό που έχουμε στα χέρια μας- είναι το vivo V23 5G. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά premium προϊόν που εισέρχεται στη mid-range κατηγορία, προσφέροντας πολλά χαρακτηριστικά που θα βρίσκαμε σε flagship smartphones, ενώ ταυτόχρονα απευθύνεται σε vloggers και δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις selfies. O ανταγωνισμός είναι σκληρός. Άραγε έχει η vivo αυτό που χρειάζεται για να ξεχωρίσει;
 

 

Η πρώτη εικόνα του vivo V23 είναι απίθανη. Βρίθει ποιότητα από παντού. Για αρχή το πακέτο συμπεριλαμβάνει θήκη σιλικόνης, αλλά και ακουστικά, μαζί με μετατροπέα USB-C σε 3.5mm jack, ενώ -φυσικά- συμπεριλαμβάνεται και ο φορτιστής. Έχουμε όλο το… πακέτο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχεδιασμός
 

Εν συνεχεία, δεν μπορεί παρά να εντυπωσιαστεί όποιος πιάσει το κινητό στα χέρια του. Ο σχεδιασμός επιτέλους είναι κάτι πραγματικά ξεχωριστό για τα δεδομένα του χώρου και αυτόματα αντιλαμβάνεται κανείς την εξαιρετική ποιότητα κατασκευής. To χρυσό επίπεδο αλουμινένιο πλαίσιο δίνει την αίσθηση υπερ-premium συσκευής ή κάποιας ακριβής ειδικής έκδοσης, οι κυρτές γωνίες και η τοποθέτηση των κεραιών μοιάζουν με κάτι που θα είχε λανσάρει η Apple στην κατηγορία άνω των 1.000 ευρώ και το camera island είναι λεπτεπίλεπτα σχεδιασμένο. Αυτό όμως που δεν έχουμε δει ξανά είναι η πλάτη που… αλλάζει χρώμα.

Χρησιμοποιώντας γυάλινη πλάτη με ένα εξαιρετικά ιδιαίτερο φινίρισμα, το V23 έχει τη δυνατότητα κυριολεκτικά να αλλάζει χρώμα. Το “Sunshine Gold” κυμαίνεται από χρυσό μέχρι ιώδες και πράσινο, αναλόγως της γωνίας θέασης, με όλα τα υπόλοιπα μέρη να είναι glossy gold. To αποτέλεσμα είναι πιθανώς το πιο ξεχωριστό design που έχουμε δει τελευταία και παράλληλα μοιάζει με προϊόν ακριβότερης κατηγορίας. Είναι φανταχτερό και ταυτόχρονα κλασάτο.

Ίδια συσκευή από διαφορετική οπτική γωνία

Στο μπροστινό μέρος βρίσκουμε μια εγκοπή που περικλείει τους 2 αισθητήρες για τις selfies, κάτι που το φέρνει ακόμα πιο κοντά στην εμφάνιση ενός iPhone. Είναι αρκετά άνετο στο χέρι, δεν γλιστράει, δεν κρατάει τις δαχτυλιές και παράλληλα είναι αρκετά πιο ελαφρύ απ’ ό,τι θα περιμένατε, στα 181 γρ. Η προστασία της οθόνης είναι… όχι Corning Gorilla, αλλά Schott Xensation Up. Δεν υπάρχει πιστοποίηση για νερό και σκόνη.

Οπτικοακουστική εμπειρία
 

Η οθόνη είναι αρκετά ποιοτική, AMOLED στις 6,44”, FullHD+. Ο λόγος πλευρών είναι 20:9 και η μέγιστη φωτεινότητα φτάνει τα 630 nits περίπου, υποστηρίζοντας HDR10+. Το γεγονός ότι είναι επίπεδη κάνει πιο ευχάριστη τη θέαση, όμως έχουμε δει καλύτερη πιστότητα σε χρώματα, με το sRGB mode να είναι πιο κοντά στις ιδανικές ρυθμίσεις. O ρυθμός ανανέωσης είναι στα 90Hz και όχι στα 120, όπως σε κάποιες από τις συσκευές του ανταγωνισμού, ενώ στις επιλογές μπορείτε να θέσετε τον ρυθμό στα 60 Hz, στα 90 Hz ή σε «έξυπνη επιλογή», που εναλλάσσεται, αναλόγως χρήσης. Αν προτιμάτε ομαλή πλοήγηση στα μενού, επιλέξτε τα 90.
 

Ο ήχος αντίστοιχα είναι απλά ικανοποιητικός με το ένα ηχείο που υπάρχει στο κάτω μέρος, συμπληρώνοντας έτσι μια οπτικοακουστική εμπειρία που δεν είναι άσχημη, αλλά θα μπορούσε να είναι και καλύτερη.

Κάμερες
 

Στις κάμερες είμαστε σε καλύτερα επίπεδα, κυρίως χάρη στις επιδόσεις των selfie. To V23 είναι ξεκάθαρα ένα τηλέφωνο για selfies.
 

Προτού μιλήσουμε για το σύστημα των selfie cams, να αναφέρουμε ότι ο βασικός αισθητήρας στην πλάτη του V23 είναι ένας Samsung S5KGW1 στα 64MP με διάφραγμα f/1.9 και PDAF. Μέσω pixel binning δημιουργεί φωτογραφίες στα 16MP. Οι φωτογραφίες είναι αρκετά καθαρές με πολύ καλό δυναμικό εύρος και πολύ καλές επιδόσεις στις φωτογραφίες πορτρέτου με σωστό bokeh εφέ. Οι νυχτερινές λήψεις είναι ικανοποιητικές, αλλά όχι πάντα. Σε κάποιες περιπτώσεις, δεν υπολογίζονται σωστά με αποτέλεσμα κάποιον θόρυβο παραπάνω. Θόρυβο βλέπουμε και στις ultra-wide λήψεις με τον αισθητήρα των 8MP, όμως είναι πλήρως λειτουργικό σε αυτό το κομμάτι. Με τις πίσω κάμερες έχουμε βίντεο σε 4K30 με ηλεκτρονική σταθεροποίηση, που λειτουργεί αρκετά καλά, όχι όμως για 4K.

Εντύπωση κάνουν οι ρυθμίσεις που βρίσκουμε στο μενού της κάμερας, με μπόλικες επιλογές για όλα τα σενάρια. Έχουμε αργή κίνηση, timelaps, documents και άλλα, ενώ εντύπωση μας έκαναν τα double exposure και Dual View, το οποίο μπορεί να τραβά βίντεο από τη selfie και την πίσω κάμερα ταυτόχρονα. Δυστυχώς εντοπίσαμε κάποια κολλήματα στη συγκεκριμένη λειτουργία, που πιθανώς όμως θα ομαλοποιηθούν με updates. Σε όλες τις λειτουργίες έχουμε καθαρά μενού και πληθώρα επιλογών και φίλτρων.
 

Το selling point του V23 είναι όμως οι selfies. Εκεί, η συσκευή διαπρέπει. Έχουμε διπλό αισθητήρα, κάτι που δεν συνηθίζεται: έναν στα 50MP με f/2.0 και autofocus και έναν υπερ-ευρυγώνιο 8MP f/2.3 με FoV στις 105 μοίρες για να μπορείτε να βγάζετε selfies με φίλους σας, χωρίς να χρειάζεται να είναι κολλητά επάνω σας.

Η λεπτομέρεια και τα χρώματα είναι φανταστικά, πολύ καλύτερα απ’ ό,τι θα περίμενε κάποιος από μια selfie cam και φτιάχνει εξαιρετικό bokeh. Ακόμα και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, πήραμε πολύ καλά αποτελέσματα. Παράλληλα, υποστηρίζεται βίντεο και πάλι 4Κ30, κάτι που δεν βρίσκουμε συνήθως σε selfie cams συσκευών mid-range, αλλά σε ακριβότερες.

Επιδόσεις / Αυτονομία / Λογισμικό

To V23 χρησιμοποιεί τον Dimensity 920, ένα chipset στα 6nm, που είδαμε πρόσφατα σε άλλα δημοφιλή mid-rangers και γνωρίζαμε από πριν ότι θα δώσει πολύ καλά αποτελέσματα, όπως και έγινε. Μάλιστα, το V23 έρχεται με μνήμη RAM στα 12GB, η οποία μπορεί να επεκταθεί με άλλα 4GB (φτάνοντας στα 16GB!), καταλαμβάνοντας αποθ. χώρο, ο οποίος είναι στα 256GB ευτυχώς, μιας και δεν υπάρχει υποστήριξη για microSD.
 

Ο Dimensity 920 υποστηρίζει συνδεσιμότητα 5G, ενώ παράλληλα έχουμε υποστήριξη για Bluetooth 5.2, NFC , Wi-Fi 6 και tri-band GPS.

Η μπαταρία του είναι στα 4,200 mAh και καταφέρνει άνετα να ξεπεράσει μια ημέρα χρήσης, ενώ με «σοφή» χρήση μπορεί να φτάσει και τις δύο. Η φόρτιση στα 44W δίνει 71% σε μισή ώρα, κάτι που είναι στα στάνταρ της εποχής, χωρίς να ξεχωρίζει. Τουλάχιστον έχει στο πακέτο τον φορτιστή. Δεν υποστηρίζεται ασύρματη φόρτιση δυστυχώς.

Το vivo V23 έρχεται με Android 12 και το UI της εταιρείας, που είναι το FunTouch 12. To συγκεκριμένο UI που χρησιμοποιούμε για πρώτη φορά, βρίσκουμε πως είναι αρκετά καθαρό, με όμορφο και μοντέρνο σχεδιασμό.

Δυστυχώς, βρήκαμε μπόλικες εφαρμογές αχρείαστες, όμως οι επιλογές που δίνει το Android 12 είναι ικανοποιητικές με αρκετές παραμετροποιήσεις. Δεν διαφέρει σημαντικά σε σχέση με άλλα UI συνολικά, ενώ η μετάφραση στα Ελληνικά είναι αρκετά καλά δουλεμένη. Γενικά παρά την ελαφριά «φλυαρία», είναι αρκετά καλαίσθητο και ταιριαστό με το γενικότερο image της συσκευής.

Συμπέρασμα
 

Το vivo V23 5G είναι ένα ισχυρό mid-ranger, που κάνει πολύ σαφείς τις προθέσεις του με τις εξαιρετικές επιδόσεις των selfie cams και τον απίθανο σχεδιασμό του. Εστιάζει σαφώς σε vloggers και στηρίζει τη «μοδάτη» φύση του, αποσκοπώντας να μαγνητίσει ένα κοινό, που δεν έχει καλυφθεί ακόμη από την ομολογουμένως τεράστια γκάμα στη μεσαία κατηγορία. Συνολικά, κρίνεται ως μια πολύ καλή αρχή για τη vivo στην ελληνική αγορά και φέρνει μια φρεσκάδα διαφορετικότητας.

Βαθμολογία

 

Η συσκευή μάς παραχωρήθηκε από την κατασκευάστρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης